Üdvözlöm!

Családommal költözni szeretnénk, de az új otthon megvásárlásához 3M forint hiányzik. Én jelenleg gyesen vagyok, a Férjem dolgozik. A vásárolni kívánt ingatlan 22M forint értékű.

Kaphatok-e lakáshitelt, megterhelhető-e az új ingatlan jelzáloggal ebben az esetben? Ha szükséges, tudunk adóstársat vagy kezest bevonni. Ehhez kapcsolódik a másik kérdésem is.

A vásárolni kívánt ingatlan tulajdonosai között szerepel egy kiskorú is. Ha a Gyámhivatal engedélyezi a hitelfelvételt, van olyan bank, amelyik ad hitelt? Kisfiamnak öröklés miatt biztosítanunk kell a tulajdoni jogot 50%-ban. Az én tulajdonos is 50%. Én így, ebben az esetben, kapok lakáshitelt? Vagy bármilyen kölcsönt?

Köszönöm előre is válaszát, szép napot kívánok, Márti

Kedves Márti!

A gyes önálló jövedelemként nem fogadható el hitelfelvétel során, de férje munkaviszonyból származó jövedelme megfelelő lehet. Legalább 3 hónapos, nem próbaidős, határozatlan időre szóló munkaviszonnyal már van lehetőség lakáshitel igénylésére. Az ő elsődleges jövedelme mellett a gyes összege is figyelembe vehető kiegészítő jövedelemként. Kettejük együttes igazolt nettó jövedelmének - törvényi előírás alapján - 50%-ába bele kell férnie a felvenni kívánt és esetlegesen már meglévő hitel (folyószámla hitel, hitelkártya, áruhitel, autóhitel, stb.) havi törlesztő részletének. Ha ez a feltétel teljesül és nem szerepelnek a KHR negatív adatbázisában, jövedelmi oldalról hitelképesek lehetnek.

Ingatlanfedezettség szempontjából a 22 millió forint értékű ingatlan szintén kellő fedezetet nyújt 3 millió forint összegű lakáshitel felvételére.

A kiskorú tulajdonszerzése mellett is igényelhető a lakásvásárlási hitel a területileg illetékes gyámhivatal hozzájárulásával. Nem jelent problémát kisfia 50% tulajdonszerzése.

Lakásvásárlás esetén CSOK igénylésre is van lehetőség. A CSOK rendelet rögzíti, ha a kedvezmény iránti kérelem benyújtása előtt a kiskorú gyermek az elhunyt szülő után ingatlan tulajdont szerzett, és a túlélő szülő a CSOK igénybevételével lakást vásárol, a támogatással érintett lakásban - a gyámhatóság rendelkezésének megfelelő mértékben − a támogatott személy mellett a kiskorú gyermek is szerezhet tulajdont.

CSOK igénylésnél további feltétel, hogy férje is tulajdonrész szerezzen a célingatlanban. Tulajdoni hányadra vonatkozó előírás nincsen. A további CSOK feltételeket IDE és IDE kattintva ismerhetik meg.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Jelenlegi párom volt élettársa 3 éves közös gyermekük nevére szeretne hitelből lakást vásárolni. 15 millió hitelt venne fel.
Ha a volt asszony nem tudja esetleg valamikor is a 15 év alatt a felvett hitelt fizetni, az édesapát kötelezhetik-e a hitel fizetésre?
Szerződésnél nem adja a nevét, aláírását adóstársként sehogy sem.
Mire érdemes ilyenkor az édesapának figyelnie?
Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Enikő