Főként az ország nyugati felében jellemző, hogy az ott lakók külföldön vállalnak munkát. Most azt mutatjuk meg, hogy külföldi jövedelemszerző tevékenység esetén milyen típusú lakáshitel, s milyen feltételekkel lehet elérhető számukra.

Lakáshitel külföldi jövedelemmel?

Van ugyan olyan pénzintézet, amely a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmet nem fogadja el hitelfelvétel során, ám a legtöbb banknál megoldható lakáshitel felvétele külföldi munkaviszony esetén is.

Milyen dokumentumok szükségesek külföldi munkaviszony esetén?

A benyújtandó dokumentumokat illetően tapasztalható némi eltérés a hitelintézetek között. Bankszámlára érkező munkabér esetén a legegyszerűbb dokumentációt a K&H Bank kéri: elegendő az utolsó 3 havi munkabért tartalmazó bankszámla és a munkaszerződés benyújtása. A többi pénzintézet minden esetben kér munkáltatói igazolást, amit a bankok által kiadott német vagy angol nyelvű formanyomtatványon szükséges kitölteni. Emellett – pénzintézettől függően – szükség lehet az adózás helye szerinti, a bruttó jövedelmet és az adótartalmat mindenképpen tartalmazó adóhatósági jövedelemigazolásra, s annak hiteles magyar nyelvű fordítására.

Külföldi munkavállaló részesülhet-e kamatkedvezményben?

Kivétel nélkül az összes pénzintézet nyújt kamatkedvezményt, ha a hitelfelvevő adott banknál vezetett bankszámlájára egy bizonyos összegű – nem feltétlenül munkabér – jóváírás érkezik, így ezzel a lehetőséggel a külföldön dolgozók is tudnak élni. Az így elérhető kamatkedvezmény mértéke a legtöbb esetben a bankhoz érkező jóváírás nagyságától függ.

Emellett lakás- vagy életbiztosítás megkötésével, lakástakarék vállalásával további kamatkedvezmények érhetők el.

A nem magyarországi jövedelemszerzés miatt kérnek-e a bankok további biztosítékot?

A hazai pénzintézetek egyike – amennyiben akár külföldi, akár magyarországi munkavégzésből származó jövedelem nem a náluk vezetett számlára érkezik - a hitelbíráló döntésétől függően kérheti olyan adóstárs bevonását, akinek a jövedelme a bankhoz érkezik, vagy ennek hiányában bizonyos összegű óvadék befizetését írhatja elő.

Az óvadék összege általában 5-6 havi törlesztő részlet, mely óvadéki számlán kerül elhelyezésre, amit – szerződésszerű törlesztés esetén – az adós 2-3 év elteltével a lakáshitel előtörlesztésére fordíthat. A többi pénzintézet azonban nem ír elő óvadékot akkor sem, ha az ügyfél külföldi jövedelme nem a náluk vezetett bankszámlára érkezik.

Állami kamattámogatású lakáshitel igényelhető külföldi munkaviszonnyal?

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében nyújtott államilag támogatott lakáshitelek külföldi munkaviszony esetén sajnos nem érhetők el – ha a hitelügyletben magyarországi munkaviszonnyal rendelkező adóstárs nem vesz részt – mivel az adós ez esetben nem tudja teljesíteni a jogosultság feltételeként előírt legalább 180 napos magyarországi TB jogviszonyt.
Ugyanakkor a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása keretében – új lakás vásárlásához, építéséhez, valamint meglévő lakóingatlan korszerűsítéséhez – igényelhető 20 éves kamattámogatású lakáshitel külföldi munkaviszony esetén is elérhető lehet, mert a jogosultság nincsen hazai TB jogviszonyhoz kötve.

CSOK-ra jogosult lehet a külföldi munkaviszonnyal rendelkező lakásvásárló?

A CSOK rendelet kimondja, hogy a jogosultsághoz a támogatott személynek – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik félnek – a támogatás iránti kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, s csak a fennmaradó időszak igazolásaként fogadható el a külföldi (EGT állambeli) TB jogviszony. Ha tehát az ügyletben csak külföldi munkaviszonnyal rendelkező személy szerepel, akkor sajnos a CSOK egyik fajtája sem vehető igénybe.

Melyik a legkedvezőbb banki hitelkonstrukció külföldi munkaviszony esetén?

A külföldi munkaviszony esetén elérhető legkedvezőbb lakáshitel megismeréséhez tekintse meg lakáshitel kalkulátorunkat, s a konkrét ügylet ismeretében Szakértőink személyre szabottan tájékoztatják Önt!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím
Külföldiként, külföldi keresettel rendelkezünk – illetve párom, én anyaságin. Szeretném tudni ilyen feltételekkel tudunk-e lakáshitelt felvenni Magyarországon, házvásárlás céljából, amennyiben az ingatlan árának nagyjából a felével rendelkezünk.
Milyen okmányok, igazolások szükségesek?
Köszönöm.