Tisztelt Hitelnet,

Hamarosan megszületik 2. és 3. gyermekünk (ikrek) és emiatt ki fogjuk nőni jelenlegi albérletünket. Párommal szeretnénk új lakást vásárolni a 10 millió forintos CSOK igénybevétele mellett. Párommal nem vagyunk házasok és hivatalosan bejegyzett élettársi viszony sincs köztünk, de életvitelszerűen együtt élünk és közös a családi kassza. Nekem a gyermekek születését követően a családi adókedvezménnyel együtt nagyjából 470e Ft lesz a jövedelmem, míg páromnak járni fog a Gyed + előző párkapcsolatából származó gyerek után a családi adókedvezmény és így összesen 4 gyerek után a családi pótlék és kisebbik közös gyerekünk után a gyes. Tehát a családi kasszába átlagosan havi 810e Ft fog érkezni. Erre még rajon kb havi 20e Ft értékű cafeteria. Jómagamnak van több lekötött megtakarításom is és ezek közt szerepel egy jelenleg kb 1,5 millió Ft értékű lakástakarék is a fundamentánál.

26 millió Ft értékű ingatlant szeretnénk vásárolni Budapesthez közel, amihez ha jól tudom önerőnek számít a csok és a lakásmegtakarítás is, tehát az önrész megvan, a maradék összeget szeretnénk hitellel kiváltani. 6,5 millió Ft-ot meg a fundamenta tud biztosítani elméletben a szerződésünk alapján, így az állami támogatás is járna még. A maradék összeget kéne még egyéb banki kölcsönnel kiegészíteni.

A problémám azonban az, hogy sajnos a párom előző párkapcsolatából adódóan negatív KHR tag és ha adóstársként jelen van a bírálatnál, nem kapom meg a hitelt.

Van arra lehetőség, hogy adóstársnak mást vonjak be? Például édesanyámat akár ingatlanfedezettel is. Vagy az elképzelhető, hogy adóstárs nélkül is kapok hitelt? A legjobb az lenne, ha rendezni tudnánk a tartozást, de ha mindent kifizetünk akkor is 1 évig a listán marad minimum, de rosszabb esetben 5 évig, ami rengeteg idő. Ez idő alatt rengeteg pénzt égetnénk el albérletre feleslegesen.

Válaszukat előre köszönöm!
Gábor

Kedves Gábor!

Negatív tartalmú KHR esetén a következő lehetőségek vannak: Bankpartnereink egyikénél az élettárs adóstársként történő bevonása opcionális, tehát nem kötelező. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás során párja tulajdonjogot is szerezhet, dönthetnek úgy, hogy ő adóstársként nem kerül bevonásra, csak zálogkötelezettként, s ez esetben a bank nem vizsgálja KHR státuszát. Ebben az esetben azonban csak piaci lakáshitel igényelhető, CSOK igénylésre nincs mód. Erről bővebben ITT olvashat.

További lehetőséget kínál másik bankpartnerünk, amely passzív KHR státuszú ügyfelet is elfogad adóstársként, ha a tartozás legalább 6 hónapja - a 10+10 milliós hitelkonstrukció esetén legalább 1 éve - rendezett.

Élettársak (házastársak) CSOK-ra kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak, s az ehhez kapcsolódó hitelfelvételnél az élettárs adóstárként kerül bevonásra, tehát édesanyja nem vonható be az ügyletbe a párja helyett.

Megoldás lehet továbbá, hogy édesanyja a saját lakására vesz fel szabad felhasználású jelzáloghitelt, amiből a lakásvásárláshoz hiányzó összeget fedezik. Az új lakás vásárlásához pedig csak CSOK-ot igényelnek párjával. Csak CSOK igénylésnél ugyanis nem vizsgálják a támogatott személyek KHR státuszát, vagyis nem akadály a negatív KHR.

Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott tájékoztatást az elérhető hitelkonstrukciókról. Ehhez online adatlapunkat kellene kitölteniük. Hitelnet irodáinkban a teljes körű CSOK és hitelügyintézés is díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, hogy kaphatok-e lakás, személyi vagy szabad felhasználású kölcsönt, 4 millió forintot, ha Kata vállalkozó vagyok 2016.04. óta, átlag 500.000 Ft a havi bevételem! Van lakáshitelem, amiben adóstárs vagyok, 3,5 millió Ft, ezt az exem fizeti, de a kötelemből sajnos nem engedtek ki! Van provident hitelem 800.000 Ft! Sajnos adóstársat nem tudok bevonni, sőt sajnos a párom negatív Khr-s! Ez számít, ha csak én egyedül szeretnék hitelt felvenni, hogy azonos lakcímen vagyok vele!?
Válaszukat előre is köszönöm