Ingatlanhitel szerződéskötés, jelzálogbejegyzés

A banki ügyintézés körülbelül harmadik hetében kerül sor – pozitív hitelbírálat esetén – a kölcsönszerződés megkötésére, a szerződések közjegyzői okiratba foglalására valamint a földhivatali jelzálog bejegyzésre.

A közjegyzői okirat olyan közokirat, mely közjegyző által aláírtan tanúsítja az okiratba foglalt nyilatkozat megtételét, annak idejét és módját, valamint hogy az okirattal tanúsított tények és adatok a valóságnak megfelelnek. Az okirat lehet:

  • Egyoldalú kötelezettségvállaló (tartozáselismerő) nyilatkozat, amely az ügyfél kölcsönszerződésben foglalt kötelezettségvállalását rögzíti, vagy
  • Maga a kölcsönszerződés kerül közjegyzői okiratba foglalásra.

A kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalásának díját Ön a közjegyző felé fizeti meg az okirat elkészítésével egyidejűleg, vagy átutalásos számla kiállításakor az Ön lakossági folyószámlájáról történő utalással egy későbbi időpontban. A közjegyzői okirat díja függ attól is, hogy egyoldalú vagy kétoldalú okirat készül. Egyoldalú közjegyzői okirat esetén a hitelfelvevő és ingatlan tulajdonos személye megegyezik. Kétoldalú közjegyzői okirat esetén a hitelfelvevő és az ingatlan tulajdonos személye különbözik.

Egyoldalú okirat esetén a közjegyzői díj a hitelösszeg körülbelül 0,5 %-át teszi ki, kétoldalú okiratba foglalás esetén a hitelösszeg körülbelül 1%-ával számolhatunk.

A kölcsönszerződés aláírására az adott Bankfiókban kerül sor. A szerződések aláírása körülbelül egy órát vesz igénybe. Ha az adott Pénzintézetnél még nem rendelkezik lakossági bankszámlával, ilyenkor kerül sor annak megnyitására is, hiszen ez elengedhetetlen a hitel törlesztéséhez. Devizahitel esetén deviza bankszámla megnyitása is szükséges. Amennyiben Ön a hiteligénylés során élni kíván a bank valamely aktuális kedvezményével, melynek igényléséhez feltétel a csoportos beszedési megbízás megadása, ekkor egyidejűleg az is elintézhető.

A Hitelnet ügyintézéssel foglalkozó Tanácsadója a kölcsönügylet rugalmas és gyors, valamint az Ön szempontjából kényelmes lebonyolítása érdekében a kölcsönszerződés és a közjegyzői okirat aláírásának időpontját ugyanazon napra egyezteti. Ezt követően irodánk intézi az illetékes Körzeti Földhivatalnál történő jelzálog bejegyzést, majd a Földhivatal által érkeztetett példányok adott pénzintézethez való visszajuttatását. Amennyiben ingatlanát korábbi, már lejárt kölcsön is terheli, irodánk gondolkodik az adott jelzálogjog végleges törléséről is, hiszen ez szintén elengedhetetlen feltétele a folyósításnak.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x