Tiszteletem.

Egy elég komoly kérdéssel fordulnék önhöz.
Testvérem egy használt házat szeretne venni maximum 10 millió Ft-ig és erre szeretne hitelt felvenni. Barátnője BAR listás, így ő nem tud hitelt kezdeményezni, de a testvérem igen. Már most nekem azt mondták, hogy csak akkor tudnak felvenni hitelt, ha én egy papírt aláírok még pedig azzal, hogyha akármi történne vele, akkor rám átszállna a hitel, de mivel külföldön élő vagyok, így nem kellene fizetnem.

Már most én ezt nem nagyon hiszem el, szerintem nem lettem teljesen felvilágosítva, de mellette szeretnék segíteni is. Kérem válaszolja meg nekem, hogy pontosan ez, hogyan is működik. Nem szeretnék valamibe belekeveredni kevés információ végett.

Köszönöm szépen.
Tímea

Kedves Tímea!

Ha az Ön által kapott információ szerint a “papír” aláírása a hitelszerződés aláírását jelenti, akkor Ön adóstársként venne részt a testvére lakáshitel ügyletében. Erre külföldön élők esetében is van lehetőség. Fizetőképességet javító adóstárs bevonásakor jövedelemigazolás benyújtására is szükség van, tehát Önnek munkáltatói igazolást kellene kitöltetnie, valamint bankszámlára érkező jövedelem esetén az utolsó 3 havi külföldi számlakivonatot, készpénzes jövedelem esetén a kinti adóhatóság által kiállított jövedelemigazolást is mellékelni kellene.

A hitelügyletben résztvevő adóstárs ugyanúgy felel a kölcsön visszafizetéséért, mint az adós. Ha a testvére nem tenne eleget törlesztési kötelezettségének, akkor a bank Öntől követelheti az esedékes törlesztő részletet. Az adós nemfizetése esetén – amennyiben végrehajtásra kerül sor – akkor külföldi jövedelemből is tiltható a tartozás.

Ugyanakkor hitelfelvétel esetén bizonyos szempontból védelmet jelenthet az úgynevezett hitelfedezeti biztosítás megkötése. Ez különböző kockázatokra köthető, például: haláleset, munkanélküliség, keresőképtelenség. Ha a testvére rendelkezik hitelfedezeti életbiztosítással, akkor esetleges halála esetén a biztosító a banknak kifizeti a tartozást a biztosítási összeg erejéig. Ugyanez a lényege a munkanélküliség, keresőképtelenség kockázatára kötött biztosításnak. Ilyen esetben – a hitelszerződését aláírásától számított legalább 6 hónap eltelte után – ha testvére munkanélkülivé válna, akkor a biztosító egy előre meghatározott időtartamra – jellemzően 6 hónap – átvállalná helyette a hiteltörlesztést. A hitelfedezeti biztosításokról az egyes pénzintézeteknél kérhető teljes körű felvilágosítás.

A használt lakás vásárlásához igényelhető lakáshitelekről Szakértőink készséggel készítenek testvérének személyre szabott hitelajánlatot díjmentesen! Ehhez online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése szükséges.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A külföldi bankszámlakivonatot fordítani is kell? Pl.: Finnben kártyával fizetnek mindent,még mondjuk 10 eurós vásárlást is. Így elég nagy a bankszámla kivonat 4-5 oldal. És ez fordítva elég drága lenne.
Köszönöm a választ!