Minden pénzintézetnél van lehetőség a hitel előtörlesztésére 2011-ben is. Függetlenül attól, hogy Ön saját erőből vagy adósságrendező hitel igénybevételével kíván előtörleszteni, a futamidő lejárata előtti visszafizetésnek nincsen akadálya.

A hitel előtörlesztésének van költsége. A pénzintézetek úgynevezett előtörlesztési díjat számítanak fel, melyet százalékos formában adnak meg. A díj mértéke ma már törvény által maximalizált. Az előtörlesztett összeghez mérten az alábbi díjtételekkel kell számolni:

ELŐTÖRLESZTÉSI DÍJAK:

  • (Jelzáloglevéllel finanszírozott lakáshitel esetén, amennyiben az előtörlesztésre kamatperióduson belül kerül sor: 2,5%
  • Egyéb jelzálog alapú hitel esetében: 2%
  • Egyéb olyan hitel esetén, melynél a futamidő lejáratáig több mint 1 év van hátra: 1%
  • Egyéb olyan hitelnél, melynek a lejárata kevesebb, mint 1 év: 0,5%
  • Folyószámlahitel esetén: 0%
  • Évente egyszeri alkalommal, 200 ezer forint alatti összeg előtörlesztése esetén: 0%
  • Hitelfedezeti biztosításból történő előtörlesztésnél: 0%)

Fenti kereteken belül az egyes pénzintézetek szabadon alakíthatják az előtörlesztésért felszámított díjak mértékét.

Ha az előtörlesztés adósságrendező hitel igénybevételével történik, akkor a kölcsönkérelem benyújtása előtt elsőként a fennálló tartozás pontos összegét kell megtudni. Erről a folyósító bank ad felvilágosítást. A tényleges előtörlesztéshez hivatalos igazolást kell majd kérni a korábbi hitelnyújtótól. Az igazoláson annak is szerepelnie kell, hogy a kölcsönt Ön problémamentesen fizette az eltelt hónapokban. Adósságrendező hitelt ugyanis csak akkor hagynak jóvá a pénzintézetek, ha az adós szerződésszerűen törleszt.

Ha az előtörlesztésre tehát azért kerül sor, hogy Ön kedvezőbb havi törlesztő részletet érjen el, akkor a hitelkiváltó kölcsönök jelentik a megoldást. E konstrukciók aktuális törlesztését Ön is kiszámolhatja Hitelkalkulátorunk segítségével. A legkedvezőbb ajánlat megtekintéséhez válassza az „Adósságrendezés ingatlanfedezettel” hitelcélt.

Amennyiben deviza alapú hitelt szeretne kiváltani, akkor ne feledkezzen meg arról, hogy az árfolyamváltozás hatására a hitelkiváltással azonnali árfolyamveszteséget realizálhat, ha nem a megfelelő időben törleszt elő. Ehhez azt kell tudni, hogy mekkora volt a devizaárfolyam a hitel folyósításakor és mekkora most, majd ennek figyelembevételével dönteni az esetleges hitelkiváltásról. A deviza alapú hitelek átváltásának kérdésében forduljon bizalommal Hiteltanácsadóinkhoz!
Ha az adósságrendezés mellett dönt, akkor ismerje meg a bankpiac legkedvezőbb konstrukcióját személyre szóló díjmentes ajánlat formájában!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

50%-os részleges forint alapú előtörlesztés után 1 év múlva van-e lehetőségem ismét részleges vagy teljes törlesztésre?