Kamatmentes kölcsönt igényelhetnének a közszolgálati tisztviselők lakásvásárlásra, illetve deviza alapon felvett hitelek kiváltására, amennyiben kormánydöntés születik erről a javaslatról. A Népszabadság írása szerint már karácsony előtt tárgyaltak erről.

Hozzávetőlegesen 160 ezer közszolgának és az egyenruhásoknak biztosítaná a kormány e kedvezményeket. A lap szerint a kormány tervei alapján a köztisztviselők kamatmentes kölcsönt vehetnének fel lakásvásárlásra és hitelkiváltásra.

Tavaly októberben látott napvilágot az a kormányhatározat, mely szerint az érintett tárcának olyan otthonteremtési intézkedéseket kell foganatosítania, mely a jogosultak számára a törlesztő-képességet hosszú futamidejű kamattámogatással biztosítja és a hitelfelvételhez szükséges saját erő eléréséhez állami segítséget nyújt.
Ezt a hitelt a Népszabadság szerint az a közszolga veheti majd igénybe, akinek határozatlan időre szóló munkaszerződése van, és nem rendelkezik saját lakással. A kölcsön egyszer lenne igényelhető és a havi törlesztés összege nem lehetne több az adós nettó keresetének 30%-ánál.

A lap szerint kétféle javaslat létezik. Az egyik szerint a kamattámogatott kölcsönből új lakást 30 millió, használt lakást 20 millió forint forgalmi értékig lehetne venni, a bővítés költségvetése pedig nem lehetne több 15 millió forintnál. A másik javaslat – hitelcéltól függetlenül – legfeljebb 18-19 millió forintos értéket engedélyez.
A kedvezményes kölcsön összege új lakóingatlan esetén15 millió, használt lakás bővítése vagy vásárlása esetén 10 millió forint lenne, míg a másik változat alapján a hitelösszeg egyik esetben sem haladhatná meg a 15 millió forintot. Ez utóbbi javaslat szerint a már korábban deviza alapon felvett kölcsönök is kiválthatók lennének támogatott hitellel. A hitelfelvevők így visszafizethetnék kölcsönüket, és megszűnne az árfolyamkockázat, aminek köszönhetően havi több tízezer forintot spórolhatnának meg.

Az elvárt saját erő megszerzéséhez kölcsönt – az állam készfizető kezességvállalása mellett – a pénzintézetek nyújtanának. Ezt a hitelt – melynek maximuma a második javaslat szerint 3.750.000 forint lenne – tehát kedvezőbb kondíciókkal lehetne igénybe venni. A törvényjavaslat szerint a kamat mértéke 7-8% körül alakulna.

A kedvezményt örökölni is lehetne

Amennyiben az adós közalkalmazotti munkaviszonya megszűnne – ami elképzelhető, hiszen a támogatott kölcsönt 20, illetve a másik verzió szerint 35 évre nyújtanák, – illetve 90 napon túli fizetési késedelme keletkezne, a konstrukció piaci kamatozásúvá válna. A kamattámogatás azonban megmaradna akkor is, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnne, az adós nyugdíjba menne vagy elhalálozna, mert a kölcsön örökölhető lenne.

Az első javaslat szerint a hitelt a pénzintézetek adnák, a kamat kifizetése pedig a költségvetésből történne. Ez az előzetes számítások szerint – 40-50 ezer igénylővel és 7 millió forint körüli átlagos kölcsönnel kalkulálva – 2020-ig körülbelül 80 milliárdos kiadást jelentene. A másik verzió szerint – a Diákhitel Központ közbeiktatásával – államkötvények kibocsátása által teremtenék meg a szükséges forrásokat és a 0% hozamot ígérő kötvényeket az MNB venné meg, így a veszteséget a jegybank viselné. Ez 2020-ig mintegy 300 milliárd értékű kötvény kibocsátásával járna.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

32 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Közalkalmazottként, több mint 10 éves közalkalmazotti munkaviszonnyal, 2 gyermekkel, akikre jár a szocpol, havi 110.000 Ft-os jövedelemmel azt szeretném tudni, mennyi az esély rá, hogy a közalkalmazotti lakáshitelt felvegyem?
Előre is köszönöm válaszukat!
Tisztelettel:
Piroska

Szeretném megtudni, hogy mikortól lehet számítani a kormánytisztviselők kamatmentes hitelfelvételére? 2014. év elején arról szóltak a hírek, hogy hamarosan bevezetésre kerül. Azóta semmi információ nincs róla.
Köszönöm az információt erőre is.
Annamária

Vajon egy év elteltével megszavazták a köztisztviselői kamatmentes hitel lehetőségét vagy csak választás előtti lebegtetés volt?
Köszönöm a választ. (ha kapok:)…)

Tisztelt Hitelnet!
Tudomásom szerint a közszolgálati dolgozók kamattámogatott hitelével kapcsolatban semmi előre lépés nincs.
A helyzet az, hogy nagyon szorult helyzetben vagyok. 49 éves vagyok, albérletben lakom 21 éves – jelenleg munkanélküli – fiammal és 71 éves nyugdíjas édesanyámmal. 16 éve állok közszolgálati jogviszonyban, kormánytisztviselőként. 2 éve szereztem diplomát, az iskola elvégzéséhez, finanszírozásához viszont személyi kölcsönt vettem fel, melyet még 6 évig törlesztek. 10 év után költöznünk kell sajnos. Azt szeretném kérdezni, hogy használt lakás vásárlásához is minden esetben kell rendelkeznem önrésszel (a fenti kalkulátorokból számomra nem teljesen világos).
Előre is köszönöm, üdvözlettel Nóri

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a közszolgálati dolgozók kamattámogatott hitelével kapcsolatosan történt-e már valami érdemleges. Napirendre tűzte-e már a kormány, vagy csak a közszolgálati életpálya modell megalkotása és elfogadása után várható a törvény alkotás. Egyáltalán várható-e a törvény vagy csak marad javaslat szintjén?
Előre is köszönöm, üdvözlettel Nóri

Kérdésem: 2015 decemberében meglesz a 40 év munkaidőm, nyugdíjba szeretnék menni. Igénybe tudom-e venni a közalkalmazotti hitelt? Lakást szeretnék venni, mert nincs.
Lakáskasszával együtt felvehető-e?
Köszönöm válaszát:

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Tavaly év végén, a kormány által beharangozott köztisztviselői "ingyen" hitelről van már valami információjuk? Várhatóan tárgyalja az OGY még idén? Szeretném azt hinni, hogy nem egy kampányfogás volt, hogy megnyerjenek több százezer köztisztviselőt és közalkalmazottat….
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Anikó

Tisztelt Hitelnet.hu!
Amennyiben bármi új információ a tudomásukra jut a fentiekkel kapcsolatosan, én is várom szíves tájékoztatásukat. Én is próbálom nyomon követni az eseményeket.
Üdvözlettel, Nóri

Az érdekelne, hogy a közalkalmazotti hitelből lesz valami? Mikor fogják visszahozni előreláthatólag? Vagy csak egy választási kampány lenne?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Címzett!
A közalkalmazotti hitel létezik? Vagy számukra kedvezményes hitelajánlat, mint a köztisztviselőknél?
Köszönöm előre is,
Kissné

Üdvözlöm!
Ismerősöm a NAV-nál dolgozik már 15 éve. Használt lakásvásárláshoz szeretné igénybe venni a köztisztviselői hitelt. Létezik ez a hitelforma? Mikortól és hol vehető igénybe?
Köszönettel: Siposné

Tisztelt Hitelnet Munkatársai!
A Kormány meglebegtette múlt év decemberében, hogy a közszférában dolgozók részére kamatmentes lakáshitel feltételeit dolgozza ki, mellyel nem csak lakást vásárolhatnak, hanem a meglévő devizahiteleiket is kiválthatják. Már ülésezett is egyszer a parlament még karácsony előtt, de egyes kérdésekben nem egyeztek meg. Azóta egyetlen szó nem hangzik el róla, és tudomásom szerint most a tavaszi ülésszakban nem is tűzték már napirendre sem. Ezek szerint nem is fogadják el választás előtt? Erre várnám szíves válaszukat, mit tudnak a témáról.
Köszönettel: Juli

Ez év január 07.-én 29 éve, hogy folyamatosan köztisztviselő vagyok. Vehetek-e igénybe köztisztviselői hitelt, mennyit és milyen feltételekkel?
Válaszukat köszönöm.

Érdeklődni szeretnék, hogy mikorra szavazzák meg a törvényt?

Tisztelt Válaszadó!
2011-ben vettem fel forint hitelt (MKB Bank) lakásvásárlásra. Havi törlesztőm most 50.000.-Ft, korábban 60.000.-Ft, 20 évre és a felvett hitelem 6.500.000.-Ft. A ház fele az én nevemen van, a másik szüleimén.
Kérdésem az, hogy kiválthatom-e a hitelemet ezzel a kamatmentes hitellel (köztisztviselői)? 5éve dolgozom közigazgatásban. Határozatlan szerződésem van.
Köszönöm válaszát: Zsófia

Szeretném megtudni, hogy az új közszolgálati hitelek nem első lakás vásárlása esetén is igénybe vehetőek-e?
Köszönöm
Mónika