Tisztelt Hitelnet!

Bocsánat, hogy így Önre török a levelemmel. Információra lenne szükségem.

Paraméterek: 2 felnőtt, összes leigazolgató számlára jövő jövedelem: 380 ezer forint.
Hitelfelvétel: 7 millió Ft lenne, ehhez van 1.700 ezer önerő.
A hitelt felvevő személyek: 41 éves nő, 34 éve férfi, férj-feleség.
Gond: passzív bar férj oldaláról. Ok: hitelkártya tartozás. A tartozás teljes mértékben ki lett fizetve. Az ingatlan a feleség nevére kerülne 100 %-ban. Tehát Ő lenne a felvevő, a férj az adóstárs.

Kérdés: Létezik lehetőség valamely Banknál hitelfelvételre? Az önerőt maximum 25 %-ig pótolni tudjuk.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Üdv: Ákos

Kedves Ákos!

A negatív adóslista miatt sajnos nem olyan egyszerű a helyzet. A bankok megkülönböztetnek aktív és passzív státuszt, de a hitelezés szempontjából gyakorlatilag nincs különbség azért, mert jelenleg egyik státuszban sem nyújtanak kölcsönt a pénzintézetek. Ez alól egyetlen pénzügyi partnerünk kivétel, ahol passzív BAR lista esetén van lehetőség lakáscélú jelzáloghitel felvételére, de csak abban az esetben, ha a passzív státusz legalább 6 hónapja fennáll. Kérdés tehát az, hogy Ön mióta passzív státuszú ügyfél.

Az a verzió, amit Ön ír, sajnos nem kivitelezhető. Van ugyan olyan pénzintézet, ahol zálogkötelezettként elfogadható passzív BAR listás személy, de jelen helyzetben Önnek nem zálogkötelezettként, hanem adóstársként kellene szerepelnie a hitelügyletben, mivel a házastársat adóstársként kell bevonni a hitelbe. (Zálogkötelezettet egyébként az a személy, aki a fedezetként felajánlott ingatlannak tulajdonosa vagy tulajdoni várományosa.)

Ha rendelkezik már legalább 6 havi passzív státusszal, akkor érdemes lenne kitöltenie online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink előminősítést végeznének. Ennek eredményéből kiderül, hogy lehetséges-e a hitelfelvétel. Negatív előminősítési eredmény esetén vagy ha még nincs meg a 6 havi passzív BAR státusz, akkor néhány hónap múlva nyílhat lehetőség a hitelfelvételre. 1 év után ugyanis a passzív BAR státusz törölhető. Ekkor lényegesen több hitelkonstrukció közül lehetne kiválasztani az igényeiknek megfelelő lakáshitelt. Ennek azért van még jelentősége, mert az elvárt önerő tekintetében is lehetnek különbségek pénzintézetenként. Nem minden banknál lehetséges 20-25%-os saját erő mellett a finanszírozás.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlet!
Szeretném megtudni, hogy melyik bankhoz fordulhatunk kérésünkkel. Lányom férje egy 2015-ben történt diákhitel tartozás ideiglenes nem fizetése miatt KHR listára került. Azóta a hitelt teljesítette és most passzív KHR listán van. Sajnos a férj édesapja elhunyt, és a testvér ragaszkodik hozzá, hogy a részét a házból, ahol laknak, kifizessék. Mindkettőjüknek van munkahelye, a lányom néhány hónapig még gyeden van, utána megy vissza dolgozni.
Kérdés, hogy melyik bank az, amelyik fogadná a hitelkérelmet passzív KHR adóstárs esetében. Esetleg megoldás-e, ha közeli hozzátartozó vásárolja meg az ingatlan 50%-át, akkor számít-e, hogy a másik fél tulajdonosának khr bejegyzése van?
Az igényelt hitelösszeg 13-15 millió Ft. A lányom fizetése 450-500 Ft nettó. A férj nettó fizetése 185e Ft.
Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel.
Gabriella