Tisztelt Szakértő!

A testvérem a feleségével 7 éve frank alapú kölcsönt vett fel a házukra. A házban 50-50 százalékban voltak tulajdonosok. A hitelben is adóstársak lettek. Aztán elváltak négy éve. A felesége elköltözött és a testvérem fizette azóta is a törlesztést.

Megegyeztek, hogy a feleség lemond a saját ötven százalékáról ennek fejében, hogy őt fizetés nem terheli. Most lettek rendezve a tulajdonviszonyok, mert a megnőtt törlesztőrészletek miatt a testvérem bankváltást (hitelkiváltást) csinál. A ház értékét 14 millióra értékelték, és még hátra van 7.7 millió visszafizetése. A volt feleség tehát nem lesz sem tulajdonostárs, sem adóstárs a következőkben.

A NAV kirótt a testvéremre 300 ezer illetéket, ami szerintem nem jogos, mert a ház felének értékét a fennálló visszafizetés éppen fedezi….. (valami olyan számítást végeztek, hogy a fele ház, fele kölcsön stb… nem értettem.) Csak azt tudom, hogy van egy jogszabály: ltv25.&sect…. ami erre vonatkozik.
Ön szerint jól van ez kiszámolva?

Köszönettel.
Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Illetékszámítással kapcsolatos kérdésére a NAV illetékosztályánál kaphat pontos választ. Javasoljuk tehát, hogy forduljon a NAV területileg illetékes hivatalához, amennyiben az illeték kiszabásáról kapott határozat számítási módszere nem egyértelmű. Az ügylet részleteinek ismeretében az ügyintéző biztosan megfelelő magyarázatot tud Önnek adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A kérdésem az lenne, ha 12 millióért vásárolnék ki egy örököst az ingatlanból az ingatlan másik 50% pedig egyeneságú rokontól (édesanyám) kaptam ajándékozás útján. Egy és ugyanazon ingatlanról beszélünk ugye ilyenkor mekkora vagy milyen százalékos illetékre számíthatok. Első lakás lesz és 35 év alatti Vagyok.
Köszönöm

Tisztelt Szakértő!
Mi 2018 júliusában vásároltunk férjemmel 50-50 arányban egy 15,5 milliós házat. Mind a ketten 35 év alattiak vagyunk és az első házunk. Plusz igényeltünk még egy gyerek után járó Csokot 600.000 Ft.
Mivel még nem kaptuk meg a határozatot, így érdekelne milyen összegre számíthatunk?
Üdvözlettel:
Brigitta

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődöm, hogy ha válás miatt eladtam a tulajdonrészemet a volt férjemnek és abból nem sikerül 1 éven belül másik ingatlant vásárolnom, kell-e bármilyen illetéket fizetnem?
Úgy tudom, adózni nem kell utána.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Csilla

Jó napot kívánok!
Nemrég felbecsült családi házból (értéke:14M Ft.-) szeretnék tulajdonjogot vásárolni 5M Ft.- értékben.
Érdeklődni szeretnék, miszerint 35 éven aluli, első lakástulajdonrész vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötése mennyi illetéket von maga után? Illetve milyen egyéb költségekkel kell számolni ilyen esetben?
Előre is köszönöm, Ivett.

2008-ban váltam el a férjemtől. Megvásároltam tőle a közös házunkból a tulajdon részét. Így a ház az enyém lett. Két gyermekemmel élünk most is benne. Úgy hallottam, hogy nem kell illetéket fizetni, ha válás után a közös házból vásároljuk ki a másik fél részét. Nem kis összeget, több mint 500 ezer forintot fizetettek velem illetékként.
Köszönöm előre is válaszát!