Illetékkedvezmény igénybevétele 1 éven belüli adásvétel esetén

T. Ügyvéd Asszony/Úr!

1/1 tulajdoni hányadú lakásomat eladtam 2008. januárban 18 M Ft értékben. 2008. júniusban nagykorú fiam nevére vásároltam egy új építésű, 18,5 M Ft értékű lakást a magam számára megkötött holtig tartó haszonélvezeti joggal.
2009-ben fiamnak az 1/1 tulajdoni hányadára 147.000.- Ft illetéket kellett megfizetni: bejelentett értékként 17.895 000 Ft-ot jelöltek meg, figyelembe vették az új építésű lakásra vonatkozó, 15 M Ft-ig terjedő illetékkedvezményt, haszonélvezeti jogom értékeként 5,5 M Ft-ot, a fizetendő illeték alapjaként 12. 950.000 Ft-ot állapítottak meg. Itv. 21. § (1) bekezdés szerint illeték 665.000.- Ft, a kedvezmény pedig 518.000.- Ft volt.
Az én esetemben a bejelentett értékként 18,5 M Ft-ot, a haszonélvezeti jogom értékeként 5.550.000 Ft-ot jelöltek meg 285.000.- Ft illeték fizetési kötelezettséggel.
Kérdéseim: az én esetemben nem jár az új építésű lakásvásárlásra vonatkozó, 15 M Ft-ig terjedő illetékkedvezmény a haszonélvezeti jogom értékének arányában? A 18 M Ft értékben 1 éven belül eladott lakóingatlanomat bele lehetett volna-e számítani, mint a vásárolt vagyoni értékű haszonélvezeti jogom illetékét csökkentő tételt? Esetemben egyáltalán fennállt-e illetékfizetési kötelezettség?
Köszönettel.
Erika

Kedves Erika!

Irodánk hiteltanácsadással foglalkozik, így sajnos nem vagyunk illetékesek kérdésének megválaszolásában. Kérdéseire pontos választ ingatlanjoggal foglalkozó ügyvéd (akár az adásvételi szerződést készítő ügyvéd) vagy a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) illetékosztálya tud adni.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,
Ingatlant érintő adók\illetékek ügyben szeretnék kérdezni:
Örököltem egy ingatlant x M Ft értékben.
Ezt az ingatlant pedig most adnám el x+1 M Ft értékben.
Majd ezt az összeget felhasználva plusz hitel x+2 M Ft értékben venni szándékozok egy másik ingatlant.
A fentieket figyelembe véve milyen adó illetve járulék vonzata lenne ezeknek az akcióknak? (Lehetnek esetek, amikor nem kell adót, vagy járulékot fizetnem, ha ingatlanból ingatlanba viszem át a pénzem? )
Előre is köszönöm a válaszukat
Tisztelettel
Balázs

Kedves Balázs!
Információink szerint 1 éven belüli lakáseladás és vétel esetén – amennyiben a vételár magasabb az eladási árnál – csak a különbözet után kell megfizetni az illetéket, melynek mértéke jelenleg 4%.

Tisztelt Ingatlan Net!
Annyit szeretnék kérdezni önöktől, hogy a jelenlegi lakásomat szeretném eladni, a vétel 2016.02.11.-én történt az adásvételi szerződés alapján. Természetesen ha elkel a lakás, azonnal szeretnénk egy másik lakóházat venni. Az a kérdésem, hogy a kettő lakásár közötti különbözet után kell illetéket fizetni, vagy a teljes vételár után? Ami ha jól tudom 4%.
Tisztelettel: András

Kedves András!
1 éven belüli lakáseladás és vétel esetén – ha a vételár magasabb az eladási árnál – csak a különbözet után kell megfizetni az illetéket, ami 4%.

Ez év május 17-én eladtam 113 négyzetméteres lakásomat 9 M Ft-ért. Most augusztus 23-án vásároltam egy 10 éve épült lakótömbben egy 44 nm-es földszinti lakást +5 nm alapterületű tárolót 8 M Ft-ért.
Kérdésem a következő: Jogosult vagyok illetékkedvezmény igénybevételére? Milyen összegre és hol nyújthatom be eme igényemet? Ugyanis a szerződés aláírásakor 116 800 Ft illetéket fizettem ki, ami ebből tevődik össze:
1) 101 600 Ft
2) 2×6.600 Ft = 13 200 Ft
3) 2×1.000 Ft= 2 000 Ft
Tájékoztatásukat nagyon köszönöm.
Tisztelettel.
István

Tisztelt Hölgyem!/Uram!
Párommal lakást vásárolunk, melynek vételárába az én lakásom árát is felhasználjuk. Költözéstechnikai okokból előbb megvettük az új lakást és most fogjuk eladni az enyémet, melynek árát a tágabb család megelőlegezte. Illetékszámításnál, hogy lehet kérelmezni, hogy az én mostanában eladandó lakásom árával csökkentsék az illeték számítás alapját? Kérelmet kell írni a NAV-hoz vagy majd ha ténylegesen bekövetkezik a lakásom eladása pár hónapon belül, akkor kapunk illeték visszatérítést?
Várom válaszát!
Üdvözlettel:
Zsuzsa


8
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x