Jóllehet a CSOK-ra való jogosultságot a negatív tartalmú KHR lista nem zárja ki sem új, sem használt lakásra igényelt CSOK esetén, hitelfelvétel során azonban a bankok vizsgálják az igénylők KHR státuszát és negatív információ esetén a hitelkérelmet elutasítják. Hogyan juthat lakáshitelhez az, aki egy korábbi mulasztás vagy múltbeli kezességvállalás miatt BAR listán szerepel?

Negatív tartalmú KHR

Negatív tartalommal azon hitelfelvevők adatait rögzítik a rendszerben, akik törlesztési kötelezettségeiknek a mindenkori minimálbér értékét meghaladóan, folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. A rendszer szintén negatív eseményként tartja nyilván a bankkártyával való visszaélést, valamint a pénzügyi intézménnyel történő szerződéskötés során valótlan adatot közlését vagy hamis dokumentum benyújtását.

A Központi Hitelinformációs Rendszer megkülönbözteti az élő és lezárt mulasztásokat. Előbbi esetén az ügyfél aktív, utóbbi esetben passzív státuszban szerepel.

Lakáshitel BAR listával?

A bankok a hitelbírálat során nem tesznek különbséget az alapján, hogy az adós, adóstárs önhibáján kívül – például egy jóhiszemű kezességvállalás miatt – vagy egyéb okból került BAR listára. Így a legtöbb hitelintézetnél a negatív tartalmú KHR kizárja lakáshitel felvételének lehetőségét.

Hogyan igényelhető lakáshitel BAR lista esetén?

A bankok hitelezési gyakorlata alapján negatív BAR lista esetén, kétféle módon juthatunk lakáshitelhez:

Bankpartnereink egyikénél van lehetőség lakáshitel igénylésére akkor, ha KHR státuszunk passzív, s a tartozás a hitelkérelem benyújtásától számított legalább 6 hónapja rendezett.

Másik megoldás az lehet, ha a célingatlanban ugyan tulajdonjogot szerzünk, tehát mi leszünk a lakástulajdonosok, de nem mi töltjük be az adós, adóstárs szerepét, csupán zálogkötelezettként veszünk részt a hitelügyletben. A pénzintézetek egyikénél ugyanis nem kizáró ok, ha a zálogkötelezett szerepel a KHR rendszerben. A zálogkötelezett jövedelmével nem felel a hitel visszafizetéséért, ő az ingatlanfedezetet biztosítja.

A házastársat adóstársként kötelező bevonni, tehát ha a házaspár egyik tagja BAR listás, akkor sajnos a másik fél sem töltheti be az adós szerepét. Ilyen esetben megoldást esetleg a szülők adós-adóstárként való bevonása jelenthet. A későbbiekben – ha a negatív tartalmú információ törlésre került a KHR rendszerből – lehetőség nyílhat az ingatlantulajdonosok adósként történő bevonására, valamint – ha a leendő adósok jövedelmi helyzete lehetővé teszi – a korábbi adósok hitelügyletből való kilépésére. Így elkerülhető, hogy a szülők egy életre elkötelezzék magukat gyermekük lakásvásárlása miatt.

KHR lista lekérdezése

Ha nem tudjuk biztosan, hogy egy korábbi mulasztás miatt adataink szerepelnek-e még a Központi Hitelinformációs Rendszerben, akkor ennek a hitelintézeteknél ingyenes, úgynevezett Ügyféltudakozvány lekérésével nézhetünk utána.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

177 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
1 éve passzív KHR listás vagyok. Megegyezéssel lett rendezve. Így ha jól tudom még 4 év.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e lehetőségünk bármilyen lakáshitelre?

Kedves Hitelnet!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi időbe telik a KHR tárolási rendszerből, hogy töröljenek? Ez a tartozást 2016-ban rendezve lett!

Üdv.
Párommal szeretnénk felvenni a babaváró hitelt. Ő február óta passzív khr-es (1 évig). Én tiszta vagyok ilyen téren.
Van lehetőségünk felvenni?
Köszönöm válaszát.

Üdvözlöm!
Érdeklödi szeretnék, bár listás vagyok, passzív, 1 éve kifizettem. Az a kérdésem, lakásvásárlásra van-e lehetőségem hitelfelvételre? Munkahelyem is van.
Üdv: Eszter

Üdvözlöm.
Olyan kérdésem lenne, hogy házat szeretnék venni hitelre. Van önerőm is, de volt tartozásom, amit rendeztem tavaly tavasszal, de passzív bárlistán vagyok. 2 éve van fix bejelentett munkahelyem a saját Kft-ben.
Kérdésem, van valami lehetőségem lakáshitel felvételre?
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Érdeklődni szeretnék. Van 4 gyermekünk. Használt lakást szeretnénk vásárolni csokra. Én aktív Báros vagyok, de fizetem részletre. Határozott idejű munkaszerződésem van, amit folyamatosan hosszabbítanak.
Mik a lehetőségeink?
Válaszát köszönöm.

Személyi vagy jelzáloghitelt szeretnék 2-3 milliót a most vásárolt családi házam felújítására! Sajnos aktív báros vagyok!
Van-e lehetőségem bármelyik banknál hosszabb távú hitelt felvennem? Vállalkozó vagyok leigazolt 3-400.000 Ft havi jövedelemmel!

Jó napot!
Szeretnem kérdezni, van 3 gyerekem és szeretném igénybe venni a csokot felújításra, de bárlistás vagyok. Így biztosan nem lehet! De hogyha rendezem tartozásom, akkor se vehetem igénybe? Nem törlik a bárlistát?

Üdvözlöm
Az lenne a kérdésem, hogy lakás hitelt szeretnénk felvenni a párommal. Nem vagyunk házasok, de van 3 közös gyerekünk. A párom passzív bárlistás már több mint egy éve, és aktív báros vagyok. Kaphatunk-e úgy hitelt, ha a párom mellé az öcsém lenne az adóstárs, akinek nincs semmilyen hitele, de van folyamatos munkaviszonya?
Köszönöm.

Kedves Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy van-e lehetőségem jelzáloghitelre vásárolni lakást, ha aktív báros vagyok, de be tudnék vonni egy kezest, akinek van hitele, de nincs mulasztása, vagyis nem bárlistás.

Jó napot kívánok.
A kérdésem az lenne önökhöz, hogy jelenleg passzív bár listán vagyok, kapható-e így bármilyen hitel lakásra (csok, falusi csok, babaváró)
külföldi bejelentéssel.
Köszönöm válaszuk

Üdv.
Azt szeretném kérdezni, hogy autóhitelt megegyezéssel fizetem. Nem a teljes összegben egyeztünk meg. Ezek szerint 5 évig vagyok passzív KHR listán. Így kifizetést követően majd egy év elteltével tudok felvenni személyi hitelt esetleg a bankoknál?
Még egy kérdés: ha a teljes összeg pl. egymillió, kifizetem, egy év KHR, ha megegyezéssel 800.000, ami mindkét félnek jó, akkor öt év KHR? Ez így igazságos és ésszerű?
Köszönöm.

Jó napot!
Szeptember 3-án lesz az esküvőnk. Szeretnénk venni egy házat a párommal. Igénybe vennénk a babavárót, a falusi CSOK-ot + csok hitelt. Passzív bárosként ez megoldható?

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a problémával fordulok önökhöz, hogy passzív bar Listára kerültem, volt egy hitelem, amit törlesztettem 2020.02.10.-én, ami nem egy nagy összeg volt! Az Erste Bank ügyfele vagyok és szükségem lenne egy újabb hitelre, amit a Bank elutasít és nem értem miért?! Azt szeretném kérdezni, hogy van-e rá lehetőség, hogy 1 év passzív bar lista rendszerből töröljenek? Hiszen rendeztem a tartozásom! Stabil munkahelyem van és elég jó fizetésem! Sajnos a hiteltörlesztést költözés és munkahely váltás miatt mulasztottam el, ami mindössze 2 hónapos volt!
Előre is köszönöm a válaszát!
Köszönettel és tisztelettel.
Erika

Üdvözlöm.
Érdeklődni szeretnék. Bárlistán vagyok részletben fizetve. Szeretném megkérdezni, van-e lehetőség lakásvásárlásra hitelt kapni?
Előre is köszönöm.

Bar listán vagyok. Szeretnék 500.000 Ft-ot. Költözni szeretnék.
Van-e rá lehetőség?

Üdvözlöm!
Kérdésem lenne, hogy lehetséges-e valamelyik Bankfióknál igénybe venni a babaváró hitelt passzív KHR esetében úgy, hogy 9 hónap letelt az egy évből? OTP Bank kizárt, már többször is elutasítottak minket.
Válaszát köszönöm előre is.

Üdvözlet!
Érdeklődni szeretnék, a fentiekben olvastam, hogy az Önök egyik banki partnerénél van lehetőség lakáshitelhez jutni, amennyiben passzív státuszban szerepel a hitelfelvevő a KHR listán. Lassan egy éve rendezve lett a hitel. Anyósom venne egy házat. 64 éves. 10 éves futamidőre gondoltunk.
Köszönöm!
Üdv.
Mónika

Fedezet csupán a saját tulajdonú lakásom.
Kaphatok-e lakáshitelt?
Zsuzsa

Szép Napot!
Passzív Bar listán szereplek egy évig. Lakáshitel önerővel esetleg lehetséges? Vagy majd csak egy év után?
Köszönöm

Üdvözlöm!
Az a kérdésem lenne az új lakásfelújítási kölcsön felvétele esetén kizáró ok, aki BAR listás aktív státusszal?
Köszönettel.
Anita

Üdvözlöm!
Megegyezéses hitelnél 5 év a passzív státusz! A babaváró hitel igényelhető akkor, ha 6 havi passzív státusz letelt az 5 évböl?
Köszönöm válaszát!
Üdv; Vircsy

Jó napot!
Aktív BAR-listás vagyok, de fizetem a hitelemet!
A kérdésem, hogy induló vállalkozásra sem vehetem fel a hitelt, ha a a vásárolt ingatlanra lenne terhelve?
Köszönettel.
Reni

Ha a KHR listán 5 évig tárolják az adataimat, de eltelt az egy év az adósság rendezése óta, kaphatunk babaváró hitelt?

Üdv.
Szeretném megkérdezni, hogy használt lakást szeretnék vásárolni három gyermek után, de sajnos bárlistás vagyok.
Így lehet-e igényelni? Nekem van bejelentett munkahelyem 3 hónapja, de előtte főállású anya voltam. Páromat sajnos leszázalékolták. Jelenleg ami lakásban lakunk árverezik.
Ezekre a kérdésekre szeretnék választ kapni.
Köszönöm.

Ingatlan hitel

Üdv!
Milyen lehetőségeink lehetnek használt ház vásárlásakor?
Én 36 éves vagyok, párom 39 és két gyermekünk van. Élettársak vagyunk, több mint 3 éves bejelentett munkaviszonyom van, de sajnos passzív bar listás vagyok még két évig, mivel kedvezményesen fizettem ki a tartozásomat, ami 5 év, de még két év mire lekerülök. Élettársamnak 2 év bejelentett munkaviszonya van, nem khr-es. Falun lakunk, ahol most kb.12 -13 millió egy használt ház.
Kaphatnánk babavárót, hitelt és csokot?
Házasság nem lenne akadály.
Légyen kedves megírni a lehetőségeinket.

Egyik cikkünkben arról írnak hogy:
Passzív KHR státusz esetén a bankok többségénél nem lehetséges jelzáloghitel felvétele. Pénzügyi partnereink egyike passzív KHR státuszú adós esetén is lehetővé teszi lakáshitel felvételét akkor, ha a passzív KHR státusz legalább 6 hónapja fennáll.
Az nem derül ki, hogy melyik pénzügyi partnernél lenne erre lehetőség? Erről nem lehet bővebb tájékoztatást kapni?

Én egy adóstárs voltam egy autó vásárlásnál, az adós nem fizette a törlesztő részletet. A bank 6 hónap után ajánlatot tett, ha 256 ezer forintot befizet, akkor a többi tartozást törli! De én is felkerültem a passzív bár listára az adóstárssal együtt! Hiába rendeződött a hitel, mégis bárlistást vagyok és nem tudok emiatt lakáshitelt felvenni! Szeretném kérdezni, ilyen esetben hova lehet fordulni?

Cetelem Hitelkártya, amit már 8 éve küldtek postai úton, áruvásárlási kölcsön kapcsán nem aktiváltam soha. Hogy lehet a KHR-ből töröltetni? Mert emiatt nem tudok lakáshitelt felvenni. Nincs tartozásom évek óta!