Szabad felhasználású jelzáloghitelt szeretne igényelni, meglévő hiteltörlesztéssel ugyan nem rendelkezik, fedezetként felajánlható ingatlana is van, de azon lakásvásárlási kedvezmény miatt a Magyar Állam javára bejegyezett jelzálog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom található?

A Magyar Állam javára akkor kerülhetett bejegyzésre jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom lakásvásárlási kedvezménnyel kapcsolatosan, amikor a lakás vagy családi ház jelenlegi tulajdonosai - az ingatlan megszerzésekor - igénybe vették a gyermekek után járó vissza nem térítendő állami támogatást.

A hazai pénzintézetek egyikénél sem jelent ez problémát a későbbi hitelfelvétel esetén akár szabad felhasználású, akár lakáscélú hitel igényléséről van szó.
A hitelezők által nyújtható kölcsön összegét – mint tudjuk - a fedezetként szolgáló ingatlan hitelbiztosítéki értéke határozza meg. Ilyen esetben a nyújtható hitelösszeg nagyságára befolyással lehet a lakóingatlanra bejegyzett kedvezmény összege. A pénzintézetek hitelezési gyakorlata szerint eltérő lehet az, hogy milyen arányban veszik figyelembe e kedvezmény összegét.

Irodáink kapcsolatban állnak olyan pénzintézettel, ahol a finanszírozási hányadot egyáltalán nem befolyásolja a lakásépítési kedvezmény. Más bankpartnerünknél ugyan beleszámít a terhelhetőségbe, de nem száz százalékban, hanem a pénzintézet által meghatározott arányban.

Az elidegenítési és terhelési tilalmat illetően azonban a Magyar Állam hozzájárulását kell kérni a további jelzálogjog bejegyzéséhez. A Magyar Állam jelzálogjoga továbbra is az első ranghelyen szerepelhet, a pénzintézetek elfogadják a második ranghelyre történő jelzálogbejegyzést is.

A további jelzálogbejegyzéshez való hozzájárulási kérelmet a Magyar Állami Kincstárhoz szükséges benyújtani az előírt dokumentumokkal együtt, majd a hozzájárulásról szóló határozatot az ügyfél kapja meg az ügyintézési határidő lejárta előtt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást!

Kedves hitelinfó!
Egy másik oldalon olvasott tájékoztatás azt igazolja, hogy a szocpolt használt lakásra is igénybe lehet majd venni 2012-ben, csak kérdés, mikor. Miért van az, hogy mi kispolgárok hamarabb értesülünk ezekről a dolgokról mint az ebben kompetensek?
Az előző hozzászólásom nem rosszindulatból írtam, csak észtevettem hogy többen is ugyan azt kérdezték önöktöl és hogy nem véletlenül kérdezték! Elnézést ha üzenetemmel kellemetlenséget okoztam!

2009.dec ben vettünk egy házat a párommal, természetesen banki hitelből,akkor még a szocpol támogatást is fel tudtuk venni a kisfiunkra.Azóta nevelőszülőként tevékenykedek,az lenne a kérdésem, hogy a nevelt gyerekekre lehet e igénybe venni szocpolt lakásunk bövitésére, vagy ha nem, erre a lakásra vehetünk e fel jelzálog tipusú kölcsönt, ugyancsak lakás bövitesre?
Válaszukat előre is köszönöm!

Öt éve vásároltunk uj lakást amire két gyermekünk után szop pol támogatást is kaptunk 2m 400e ft ot.A lakáson hitel is van. Most szeretnénk nagyobb lakást venni,és ezt a lakást eladni. Kérdésem az lenne,hogy mi a teendö a szoc pollal kapcsolatban és ,hogy a hitel át vihetö-e a másik ingatlanra.