Ingatlan eladása után adózás testvérek esetében

Tisztelt Úr/Hölgy!

Januárban örököltünk egy lakást a testvéremmel, amit a helyi hivatal úgy értékelt fel 16 millióra, hogy ott sem voltunk. A hagyatéki tárgyalás novemberben lesz. Ezt a lakást szeretnénk eladni 10 millió forintért. Én még nem vagyok 35 éves, és az így kapott pénzt lakásvásárlásra szeretném fordítani (egy éven belül).
A kérdés, mennyi adót kell megfizetnem, ha mondjuk februárban sikerül eladnom? Mennyi lesz az illetékem? És milyen költségekre lehet még számolnom?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Csaba

Kedves Csaba!

Öröklési illetéket nem kell fizetni, ha az örökös az örökhagyó egyenesági rokona (leszármazója).
Ha az örökléssel megszerzett lakást kevesebbért (10 M) adják el, mint amennyiért örökölték (NAV szerinti forgalmi érték: 16 M), akkor személyi jövedelemadót nem kell fizetni.

 


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözletem.
Kérdésem lenne, hogy ha lakáseladásból származó pénzem azonnal végtörlesztésre fordítom egy másik korábbi CHF alapú forintosított hitelre, akkor is kell-e a NAV felé adóznom (a lakáseladásból keletkezett “profitom” után)?
Köszönettel: Ákos

Kedves Ákos!
Kérdésére az ebbe illetékes NAV tud pontos választ adni.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen kötelezettséggel jár, ha eladom a lakásomat, amit édesanyám ajándékozott nekem 4 és fél éve! Milyen összegű adó vagy illeték megfizetésére számíthatok?
Az ajándékozás szerződésben 8.000.000 Ft-ra volt becsülve a lakás, én 10.000.000 Ft-ért adtam el!
Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Judit!
Adó- és illetékfizetéssel kapcsolatban a NAV területileg illetékes osztályánál érdeklődhet.

Tisztelt Hitelnet!
2007 márciusában vásároltunk egy új lakást, amibe 2008 májusában tudtunk beköltözni. A lakás vételára 14,5 M Forint volt, aminél igénybe vettünk 2,4 M Ft szocpolt illetve 10,6 M jelzáloghitelt.
A kérdésem az lenne, ha az ingatlant el szeretnénk adni, de az eladásból nem származik bevétel /tehát a vételár alatti áron adnánk el 13 M Forintért/, akkor kell-e bármi adót fizetnünk, illetve mivel a vásárlástól még nem telt el a 10 év, akkor a szocpollal kapcsolatban milyen kötelezettségünk van? Mivel nem vennénk másik ingatlant, gondolom ebben az esetben a teljes 2,4 M Forintot vissza kell fizetnünk.
Köszönöm.
Róbert.

Tisztelt Úr/Hölgy!
Megörököltük a szülői házat (mindkét szülő meghalt évekkel ezelőtt), aminek az apai része egyik testvérem nevére került. Ő ott élt a házban. Februárban meghalt. Öten örököltünk. Az lenne a kérdésem, hogy a legidősebbik testvérem megszeretné vásárolni tőlünk a házat, mennyi adót kellene utána fizetni?
Tisztelettel. Margó


8
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x