Illetékkedvezmény ingatlantulajdon esetén?

Fiam 1981. 06. 13 – án született. 1992. – ban kiskorúsága idején vásároltunk 40 m2 -es lakást, amely 50 % – ban az ő tulajdona. A lakás haszonélvezeti joga a mienk, a szülőké, akik lakjuk is az ingatlant.A fiam használt lakást vásárol 7. 300. 000 Ft értékben, amelynek 50 % – a lesz az ő tulajdona, illetéket 106000Ft – ot róttak ki. A számítási módszert értjük.Részletfizetést kérhet – e? Hiába 35 év alatti, nem részesülhet illeték kedvezményben? Kiskorú volt, amikor tulajdonjogot szerzett, illetve majd a valamikori halálunk után jut a valóságban az általunk rátestált – számunkra is javasolták 1992 – ben ezt a lehetőséget – tulajdonhoz.Akaratán kívül kedvezőtlen helyzetbe került, mivel nem számít első lakáshoz jutónak?
Üdvözlettel és köszönettel
Sz.Józsefné

Kedves Asszonyom!

Az illetékekről szóló törvény értelmében a fizetendő illeték 50 százalékáig, maximum 40 ezer forint erejéig illetékkedvezményt vehet igénybe az a 35 év alatti fiatal, aki első lakástulajdonát szerzi meg, s a teljes lakástulajdon nem haladja meg a 8 millió forint forgalmi értéket.

Első lakástulajdonosnak az a személy minősül, akinek jelenleg nincs és korábban sem volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50 százalékot elérő tulajdoni hányada, valamint lakástulajdonhoz kapcsolódó, a földhivatali ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre került vagyoni értékű joga.

Az illetékkedvezmény jogosultságának megállapításakor azonban nem kell figyelembe venni a haszonélvezetei vagy özvegyi joggal terhelt lakástulajdont, továbbá az olyan lakóingatlan tulajdont, melyet nagykorú lakásszerző esetén a 18. életév betöltése előtt idegenítettek el. Ezek alapján fia jogosult lehet az illetékkedvezményre. Az illetékkedvezmény igénybevételéről a tulajdonszerző személynek az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedése előtt kell nyilatkoznia.

Részletfizetés szintén kérhető. A részletfizetés az esedékességtől számítva maximum 12 hónapra engedélyezhető. Az összeget havonta egyenlő részetekben kell megfizetni.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretném megkérdezni, hogy a párom első lakását vásárolja fele-fele arányban, viszont elmúlt 40.
Valami kedvezmény lenne-e a számára?
Köszönöm 🙂

Kedves Erzsébet!
A leírtak alapján illetékkedvezmény sajnos nem érvényesíthető.

Én 46 éves vagyok és most vettem az első házamat önerőből. Nekem van valami kedvezmény az illeték megfizetésénél?

Kedves Zoltán!
Információink szerint első lakás vásárlása esetén 35 év felett nem vehető igénybe illetékkedvezmény. A fizetendő illeték mértékéről az adásvételi szerződést készítő ügyvéd vagy a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) Illetékfőosztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Lakásvásárlás előtt állok. 35 év alatti vagyok, ám van egy 2/5öd részem nagymamám lakásában. Nagymamám még lakja, és ő rendelkezik mindennel. Így is elestem a 35év alattiaknak járó illeték kedvezménytől?
Testvéremék szívesen kivásárolnának az ingatlanból, hogy így legalább a különbözet után kelljen illetéket fizetnem, ám nagymamám nem egyezne bele. Ilyenkor van valami más módja amivel hivatalosan igazolható, hogy megtörtént az adásvétel anélkül, hogy nagymamámnak alá kelljen írnia valamit is?
Köszönettel.
Viktória

Kedves Viktória!
Az illetékkedvezmény kérdésében irodánk sajnos nem illetékes, így nem tudunk Önnek segíteni. Javasoljuk, hogy kérdéseivel ingatlanjogi szakértőt keressen meg!


6
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x