Ingatlan résztulajdon vásárlás illetéke lakás eladás esetén

Tisztelt hitelinfó,

2011 év elején (1 éven belül) eladtam 15,45 millió forintért a lakásomat és most tervezem megvenni egy 16,25 millió forgalmi értékű lakás részét (11,00 millió forintnyit). Érdeklődni szeretnék, hogy ebben az esetben illetékfizetési kötelezettségem felmerül-e, hiszen a vásárolt lakás tulajdonhányadának értéke kevesebb, mint az értékesített ingatlan értéke.
Köszönettel
Ákos

Kedves Ákos!

1 éven belüli lakásértékesítés és vásárlás esetén az illetékszámítás alapja a vásárolt és az értékesített lakástulajdon forgalmi értékének különbözete. Mindkét ingatlan esetében azt kell figyelembe venni, hogy a tulajdoni hányada alapján mekkora érték illeti Önt, s a kettő különbözete után kell az illetéket megfizetni, akkor is, ha a vásárolt tulajdoni hányad kisebb értékű, mint az eladott.

 


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Hölgyem/Uram!
2012-ben testvéremmel megörököltünk a szülői házat. Felértékelték 8 000 000 M Ft-ra. Az én részemet a sógornőm megvásárolná 4 000 000 M Ft-ért. Azt szeretném megkérdezni, hogy nekem mennyi adót kell utána fizetnem? 3 500 000 M Ft hitelem van, ha azt kifizetem belőle, csökkenthetem az adózási összeget?
Előre is köszönöm válaszukat.
Üdvözlettel: Ildikó

T. Cím!

Segítségét szeretném kérni. Egy testvérpár tulajdonában van egy pesti lakás, melynek értéke 8.000.000.- Ft és egy balatoni telek faházzal, melynek értéke kb. szintén 8.000.000.- Ft. Az egyik testvér a másiknak eladná a fél lakás tulajdoni részét és evvel párhuzamosan megvásárolná tőle a balatoni telek testvérének tulajdonában levő részét. Azt szeretném tudni, hogy ebben az esetben mennyi illetéket illetve adót kellene fizetnie. Segítségét előre is köszönöm.
Köszönettel: Mária


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x