Újabb részleteket ismerhettünk meg a 10 milliós, kamatmentes szabad felhasználású hitellel kapcsolatban! A fiatal házasok akár úgy is megkaphatják a teljes támogatást, hogy abból semmit nem kell törleszteniük. Mutatjuk a részleteket!

A babaváró támogatás részletei

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ismertette a 10 milliós bababáró hiteltámogatás részleteit.

Akár törlesztőrészlet fizetése nélkül is igénybe vehető a támogatás

Azoknak a házaspároknak, akik 2019. július elsejét követően, a várandósság 12. hete után nyújtják be hitelkérelmüket, el sem kell kezdeniük a hiteltörlesztést. Ebben az esetben a hitel visszafizetése ugyanis 3 évre felfüggesztésre kerül. Amennyiben a törlesztésmentes időszakban megszületik a második gyermek, úgy újabb 3 évig nem kell törlesztő részletet fizetni, valamint a tőketartozás 30%-a is elengedésre kerül. Ha ebben a 3 éves időszakban megszületik a harmadik gyermek is, akkor a teljes tartozás elengedésre kerül, tehát gyakorlatilag egyetlen forintot sem kell törleszteni a házaspárnak.

3 éves TB jogviszony a házaspár egyik tagja részéről

A kamatmentes hitelre azok a házaspárok lehetnek jogosultak, amelyekben a feleség 18 és 40 év közötti és a házaspár legalább egyik tagjának megvan a minimum 3 év társadalombiztosítási vagy hallgatói jogviszonya. A 3 éves TB jogviszonyba 1 év közfoglalkoztatottság is beszámítható lesz!

Mégis lesz hitelbírálat!

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy a kamatmentes kölcsön vonatkozásában csak KHR vizsgálat lesz, jövedelemvizsgálat nem. Mára kiderült, hogy a hitelfelvételnek ugyan lesznek jövedelmi feltételei, de nem lesznek szigorú követelmények, mivel 10 milliós hiteligény esetén is maximum 50 ezer forint lehet a havi törlesztés 20 éves futamidő esetén. Ezek alapján már akár 100.000 Ft-os igazolt nettó jövedelemmel is elérhető lehet a kölcsön.

Utólagos kamat a feltételek nem teljesülése esetén

Az is kiderült, hogy azoknak a házaspároknak, akik önhibájukból nem teljesítik a gyermekvállalási feltételt 5 éven belül, utólagosan is meg kell fizetniük a kamatot. Ők jelenleg mintegy 8%-os kamatfizetésre számíthatnak. Ennek célja a visszaélések elkerülése. Ellenben, ha legalább egy gyermek megszületik 5 éven belül, a kölcsön kamatmentessé válik.

Korábbi házasságra vonatkozó előírások

Gyermektelen házaspárok esetén nem kell majd vizsgálni a korábbi házasságok számát. Ha azonban a házaspárnak van már gyermeke, akkor feltétel lesz, hogy a házaspár legalább egyik tagjának ez legyen az első házassága.

Mely gyermekek lesznek figyelembe vehetők?

  • 2019. július 1. után született vér szerinti és örökbefogadott gyermek
  • 12. terhességi hetet betöltött magzat

Mikortól és hol lesz igényelhető a babaváró támogatás?

További kérdése lenne?

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére! Kérdését tegye fel online Szakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
2019 szeptemberében fogok szülni.
Ettől független jövőre is igénybe lehet venni erre a babára a támogatást? És utána szeretnénk még 2-t.

Tisztelt Hitelnet.hu!
Személyi kölcsönöm a fizetésem felét teszi ki. Nem vagyok Negatív KHR-es.
Kaphatok 10 milliós támogatást?

Üdvözlet!
Külföldről hazaköltözés esetén mennyi átfedési idő (hány nap) van a külföldi TB jogviszony megszűnése és az otthoni jogviszony megkezdése között?
Ha nem tudják a választ vagy másik szervhez kell fordulni a kérdéssel, kérem írják meg, ne töröljék a bejegyzést a moderátoron keresztül.
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Párommal tervezzük az esküvőt. Mindkettőnk első házassága lenne, de csak július 1. után lenne megtartva.
Így is jogosultak lennénk a támogatásra?
Üdvözlettel: Marianna

Üdvözlöm!
A kérdésem arra irányulna, hogy amennyiben a feleségem munkaviszonya december 31.-vel megszűnt, most 3 hónap munkanélkülin van, de ettől még a TB jogviszonya fennáll és áprilistól újra bejelentett munkahelyen fog dolgozni, (dec 31.-ét megelőzően 4 év munkaviszonya volt), ebben az esetben is megjár a támogatás, vagy csak 3 év folyamatos munkaviszony mellett?
Üdv.
Csabi

A támogatás igényelhető lesz úgy, mint egy hitelkiváltó? Itt arra gondolok, hogy pl. a házastársaknak maximálisan ki van használva a JTM, és a támogatásból fizetnék ki a kölcsönöket. Tehát ugye a hitelkiváltónál a kiváltani kívánt kölcsönöket nem számolják a JTM-be. Itt ez lehetséges lesz? Vagy sima személyi kölcsönként megy csak rá a hitelbírálat? Mert ugye akkor a pár nem jogosult.

Üdv!
Mindkét házastársnak negatív KHR-esnek kell lennie?

Üdvözlöm!
Szeretném tudni, hogy mit jelent és hogyan lehet az igényt benyújtani a 2.600.000 forintos támogatási kérelmet 2 gyermek vállalása esetén. Csak a terhesség 12. hete után, vagy a tervezéskor is. Mindenképp házassághoz kötött? 10 éve együttélés nem elegendő?

Júniusban leszek 40 éves, őszre várom a második gyermekem.
Igényelhetem-e a babaváró támogatást?

Tisztelt címzett!
Az nem fog számítani, hogy hány éve házasok?
Köszönöm.

Polgári esküvő elég hozzá?

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a babaváró támogatás igénybe vehető-e, ha már van személyi kölcsönünk, ami 2023-ig tart?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Első gyermekünket várjuk és a gyermek várható születési ideje július 12. Ebben az esetben, jelen feltételek szerint mi már igényelhetjük július 1-től a támogatást úgy, hogy a törlesztést egyből felfüggesszék 3 évre?
A választ előre is köszönöm!