Az otthonteremtési kamattámogatás keretében nyújtott lakáshitel kérelmek benyújtási határideje 2014. december 31. volt. Ezzel azonban nem szűnt meg ez a fajta finanszírozási mód, hiszen az Otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendelet némi módosítással ugyan, de 2015. január elsejei hatállyal ismét elérhetővé tette a kamattámogatott hiteleket.

Milyen célra kaphatunk otthonteremtési lakáshitelt 2015-ben?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy jelenleg mely lakáscélok esetén érhető el az otthonteremtési kamattámogatás. A kölcsön Magyarország területén lévő

 • új lakás vásárlásához és építéséhez,
 • legalább komfortos, használt lakásvásárláshoz, korszerűsítéshez és legalább komfortos használt lakás bővítéséhez,
 • lakás tulajdoni hányadának megvásárláshoz közös tulajdon megszüntetése esetén (ide nem értve a házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt a
 • házastársak vagy élettársak között fennálló közös tulajdon megszüntetését),
 • a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlásához
  igényelhető.

Mi változott a korábbi előírásokhoz képest?

A fenti hitelcélokon belül érdemes kitérni azokra a pontokra, amelyek január 1-től kerültek bele a kormányrendeletbe, tehát a korábbihoz képest új információ. Ilyen újonnan meghatározott feltételek a következők:

 • Új lakás építése esetén a kamattámogatás kizárólag összkomfortos lakás építésére adható.
 • Új lakás építése, illetve meglévő lakás bővítése és korszerűsítése esetén a kölcsönszerződés akkor köthető meg, ha az igénylő által benyújtott költségvetést a hitelintézet elfogadja.
 • A kamattámogatott időszak lejáratáig (5 év) az érintett ingatlant nem terhelheti haszonélvezeti illetve használati jog, kivéve a Nemzeti Eszközkezelőtől történő visszavásárlás esetét.
 • Korszerűsítés esetén, amennyiben az igénylő saját jogú öregségi vagy özvegyi nyugdíjra jogosult, nem feltétel az OEP által kiállított társadalombiztosítási jogviszony igazolása. A Nemzeti Eszközkezelőtől történő visszavásárlás esetén szintén nem szükséges ezen igazolás benyújtása.
 • Új lakás vásárlása és építése, illetve korszerűsítés, bővítés esetén az építési engedély kiadását legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el.
 • Ha az igénylő az építkezéshez vagy bővítéshez közhasznú jogállású szervezet vagy települési önkormányzat által kiírt nyilvános pályázat útján természetbeni juttatást kap, úgy a támogatást nyújtó által igazolt értékig a számlabenyújtási kötelezettség csökkenthető.
 • A Nemzeti Eszközkezelőtől történő visszavásárlás esetén a kamattámogatás iránti kérelem a visszavásárlása biztosított határidő lejáratát követő 30 napon belül nyújtható be.

Kamattámogatott vagy piaci lakáshitelt érdemes választani?

A forint alapú finanszírozás tekintetében a korábbi években egyértelműen a kamattámogatott hitelek jelentették a legkedvezőbb megoldást. Ezekhez a hitelekhez a szigorú jogszabályi előírások miatt nem minden hitelfelvevő juthatott hozzá. Jelenleg is szűkebb réteg számára érhetők el a támogatott hitelek, aminek több oka is van, például a személyi feltételeknek való megfelelés; maximalizált hitelösszeg; vételárra, költségvetésre vonatkozó felső korlát, stb. Ezzel szemben a piaci lakáshitelek nemcsak kevésbé kötött feltételek mellett vehetők igénybe, de kamat tekintetében is egyre versenyképesebbé váltak a támogatott hitelek mellett. Sőt, ma már akár alacsonyabb kamatszintet is elérhetünk, ha piaci kamatozású lakáshitelt választunk. A hitelkamatok csökkenésének oka a jegybanki alapkamat elmúlt években tapasztalható folyamatosan mérséklődése, 2014. július 22. óta 2,1%-os alacsony szintje.

jegybanki alapkamat

Miért lehetnek mégis kedvezőbbek a piaci lakáshitelek?

A kamattámogatott hiteleknél törvényben rögzítették az adós által fizetendő kamat minimumát, ami 6%. Piaci lakáshiteleknél nincsen ilyen törvényben fixált minimum kamatszint, ezért az ilyen kölcsönök kamata 6% alá is süllyedhet.

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében nyújtott lakáshitelek esetében a törlesztő részlet megfizetéséhez biztosított támogatást az állam a futamidő első 5 évében biztosítja. Ezt követően a kamattámogatott hitel piaci kamatozásúvá válik, az aktuális piaci kamatlábnak megfelelő kamatozással. Az 5 évig fix törlesztő részletet azonban ma már nemcsak támogatott hitel felvételével lehet biztosítani. Piaci lakáshiteleknél – a viszonylag rövid (3, 6 vagy 12 hónap) kamatperiódusú konstrukciók mellett léteznek hosszabb kamatperiódussal (3, 5, 10, 15 vagy akár 20 év) elérhető lakáshitelek.

A támogatott és piaci kamatozású lakáshitelek aktuális törlesztő részletét Hitelkalkulátorunkkal kiszámolhatja, ugyanakkor Szakértőink is készséggel állnak rendelkezésére, amennyiben személyre szabott lakáshitel ajánlatukat kéri!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy tudnak olyan bankot ajánlani, aki nyújt Otthonteremtési kamattámogatást Nemzeti Eszközkezelő vagyonkezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlására?
Köszönettel.
Ágnes