Tisztelt Úr/Hölgy!

Januárban örököltünk egy lakást a testvéremmel, amit a helyi hivatal úgy értékelt fel 16 millióra, hogy ott sem voltunk. A hagyatéki tárgyalás novemberben lesz. Ezt a lakást szeretnénk eladni 10 millió forintért. Én még nem vagyok 35 éves, és az így kapott pénzt lakásvásárlásra szeretném fordítani (egy éven belül).
A kérdés, mennyi adót kell megfizetnem, ha mondjuk februárban sikerül eladnom? Mennyi lesz az illetékem? És milyen költségekre lehet még számolnom?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Csaba

Kedves Csaba!

Öröklési illetéket nem kell fizetni, ha az örökös az örökhagyó egyenesági rokona (leszármazója).
Ha az örökléssel megszerzett lakást kevesebbért (10 M) adják el, mint amennyiért örökölték (NAV szerinti forgalmi érték: 16 M), akkor személyi jövedelemadót nem kell fizetni.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

17 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Testvéremmel fele-fele arányban örököltünk egy lakást édesapánk halála után. A testvérem eladná, vagy kifizetném a lakás vételárának a felét a részére, lemondana az őt megillető örökrészről.
Mi ennek a törvényes járható útja és milyen illetéket és kinek kellene megfizetni?

Tisztelt Cím
Sajnos megörököltem egy ingatlan 50%-át, a másik 50%-ot nővérem örökölte meg! Szeretném tudni adózás szempontjából hogy járok jobban, ha ajándékba átruházza rám vagy megvásárolom tőle? Az ingatlan értéke 15.000.000 Ft!
Előre is köszönöm a választ!
József

Tisztelt Cím!
Olyan kérdésem lenne, hogy 4-en voltunk testvérek (2 bátyám volt és 1 öcsém), az idősebbik bátyám anyai ágról féltestvérünk (akit édesapánk 3 éves korától sajátjaként nevelt, nevére nem vette, 3-an édestestvérek voltunk. Édesanyánk 2011-ben elhunyt, édesanyánk után 5-en (édesapánk és mi 4-en örököltük a lakást (2 szobás, 54 nm). Tavaly (2020-ban) fiatalabbik bátyám (aki édestestvérem), elhunyt. Ő utána már csak 4-en örököltük (édesapánk, féltestvérem, én és öcsém). Apukánk idén januárban elhunyt, maradtunk 3-an örökösök. Hagyatéki eljárás még nem volt, de felmerült az a lehetőség, hogy a férjemmel “megvennénk” a lakást, kifizetve a testvéreimet.
szeretném megtudni, hogy ilyen esetben mi a teendő?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel.
Lívia

Üdvözlöm!
Testvéremmel örököltünk egy ingatlant. A testvérem igényt tartana erre az ingatlanra, megegyeztünk egy összegben.
Az lenne a kérdésem, hogy mikor kellene ezt az összeget átadnia nekem. Még nem volt hagyatéki eljárás.
Előre is köszönöm válaszát: Tibor

Üdvözletem.
Kérdésem lenne, hogy ha lakáseladásból származó pénzem azonnal végtörlesztésre fordítom egy másik korábbi CHF alapú forintosított hitelre, akkor is kell-e a NAV felé adóznom (a lakáseladásból keletkezett “profitom” után)?
Köszönettel: Ákos

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen kötelezettséggel jár, ha eladom a lakásomat, amit édesanyám ajándékozott nekem 4 és fél éve! Milyen összegű adó vagy illeték megfizetésére számíthatok?
Az ajándékozás szerződésben 8.000.000 Ft-ra volt becsülve a lakás, én 10.000.000 Ft-ért adtam el!
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
2007 márciusában vásároltunk egy új lakást, amibe 2008 májusában tudtunk beköltözni. A lakás vételára 14,5 M Forint volt, aminél igénybe vettünk 2,4 M Ft szocpolt illetve 10,6 M jelzáloghitelt.
A kérdésem az lenne, ha az ingatlant el szeretnénk adni, de az eladásból nem származik bevétel /tehát a vételár alatti áron adnánk el 13 M Forintért/, akkor kell-e bármi adót fizetnünk, illetve mivel a vásárlástól még nem telt el a 10 év, akkor a szocpollal kapcsolatban milyen kötelezettségünk van? Mivel nem vennénk másik ingatlant, gondolom ebben az esetben a teljes 2,4 M Forintot vissza kell fizetnünk.
Köszönöm.
Róbert.

Tisztelt Úr/Hölgy!
Megörököltük a szülői házat (mindkét szülő meghalt évekkel ezelőtt), aminek az apai része egyik testvérem nevére került. Ő ott élt a házban. Februárban meghalt. Öten örököltünk. Az lenne a kérdésem, hogy a legidősebbik testvérem megszeretné vásárolni tőlünk a házat, mennyi adót kellene utána fizetni?
Tisztelettel. Margó