Tisztelt Szakerto!

Tegyük fel, hogy egy 8 milliós lakást akarok megvásárolni, és ehhez kapnék kölcsön 2 millió forintot önerőnek. Lehetséges lenne az, hogy 8 milliós hitelt vegyek fel, amiből 6 millió forint pótolná ki a lakás árának a többi részét, a maradék 2 millió forintból pedig, hogy visszafizessem a kölcsönkapott önerő értékét? Vagy csak kimondottan a maximum 80%-ot kaphatom meg, ami jelen esetben 6-6,4 millió forint lenne?

Tájékoztatását előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Csongor

Kedves Csongor!

A lakás értékével megegyező összegű hitel felvételére a hatályos jogszabályok alapján nincs lehetőség, ha fedezetként csak a megvásárolni kívánt lakás szolgál. Az Ön által említett maximum 80%-os finanszírozási arányt kormányrendelet mondja ki. Ez azonban egy felső határt jelent, melyet a bankok nem léphetnek át. Azt azonban nem jelenti, hogy a pénzintézetek minden esetben nyújtanak is ekkora arányú lakáshitelt. A bankoknak megvannak a saját finanszírozási arányaik, melyek a 80%-nál általában alacsonyabbak.

A lakásvásárláshoz maximálisan nyújtható hitel összegét számos tényező befolyásolja. Lényeges szempont a területi elhelyezkedés. Egy városban, megyeszékhelyen található lakásra arányaiban általában nagyobb hitel adható, mint egy kisebb településen található lakásra. Az is meghatározó, hogy milyen állapotú lakást vásárol: felújításra szorulót vagy felújítottat. A hitelösszeg megállapításában nagy szerepet játszik az igénylő jövedelmi helyzete: mekkora az igazolt jövedelme, milyen rendszeres kiadásai vannak, van-e esetleg hiteltartozása, ha igen, mennyi a havonta fizetendő törlesztő részlet, stb.

Fenti információk ismeretében Szakértőink könnyen ki tudják számolni Önnek, hogy maximálisan mekkora összegű lakáshitelt tud felvenni. Ezeket az adatokat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével továbbíthatja.

Amennyiben a vásárolandó lakásra felvehető hitel nem elegendő a vételár kifizetéséhez, akkor plusz ingatlanfedezet bevonásával növelhető a hitelösszeg. Ha azonban az adásvételi szerződés szerinti vételár 8 millió forint, melyből Ön 2 millió forintot már átadott, akkor plusz ingatlan esetén is maximum a vételár fennmaradó részét - jelen esetben 6 millió forintot - kaphat. Kiegészítő ingatlanfedezetként bárki ingatlana bevonható, ha a tulajdonosa hozzájárul az ingatlanára történő jelzálogbejegyzéshez.

Ha Önnek mindenképpen 8 millió forintra lenne szüksége, azt úgy lehetne megoldani, hogy a plusz fedezetre szabad felhasználású hitelt vesz fel. Ebből kifizethetné a szükséges önerőt vagy visszafizethetné a kölcsönkapott pénzt, majd a fennmaradó részt - külön hitelügylet keretében - a megvásárolni kívánt lakásra venné fel lakáshitelként. Ennek azonban nemcsak az a feltétele, hogy legyen lehetősége plusz ingatlan bevonására, hanem az is, hogy a jövedelmi helyzete lehetővé tegye a 8 millió forintos hiteltörlesztést.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek havi törlesztéséről honlapunkon tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése