Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődni szeretnék, hogy hol lehet fellelni (kormányzati hivatalos forrásra gondolok) ezeket az információkat a Fészekrakó programmal kapcsolatban, ami az önök honlapján fellelhető. Ugyanis bementem az OTP-be, megkérdeztem hogyan kell igényelni és a válasz az volt, hogy ők nem is hallottak ilyenről. Annyit sikerült kiderítenem (bizonytalan internetes forrásokból), hogy csak az MKB Banknál lehet igényelni, de senki nem tudott hiteles (törvénnyel/kormányzati honlappal) alátámasztott infóval szolgálni. Ha önöknek van ilyen, megköszönném, ha megosztanák.

Esetleg pár kérdésben önök is tudnának segíteni:
1. Önerőnek számít-e egy lakáskasszán keresztül felvett kedvezményes hitel?
2. Ki állapítja meg, hogy egy lakás, ház ára mennyi? Piaci ár számít vagy fel kell becsültetni?
3. Lehet-e például aukción nyert házra felhasználni? (Például: önkormányzati aukción nyert)
4. Mekkora a maximum (legrosszabb esetben) kamat, amit adhatnak?
5. Milyen alacsony lehet a legjobb esetben? Ugyanis olvastam megdöbbentő számokat az interneten és nem nagyon tudok hinni benne.

Köszönöm a segítséget,
Üdvözlettel,
Attila

Kedves Attila!

1. A hitel - legyen az lakáskasszán keresztül felvett kölcsön - nem számít önerőnek. Lakáskassza esetén önerőként csak a lejárt lakáskasszából származó megtakarítás fogadható el.

2. Hitellel történő finanszírozás esetén az adott bankkal szerződött értékbecslő állapítja meg az ingatlan aktuális forgalmi, illetve hitelbiztosítéki értékét.

3. Fészekrakó hitel új lakás építéséhez, új és használt lakás vásárlásához vehető igénybe. Használt lakás vásárlása esetén a vételár Budapesten és megyei jogú városokban nem haladhatja meg a 12 millió forintot, egyéb településeken a 8 millió forintot. Egyéb - rendeletben rögzített - megkötés nincsen.

4-5. A fészekrakó hitel kamatát a bankok határozzák meg (ezt a mindenkor érvényes Hirdetmény tartalmazza) az alábbi előírást szem előtt tartva: "a kölcsön teljes hiteldíjmutatójának mértéke kisebb, mint a kölcsönt nyújtó hitelintézet által állami kezességvállalás nélkül, forintban, kamattámogatás szempontjából azonos feltételekkel nyújtott lakáskölcsön teljes hiteldíjmutatója. Amennyiben a kölcsön támogatott és nem támogatott kölcsönrészekből áll, az egyes kölcsönrészekre vonatkozó teljes hiteldíjmutatónak kisebbnek kell lennie, mint a hitelintézet által az adott kölcsönrésszel azonos feltételekkel, de állami kezességvállalás nélkül nyújtott lakáskölcsön teljes hiteldíjmutatója".

A fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség vállalásának és érvényesítésének részletes szabályait (fészekrakó hitel) a 4/2005. (I.12.) Kormányrendelet rögzíti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése