Rendszeresen felmerülő kérdés ügyfeleink részéről, hogy milyen módon lehetne megoldani a lakásvásárlást banki hitel segítségével úgy, hogy a házastárs nem kerül bevonásra. Ez a kérdés legtöbbször akkor merül fel, ha a házastárs adatai negatív tartalommal szerepelnek a KHR rendszerben. Mutatjuk, milyen megoldás lehetséges.

Hitelfelvétel a házastárs bevonása nélkül

Egy hitelügyletben a házastársnak mindig kötelezően bevonandó adóstársként kell részt vennie. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor az adós szeretné elkerülni házastársa hitelügyletbe történő bevonását. Erre megoldás lehet az úgynevezett vagyonközösség megosztó szerződés, amelyben a hitelfelvevő vállalja, hogy az általa 1/1 tulajdoni arányban megvásárolásra kerülő lakás – amellett, hogy az ő külön vagyonát képezi – az ő külön vagyonából kerül majd törlesztésre. Ezzel a szerződéssel valóban elkerülhető a házastárs bevonása, de a bankok ilyen esetben is ellenerőzik a hitelben nem szereplő fél KHR adatait. Ha azok negatív információval szerepelnek a rendszerben, akkor nem működhet ilyen formában sem a hitelfelvétel.

Hitelfelvétel élettárs bevonása nélkül

Korábbi cikkünkben  írtunk már arról, hogy megoldható lehet a hitelfelvétel akkor is, ha párunk negatív információval szerepel a KHR rendszerben. Bankpartnereink egyikénél ugyanis nem kötelező az élettárs adóstársként történő bevonása. Ez a verzió azonban csak akkor működhet, ha párunk nem házastársunk, hanem élettársunk és jövedelmét nem kívánjuk figyelembe venni a hitelbírálat során. A házastárs adóstársként történő bevonása és KHR lekérdezése itt sem kerülhető el.

Banki finanszírozás a KHR-ben szereplő házastárs bevonása nélkül

Mi lehet a megfelelő megoldás, ha a banki úton történő lakásvásárlást KHR listán negatív információval rendelkező házastársunk bevonása nélkül szeretnénk megoldani?

Lakáslízing

Lízing esetében ugyanis a házastársat nem kötelező az ügyletbe bevonni! A lízing a lakáshitel azon formája, ahol a hitelintézet lesz a célingatlan tulajdonosa, egyúttal a lízingbeadó. A lízingbevevő pedig a majdani tulajdonos, példánkban az a házastárs, aki negatív információval nem szerepel a KHR-ben. A lízingbevevő házastársát nem kötelező bevonni az ügyletbe! Így ugyan a lízingszerződés alapján tulajdonjogot sem fog szerezni a lejáratkor az ingatlanban, de a későbbi tulajdonszerzés megoldható úgy, hogy a lejáratot követően – amikor a lízingbevevő tulajdonába kerül ténylegesen a lakás – ajándékozási szerződés keretében tulajdoni hányadot ad át házastársának.

Előnyök

A lízingbevevőt a lakáshitellel gyakorlati szempontból megegyező jogok illetik meg. A lízingbevevő veszi át műszakilag a lakást, a mérőórák szintén az ő nevére kerülnek. Állandó lakcímmel is bejelentkezhet a lakásba. Az ingatlant felújíthatja, korszerűsítheti. A lakást bérbe adhatja, tartozásátvállalással eladhatja, valamint a lízinget elő- vagy végtörlesztheti. Végtörlesztés esetén ugyanúgy, mint lakáshitelnél csak a fennálló tőketartozást kell megfizetni.

További előnyök:

  • Alacsony önerő elvárás: a forint alapú lízing összege a piaci érték 85%-át is elérheti, így akár 15% önerővel is megvalósulhat a lakásvásárlás
  • Euró alapú finanszírozás is lehetséges
  • A 45 éves kor feletti HM alkalmazottak részére biztosított albérleti hozzájárulás lakáslízing törlesztésre is igénybe vehető
  • LTP megtakarítás lízing előtörlesztésére is igénybe vehető

Hátrány

Lakáslízing esetén CSOK igénybevételére nincs lehetőség

Lakáslízing folyamata 

  1. Ön kiválasztja a lakást és szándéknyilatkozatot ír alá az eladóval.
  2. Megköti a lízingszerződést a bankfiókban.
  3. A bank adásvételi szerződést köt az eladóval.
  4. Ön birtokba veszi az ingatlant, a futamidő végén pedig automatikusan tulajdonossá válik. 

Személyre szabott tájékoztatás az elérhető lízingkonstrukciókról 

Amennyiben Önt is érdekli a lízinggel történő finanszírozás és szeretne bővebb információt kapni a lakáslízing termékekről, kérjük, töltse ki online adatlapunkat !

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék, ha én jelzáloghitelt szeretnék felvenni saját házamra, ahhoz mit kérnek, például munkaviszony kell hozzá? Vagy ha valaki BAR listán van, az baj?

Akkor is felmerülhet, ha a házastárs külföldi állampolgár és például nem rendelkezik magyar lakcímmel. Ha nem is EU állampolgár, akkor ez ráadásul tartózkodási engedély elintézése nélkül nem is megoldható.
Nálunk ez az eset volt, és a vagyonmegosztási működött.