Egyre több pénzintézetnél érhető el olyan szolgáltatás, mellyel lakásvásárlás előtt megtudhatjuk, hogy mekkora összegű hitel felvételére vagyunk jogosultak. Ez nagy biztonságot ad a lakásvásárlóknak, hiszen egy ilyen úgynevezett előminősítő vagy előbírálati igazolás megkönnyíti a célingatlan kiválasztását, s kizárja a lakásvásárlás meghiúsulásának legfőbb okait.

A lakásvásárlás kockázatai finanszírozási oldalról

Ha valaki lakásvásárlás előtt áll, sokszor nem tudja, hogy mi az első lépés: megtalálni az ideális otthont vagy megismerni a személyre szabott banki finanszírozási lehetőségeket. Ha a lakásvásárló az előbbivel kezdi, vagyis először elkezd lakást nézegetni, akkor gyakran az alábbi problémákkal találhatja szemben magát:

 • Nincs tisztában azzal, hogy mekkora összegű lakáshitelt kaphat
 • Ha nem kapja meg a szükséges hitelösszeget és önerőből sem tudja pótolni a hiányzó vételárrészt, akkor a már átadott foglalót is elveszítheti
 • Egy készpénzes vevővel szemben hátrányba kerül

Hitelbírálati igazolás

Mindezek kiküszöbölésére több hitelintézetnél is kérhető a lakásvásárlást megelőző előzetes bírálat alapján kiállított igazolás, melyből megtudhatjuk, hogy mekkora vételáru lakás lehet elérhető számunkra.

Mi az előminősítő szolgáltatás lényege?

Az előzetes bírálat és ügyfélminősítés elvégzése után azoknak az ügyfeleknek, akik új vagy használt lakás vásárlását tervezik, a hitelintézet egy 6 hónapig érvényes igazolást állít ki arról, hogy mekkora az a maximális hitelösszeg, ami elérhető számukra. Ezt követően a lakásvásárlóknak fél évük van arra, hogy megtalálják a számukra ideális otthont, megkössék az adásvételi szerződést, majd a teljes hitelkérelmet benyújtsák a bankba.

FONTOS

Az igazoláson szereplő hitelösszeg igénybevételéhez megfelelő forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékű ingatlanfedezet bevonása szükséges! A jóváhagyható hitelösszeg – törvényi előírás alapján - nem lehet több a lakás forgalmi értékének 80%-nál, s nem haladhatja meg a bank által meghatározott maximális finanszírozási arányt – ez bankonként, ügyfélminősítéstől függően különböző mértéket jelenthet. A végleges bírálat tehát a célingatlan paramétereinek figyelembevételével történik.

A lakásvásárlás folyamata előbírálati szolgáltatás esetén

1. Az előzetes bírálat igénylése

A lakásvásárló benyújtja az előzetes minősítéshez szükséges dokumentumokat, melyek a következők:

 • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás
 • Utolsó 3 havi – jövedelmet tartalmazó – bankszámlakivonat vagy NAV jövedelemigazolás
 • Személyes okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya)
 • Kölcsönkérelmi nyomtatvány

Fenti dokumentumok alapján a bank elvégzi az előzetes hitelbírálatot, majd pozitív döntést követően kiállítja az igazolást.

2. A célingatlan kiválasztása

Az előminősítő igazolás birtokában a vevő kiválasztja álmai otthonát és megköti az adásvételi szerződést, melyben már biztonsággal adja át a foglalót.

3. Kölcsönszerződés megkötése

A végleges bírálathoz be kell nyújtani az ingatlanfedezethez kapcsolódó dokumentumokat:

 • Földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés
 • A lakás tulajdoni lapja és – családi ház esetén - térképmásolata (A bank által lekérhető a TAKARNET rendszerből.)
 • Alaprajz (Kézzel készített is elfogadható.)
 • Ingatlan adatlap (banki formanyomtatvány)

A fenti dokumentumok alapján a bank értékbecslője megállapítja az ingatlan forgalmi, illetve hitelbiztosítéki értékét és meghatározza ez alapján a véglegesen jóváhagyható lakáshitel összegét. Ezt követően kerülhet sor a kölcsönszerződés aláírására a szerződéskötéskor érvényes kondíciók alapján, majd a folyósítási feltételek teljesülése esetén a hitelfolyósításra.

Gyors és díjmentes előminősítés a Hitelnet segítségével

Ha Ön is lakásvásárlási hitel felvétele előtt áll, célszerű igénybe vennie a bankok előminősítési szolgáltatását, mely Szakértőink segítségével gyorsan és egyszerűen lebonyolítható, megkönnyítve és biztonságossá téve ezzel a lakásvásárlást. Előminősítési igény esetén kérjük, töltse ki online adatlapunkat  vagy keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát !

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Hitel előminősítéshez milyen papírok szükségesek? A munkáltatói igazolás (bank specifikusan) mit takar? Akkor ez nem egy sima munkáltatói igazolás? Miben különbözik? Kell hozzá valami még? Munkahelyemen ha így kérem ki, ki tudják adni? A munkáltató igazolást azt 3 hónapra visszamenőleg kérjem? Személyi kölcsönhöz és jelzálog alapú lakáshitelhez kellenek.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Sz-né

Jó napot.
Első kérdésem azzal kapcsolatos, hogy elő-bírálati igazolást kérnek tőlünk. Valahonnan azt hallom, hogy ezt fél óra alatt kézhez kaphatom, valahonnan (a kinézett bank, Unicredit) meg, hogy 2 hét is lehet. Melyik igaz? Szkennelve elegendő bemutatni az egyik adóstárs jövedelemigazolását? Vőlegényem mellett én és édesanyám is adóstárs lenne. Ennek lehet akármilyen akadálya?
A másik kérdésem szintén az Unicredittel kapcsolatos. 400 000 ft beérkezése esetén 1,5% kamatkedvezményt adnak (minősített fogyasztóbarát lakáshitel végig fix kamatozással). Nem vagyok biztos teljesen, hogy ez a legjobb lehetőségünk, bár elég meggyőző egyelőre. A 400 000-nek egy darab számlára kell beérkeznie, vagy az adóstársak (jelenleg 3) számláit összességében figyelik és az összegek összeadódnak?