A családi otthonteremtési kedvezmény kapcsán már többször felmerült az az élethelyzet, amikor az igénylő még a használatbavételi engedély kiadása előtt tulajdonába került ingatlan befejezéséhez kívánta a támogatást igénybe venni. Ezen túlmenően most azt foglaljuk össze, hogy milyen módon oldható meg a banki finanszírozás, ha nem csupán az építkezés befejezéséhez, hanem a félkész ingatlan vételárának megfizetéséhez is banki segítségre van szükség.

Félkész ingatlan banki finanszírozása

Ha olyan ingatlant szeretnénk megvásárolni, melynek építését a tulajdonosa még nem fejezte be, s nemcsak a ház befejezéséhez, hanem a vételár kiegyenlítéséhez is szükségünk lenne anyagi forrásra, akkor a két lakáscélra egyidejűleg igényelhetünk banki hitelt.

A banki finanszírozásra egy hitelszerződés keretén belül kerül sor.

Félkész ingatlan vételárának banki finanszírozása

Elsőként a vételár kiegyenlítéséhez szükséges összeget folyósítja a bank. Ehhez szükséges, hogy az ingatlan tulajdoni lapján az adásvételi szerződésnek megfelelően feljegyzésre kerüljön a vevő tulajdonjog bejegyzés iránti kérelme. A kölcsönt a vételár utolsó részeként utalja a bank, ugyanúgy, mint lakásvásárlás esetén, tehát a vételár kölcsönösszegét meghaladó részét, vagyis az önerőt maradéktalanul meg kell fizetnie a vevőnek.

Az építkezés befejezésének finanszírozása

Az építkezés finanszírozásának feltétele, hogy az adós tulajdonjogát az adásvételi szerződés alapján  az ingatlan nyilvántartásba bejegyezzék, s az építési engedély is átíratásra kerüljön az adós nevére. A hitelintézet részére benyújtott és elfogadott költségvetés alapján kezdhető meg az építési hitelrész szakaszos folyósítása. Az egyes részfolyósítások előtt a műszaki szakértő helyszíni ellenőrzés alapján megállapítja az előzőleg folyósított kölcsönösszeg felhasználásával elért készültségi fokot.

Az építési hitel utolsó részletének folyósítása előtt – az elért készültség megállapításán túl – be kell nyújtani a felépített ingatlanra vonatkozó használatbavételi engedélyt.

Maximális finanszírozási arány

Félkész ingatlan vételárának és bekerülési költségének finanszírozása esetén a kölcsön összege – törvényi előírás alapján - nem haladhatja meg az ingatlan várható jövőbeni forgalmi értékének 80%-át. Ezen túlmenően az egyes bankok belső szabályzata alapján meghatározott finanszírozási arány a mérvadó, ami jellemzően az ingatlan területi elhelyezkedésétől és az igénylők jövedelmi helyzetétől függ, tehát minden egyes ügylet esetén egyedileg kerül meghatározásra.

Félkész ingatlan hitelezése személyre szabott tájékoztatás alapján

Félkész ingatlan vásárlása előtt javasoljuk a Szakértőinkkel történő egyezetést, melynek során az egyedi igények és lehetőségek függvényében megkeressük az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókat! Irodáinkban a tanácsadáson túl a teljes körű hitelügyintézés is díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék megvásárolni egy félkész házat (közmű bevezetése és helységek kialakítása hiányzik). Ehhez szeretnék mind a vásárlás finanszírozására mind az azt követő felújításra lakáshitelt felvenni.
Lehetséges ez?
Üdvözlettel.
Gyula