A tavaly kialakult járványhelyzetben – mint tapasztalhattuk – minden bank szigorított a hitelfelvétel feltételein. A szigorítással járó hátrányok leginkább azokat a hiteligénylőket érintették, aki külföldön dolgoznak. A külföldi munkaviszonyból származó jövedelmet egy csapásra minden pénzintézet kizárta az elfogadható jövedelmek köréből. Néhány hónap elteltével több bank újra nyitott a külföldi jövedelemelfogadás irányába, de a járvány előtti hitelezési gyakorlat akkor még nem tért vissza. Most azt mutatjuk meg, hogy újabb 1 év elteltével miként változott a külföldi jövedelemmel rendelkezők hitelkockázati megítélése.

Különösen a határmenti településen élők azok, akik leginkább érintettek e témában. A családok jelentős részének fő bevételi forrása a külföldi munkaviszony. Magyarországhoz hasonlóan mostanra már a szomszédos országok is nyitottak a vendéglátás, turizmus terén, így akik eddig átmenetileg – munkaviszonyuk fenntartása mellett – kényszerpihenőn voltak, újra munkába állhattak. Ismét aktuális kérdéssé vált, miként juthatnak lakáshitelhez a külföldön dolgozók.

Külföldi munkaviszony elfogadása

Mely országokból származó jövedelem fogadható el?

Jóllehet jelenleg is van még olyan bank, amely külföldi jövedelmet egyáltalán nem vesz figyelembe hitelfelvétel során, a legtöbb banknál elfogadható magyar állampolgár külföldi munkaviszonyból származó jövedelme. A bankok a környező országokban – Ausztria, Németország, Szlovákia, stb. - szerzett jövedelemmel szemben a legelfogadóbbak, de Anglia, Svájc, valamint az Európai Unió országaiban fennálló munkaviszony is figyelembe vehető lehet.

EU-n és EGT-n kívüli államban szerzett jövedelem már korántsem fogadható el minden banknál. Van azonban olyan bankpartnerünk, amely magyar állampolgár más földrészen szerzett jövedelmét is elfogadja, így például a marokkói vagy thaiföldi, megfelelő munkaviszonyból származó keresetet.

A külföldi munkaviszony típusára, időtartamára vonatkozó előírások

A külföldi munkaviszonnyal szemben elvárás, hogy határozatlan idejű legyen. Az aktuális munkahelyen legalább a 3 hónapos munkaviszonynak meg kell lenni és fontos, hogy a munkavállaló ne legyen próbaidőn. A külföldi jövedelmet bankszámla kivonattal alá kell támasztani. Néhány bank a külföldi TB jogviszony igazolását is kérheti a lakáshitelhez annak alátámasztására, hogy a hiteligénylő folyamatosan be volt jelentve a munkahelyén.

Elfogadható tevékenységi ágazatok

A bankok egy része már egyáltalán nem használ úgynevezett ágazati szűrőt külföldi jövedelem esetén sem. Ellenben van olyan pénzintézet, ahol még mindig működik az ágazati szűrés, főként vendéglátás, turizmus területén.

Csökkentett munkaidő – „Kurzarbeit”

A csökkentett munkaidőben foglalkoztatottak hátrányban lehetnek hiteligénylés során. Több pénzintézet is kiemelten ellenőrzi, hogy a külföldi munkavállaló „Kurzarbeiten” van-e vagy sem. Ha igen, az kizáró okot jelent több banknál. Ugyanakkor vannak olyan pénzintézetek is, ahol a „Kurzarbeit” alatt szerzett jövedelmet – amennyiben a munkavállaló ezen időszakban is ténylegesen dolgozik – figyelembe tudják venni jövedelemvizsgálat során.

Külföldi jövedelem számítása

A külföldi munkaviszonyból származó jövedelem összegét tekintve szintén eltérő a gyakorlat az egyes bankoknál. Míg néhány pénzintézet a munkáltató által leigazolt és bankszámlával alátámasztható összeget veszi alapul, addig vannak olyan bankok, ahol az igazolt külföldi jövedelem 70-85%-ával számolnak jövedelemvizsgálat során.

Maximális finanszírozási arány külföldi jövedelem esetén

MNB előírás alapján az értékbecslő által megállapított forgalmi érték maximum 80%-a vehető fel hitelként. Ettől a bankok belső szabályzatukban eltérhetnek és sok esetben el is térnek, főként kisebb településeken lévő ingatlanoknál. Azonban az a tény, hogy az igénylő jövedelme külföldi munkaviszonyból származik, nem csökkenti az egyes bankok maximális finanszírozási arányát.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott tájékoztatás

Szakérőink készséggel készítenek Önnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást külföldi és magyarországi jövedelem esetén egyaránt! Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése