A jelzálog bejegyzés fogalma a jelzálog alapú hitelekhez kapcsolódik. Aki ingatlan fedezete mellett vesz fel hitelt, annak a fedezetül felajánlott ingatlanára jelzálogjogot jegyeztet be a hitelfolyósító pénzintézet. A bejegyzett jelzálogjog ugyanis a bank számára a hitel visszafizetésének legnagyobb biztosítéka.

A jelzálog bejegyzés a lakáscélú, szabad felhasználású és adósságrendeződ jelzáloghitelek folyósítási feltétele. A hitelszerződések aláírása után történik az illetékes földhivatalnál. A bejegyzéshez be kell nyújtani az aláírt szerződés 3 példányát, melyet a földhivatal érkeztető bélyegzővel lát el. Majd a bejegyzés a benyújtást követő napon jelenik meg széljegyben a tulajdoni lapon. A folyósításhoz nem szükséges a végleges bejegyzés.

A jelzálog bejegyeztetéséhez kérelmet kell benyújtani, melyet a bank tölt ki. A bejegyzési kérelem tartalmazza a kérelmező legfontosabb adatait és a jelzálogjoggal megterhelni kívánt ingatlan helyrajzi számát és címét. A bejegyzési kérelem rögzíti az eljárási díj összegét is. A jelzálog bejegyzés illetéke 2011-ben 12.600.- forint. Ennek kiegyenlítése általában készpénzzel történik a bejegyzési kérelem benyújtásakor. Van lehetőség az átutalásra vagy a csekken történő befizetésre is. Ha a jelzálog bejegyzés hitelfelvételhez kapcsolódik, akkor érdemes készpénzzel fizetni, ugyanis a kölcsön folyósításához nem elég, ha széljegyben megjelenik a bank jelzálogjoga, hanem az illeték befizetését is igazolni kell.

A bank jelzálogjogának végleges bejegyzése 30 munkanapon belül történik. Ha mielőbbi végleges bejegyzésre van szükség, akkor a soron kívüli ügyintézés 10 ezer forintos díjának megfizetésével erre is van lehetőség. Ekkor a jelzálogot 8 munkanapon belül véglegesen bejegyzik.

A jelzálog bejegyzés illetéke 2011-ben is egységes, mértéke nem függ sem a hitel összegétől, sem a hitel típusától.

A Hitelnet segítségével felvett jelzáloghitelek esetén a jelzálog bejegyzés ügyében Tanácsadóink eljárnak Ön helyett az illetékes földhivatalnál, megspórolva ezzel Önnek a sokszor nem kevés várakozási időt.
Ha az Ön esetében még csak most válik esedékessé a hitelfelvétel, akkor a legkedvezőbb hitelkonstrukciókról tájékozódjon a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével, vagy kérjen személyre szóló ajánlatot díjmentesen!

A jelzálogbejegyzéssel kapcsolatos kérdéseit online Szakértőnknek is felteheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértő!
Csak az lenne a kérdésem, hogy a jelzálogjog bejegyzése ingatlanonként az annyit takar, hogy tulajdoni laponként? Ugyanis a mi ingatlanunk egy szintes ház, 3 tulajdoni lappal, külön az alsó, külön a felső szintről és a telekről. Ilyenkor 3*12.600,- Ft a jelzálogjog bejegyzése?
Válaszát előre is köszönöm!
Helga

Kérdem: mi kell a jelzálog teher bejegyeztetéséhez (nyomtatvány, igazolás, akármi)? Hogyan kell eljárnom? Mit, hol, hogyan kell benyújtani? Csak a cím és a helyrajzi szám áll rendelkezésemre!
Tények:
Lakásszövetkezet elnökeként állandó gondom, hogy (félévig-évig, sőt azon túl) a lakástulajdonosok nem fizetik a ház közös költségeihez történő hozzájárulást. Gyűlik az adósság és nem tudom kikutatni ki a tulajdonos: A/haláleset után; B/többszöri adásvétel közben, után. A közjegyzők írásos megkeresésre sem közlik a törvényes örökös nevét,címét. Az ingatlanértékesítő cégek előttem eltitkolva anonym adják-veszik a lakásokat, a földhivatal pedig bejegyzi a tulajdonjogot és nem követelik meg az eladótól-vevőtől a tehermentességről a lakásszövetkezet igazolását. Szinte mindenki megsérti a lakásszövetkezetekről szóló tv. 42-43 §-át, miszerint be kell jelenteni a lakástulajdonos (v. lakás használó) személyi adatait, elérhetőségét a lakásszövetkezet elnökének. Ezt nem teszik. A 132 lakásos ház működtetésének pénzügyi fedezetéről azonban a lakszövetkezet elnökének kell gondoskodni. Mi a megoldás?
Lakónyilvántartó könyv megszűnt, de képtelenség is naprakészen vezetni, ha a házban élők és a házon kívül élő tulajdonosok is titkolják nevüket, címüket, nem elérhetőek.