A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás értelmében változott a hitelbiztosítéki érték meghatározásának módszere. Az új rendelkezés június 30-án lépett életbe. A hitelbiztosítéki értéknek jelzálog alapú hitel felvétele esetén van jelentős szerepe. A legtöbb bank ez alapján határozza meg a maximálisan felvehető hitel összegét. Lássuk miben áll a változás!

Mi a hitelbiztosítéki érték?

A hitelbiztosítéki érték valamely ingatlannak az óvatos becslés alapján meghatározott értéke. A hitelbiztosítéki érték megállapításkor a hitelnyújtó által folyósított kölcsönök hosszú lejáratából származó sajátos kockázatokat, valamint az ingatlannak csak azon tulajdonságait és hozamait veszik figyelembe, amelyek várhatóan a jövőben bármely tulajdonost megilletnek.

Hogyan határozható meg a hitelbiztosítéki érték?

A hitelbiztosítéki érték megállapítása az eddigi három módszer mellett most egy negyedikkel egészült ki:

  1. Piaci összehasonlító adatok elemzésén alapuló értékelés
  2. Hozamszámításon alapuló értékelés
  3. Költségalapú értékelés
  4. Statisztikai alapú értékelés

Milyen feltételek mellett alkalmazható a statisztikai alapú értékelés?

  • Az ingatlan lakóingatlannak minősül.
  • Az ingatlan városban, Budapest agglomerációjához tartozó településen vagy a Balaton kiemelt üdülőkörzetéhez tartozó településén található.
  • Az adott településen a statisztikai alapú értékelést megelőző egy évben legalább öt ingatlan-adásvétel történt.

A hitelbiztosítéki érték megállapítását az 1. 2. és 3. pontban megjelölt módszerek közül legalább kétféle, lehetőség szerint azonban mind a háromféle módszerrel el kell készíteni. Ezt követően értékek és eltérések elemzése alapján, az óvatosság elvét követve kell az értékelési szakvéleményben a hitelbiztosítéki értékre javaslatot tenni. Lakóingatlanok, építés alatt álló lakóingatlanok, valamint beépítetlen lakótelkek esetében a Szabályzat meghatározott értékhatár alatt megengedheti egyetlen értékelési módszer alkalmazását.

Érvényesség

Az értékelési szakvéleményben meghatározott érték legfeljebb 90 napig érvényes, kivéve a statisztikai alapú értékelést, mely 90 napon túl is elfogadható a hitelbiztosítéki érték meghatározásához.

Forgalmi érték – hitelbiztosítéki érték aránya

A hitelbiztosítéki érték a forgalmi értékből kerül levezetésre, az ingatlan területi elhelyezkedésétől függően általában annak 70-80%-a, nagyobb településeken 90%-a.

Finanszírozási arány jelzáloghitel felvételekor

MNB rendelet alapján egy ingatlan kitettsége a forgalmi érték maximum 80%-áig terjedhet forint alapú hitel nyújtásakor. A bankok saját hatáskörben döntenek arról, hogy milyen mértékű finanszírozást tesznek lehetővé ezen belül, illetve, hogy a forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékből kiindulva határozzák meg a maximálisan adható hitel összegét. Van olyan bank, amely megyeszékhelyen lehetővé teszi ezt a maximális finanszírozást, de egyéb településeken – a jövedelem függvényében – lényegesen kisebb – 50-70% – közötti finanszírozási aránnyal kell számolni.

Ha Ön lakásvásárlás és hitelfelvétel előtt áll és szeretné tudni, hogy jövedelme és az ingatlan területi elhelyezkedése alapján mekkora összegű hitelfelvételre lehet jogosult, töltse ki online lakáshitel adatlapunkat vagy keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát  ahol Szakértőink díjmentesen elvégzik a szükséges kalkulációt!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv,
van egy értékes, forgalomképes budapesti ház, amit meg szeretnénk venni. 150 nm területű, de van egy kb. 8 nm ősrégi hozzáépítés, ami nem szerepel a nyilvántartott térképen. Az eladó elzárkózik ennek a földhivatali rendezésétől. Előzetes értékbecslést kértünk a banktól, mert félünk, hogy így nem hitelezhető. Nem veszünk igénybe csokot. Ha az írásos értékbecslésből az derül ki, hogy a ház elfogadható fedezetként a szükséges mértékben, akkor a bank utána még elkaszálhatja az egészet, vagy lehet bízni az értékbecslésben, és átutalni a foglalót? (KH Bank lenne.)

Kaposvártól 8 km-re egy gyönyörű kis 300 fős faluban épitkezem. A CSOK és az adó-visszatérítés mellé a 3 gyerekeseknek járó 3%-os hitelt igényeltem, 7 millió Ft erejéig. Az ingatlan 34%-os készültségi fokú. Az Erste Bank az épülő ingatlan költségvetését elfogadta, forgalmi értékét 23 millió Ft-ban határozta meg. A hitelbiztosítéki értékét 0, azaz nulla forintban, így hitelt nem ad az Erste erre.
Ezek szerint aki kis faluban akar élni, nem tud jelzáloghitelt felvenni? Más banknál is erre számíthatok? Létezik erre megoldás?