Az elmúlt hónapokban újabb lendületet vett a lakáspiac, ami nemcsak a lakásvásárlások, hanem a lakáshitelek számának növekedésén is látszik. A bankok a díjelengedési akciókon kívül további kedvezményeket kínálnak most a lakáshitelt felvevők számára!

Milyen díjkedvezményekkel igényelhetünk lakáshitelt jelenleg?

A bankok díjkedvezménye szinte az összes járulékos költséget érinti valamilyen formában. Hitelintézettől függően az alábbi költségeket nem kell megfizetni vagy téríti vissza a bank hitelfolyósítást követően:

  • Értékbecslési díj – 30.000 Ft körüli díjtétel
  • Közjegyzői okiratba foglalás díja – hitelösszeg kb. 0,5%-a
  • Folyósítási jutalék – jellemzően a hitelösszeg 1%-a
  • Földhivatali költségek: tulajdoni lap, térképmásolat, jelzálogbejegyzés illetéke

Ezen költségek elengedésével egy 10 milliós hitelnél mintegy 200.000 Ft-ot takaríthatunk meg.

Milyen egyéb kedvezményhez juthatunk hozzá, ha most igényelünk lakáshitelt?

Több bankpartnerünknél is elérhető az a kedvezmény, melynek keretében az első havi törlesztő részletet visszatérítik azon ügyfelek részére, akik az esedékesség napján, maradéktalanul eleget tesznek törlesztési kötelezettségüknek.

Milyen konstrukcióban igényelhető lakáshitel?

A lakáshitelek kínálata meglehetősen széleskörű. Valamennyi bank nyújt hosszabb-rövidebb időre fixált, úgynevezett kamatrögzítő, illetve kamatkövető lakáskölcsönt. Előbbiekhez tartozik a 3, 5, 10, 15 illetve 20 évre rögzített ügyleti kamat, mely az adott kamatperiódusra változatlan törlesztő részletet biztosít. Ugyanakkor a 3, 6, illetve 12 havi kamatperiódusú lakáshiteleknél a hitelkamat a referenciakamat (3 havi BUBOR, 6 havi BUBOR, 12 havi BUBOR) mértékének változását követi, s a fizetendő havi törlesztő részlet 3, 6, illetve 12 havonta ennek megfelelően változhat. Továbbá az is lényeges, hogy referenciakamat alapú hiteleknél az ügyfél által fizetendő kamat mértékét a referenciakamaton túl a kamatfelár határozza meg. A kamatfelár lehet 5 évente változó, illetve lehet a teljes futamidőre rögzített.

Összehasonlítottuk, hogy jelenleg mekkora havi törlesztés mellett érhetők el az 1, 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek.

Példa A)

A példánkban szereplő ügyfél 7 millió forint összegű lakáshitelt vesz fel 20 éves futamidőre egy 12 millió forint értékű használt lakás vásárlásához. Igazolt nettó jövedelme 150.000 Ft. Egyéb hiteltartozása nincsen.

tabla1

A hitelfelvevő az ügyfélminősítés alapján – vállalva munkabére adott pénzintézethez történő utalását – a 12 havi kamatperiódus esetén 3,28%-os kamattal (12 havi BUBOR + kamatfelár = 0,88% + 2,4% = 3,28%, THM: 3,5%), 5 éves kamatperiódus esetén 5,09% (THM: 5,4%), míg 10 éves kamatperiódus esetén 6,75% kamat (THM: 7,29%) mellett veheti igénybe a lakáshitelt.

Példa B)

Előre nem tudjuk meghatározni a 12 havi BUBOR mértékének hosszú távú változását, de nézzük meg, hogyan változna a fenti törlesztő részlet, ha a 12 havi BUBOR mértéke 2,5 év múlva 2%-kal több lenne a jelenleginél.

tabla2

2,88%-os BUBOR és továbbra is 2,4%-os kamatfelár mellett (kamatfelár jelen konstrukcióban a futamidő végéig fix) az ügyfél által fizetendő kamat mértéke: 5,28%, (THM: 5,6%) 5 éves kamatperiódussal változatlanul 5,09%, míg 10 éves kamatperiódussal felvett hitelünk kamata változatlanul 6,75% lenne. Így a kezdeti 39.810 Ft-os havi törlesztő részletünk a 2,5 év elteltével 47.286 Ft-ra emelkedne.  Egy ilyen jövőbeni kamatkörnyezetben kedvező választásnak minősülhet a hosszabb kamatperiódusú lakáshitel.

Hitelnet – online lakáshitel kalkulátor

Az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről online lakáshitel kalkulátorunkkal számolva tájékozódhat. Ha az Ön által elérhető legalacsonyabb hitelkamatokat és legalacsonyabb járulékos költséggel igényelhető konstrukciókat szeretné megismerni, kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását online  vagy a személyesen a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodában!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése