Tisztelt Cím!

2012. év áprilisában vásároltunk Budapesten 40 millió Ft feletti családi házat. A telek 720 m2, az adásvételi szerződésben nincs külön bontva a telek ára és a lakóépület ára. Ha utólag értékbecslést készítenénk és megbontva állapítanák meg az értéket, akkor az elfogadható lenne-e?

10.000.000.-Ft hitelt vettünk fel a ház vásárlására a K&H Banknál, amely forint alapú. 720 m2 a telek. A ház 3,5 szobás. Felújításra szorul, a tető sajnos beázik és a szigetelése is nagyon fontos lenne. 3 gyermekünk van. Szocpolt korábban nem tudtunk igénybe venni, mert mindig használt lakást vásároltunk. A tetőteret szeretnénk beépíteni, de az építési szabályok (Zugló) nem engedik meg, hogy ott szobaszámot bővítsünk. Így ha a tetőt kicseréljük és a tetőteret beépítjük, akkor a belmagasság miatt szobának nem minősül a jogszabályok szerint, annak ellenére, hogy szobának használnánk.

Hogyan, milyen munkákra tudnánk igénybe venni állami támogatást a régi kb. az 1960-as évben épült ingatlanra, amelynek korszerűsítése nagyon indokolt.

Várom a kedvező válaszát.
Üdvözlettel: Katalin

Kedves Katalin!

Lakáskorszerűsítési célra (szigetelés, tetőcsere) a Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) nem lesz igényelhető. A támogatást meglévő ház esetén bővítéshez lehet majd igényelni július 1. után. Bővítésnek minősül, ha vízszintesen növelik az alapterületet legalább egy szobával (hozzáépítenek) vagy beépítik a tetőteret. Amennyiben ez utóbbi lakáscélt a területileg illetékes építési hatóság nem engedélyezi, akkor véleményünk szerint csak vízszintes irányú bővítés esetén lehetnének jogosultak a kedvezményre. A CSOK bővítés esetén előírt igénylési feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

A korszerűsítéshez, felújításhoz tehát gyermekek után járó, egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatást sajnos nem tudnak igénybe venni. Korszerűsítéshez azonban igényelhető államilag támogatott lakáshitel. Ezt akkor tudják igénybe venni, ha a vásárláshoz nem támogatott, hanem piaci kamatozású lakáshitelt vettek fel. A 40 millió Ft értékű ház - a korábban felvett 10M Ft-os hitel mellett - további terhelést is elbír, ha annak havi törlesztését az Önök jövedelmi helyzete is lehetővé teszi.

A havi törlesztő részlet megfizetéséhez biztosított kamattámogatás kétféle konstrukcióban vehető igénybe: 20 illetve 5 évig tartó kamattámogatással. Első esetben a nyújtott kölcsön összege maximum 5 millió forint lehet, utóbbi esetben a bővítés hitelintézet által elfogadott, ÁFA összegét tartalmazó költségvetése nem lehet több 15 millió forintnál, a kamattámogatott kölcsön összege pedig nem haladhatja meg a 10 millió forintot. A támogatott korszerűsítési hitelekről bővebben ITT olvashat. Emellett a felújítás piaci kamatozású lakáshitel igénybevételével is történhet. Az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot, ha kitölti online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Én nekem a tető nagyon rossz állapotban van, de nem tudom hogyan kell elkezdeni ezt a támogatást, nem értem hogyan működik.

Üdvözletem.
1986-ban épült családi házunkat hőszigetelnénk. A munkához minden anyag /10 cm-es szigetelő, ragasztó, dübel, háló, sarokvédő. lábazati induló elem /megvan. A ház közös tulajdon feleségemmel 50-50%-ban.
Mindketten nyugdíjasok vagyunk. Feleségem 71 éves, Magam 74 éves vagyok. Három gyermekünk van. A legidősebb 49 éves és ikreink /fiú-lány/ 46 évesek. Kettő unokánk van 28 és 25 évesek.
Milyen vissza nem térítendő támogatást tudunk igénybe venni az idei /2021-es/ évben?
Mik az esetleges támogatás feltételei?
Melyek az egyéb feltételek?
Köszönettel véve válaszát.

Én 68 éves vagyok. Családi házban lakom. 74 éves férjem és 76 éves sógorom. Tetőt kell cserélnünk, de nagy az összeg.
Kaphatunk rá valami támogatást? Van lehetősség?
Köszönöm.

Érdeklődni szeretnék, hogy melléképület (régen istálló volt, most eszközök tárolására használjuk) tetőcseréjét szeretnénk megcsináltatni.
Igénybe vehető-e az állami támogatás az otthonfelújítási program keretében?

Szeretnék szigetelést megcsinálni és a fűtést gázra és a tetőfelújítást.

Üdvözlöm.
Szeretnénk tetőfelújításhoz állami támogatást felvenni. Három lakásos társasházról van szó, ami kettő tulajdonba van. A ház alapterülete 120 m2.
Mit kell tudnom a hitelről?
Van rá lehetőség?

Tetőfelújításra anyagköltséget térítenek-e és hol kell igényelni?

A 2018. évi tetőfelújítási program milyen ingatlanokra vonatkozik?
Amennyiben van egy melléképület, abban egy külön egy szobás apartman, akkor milyen támogatás igényelhető?

Tisztelt Cím!
Saját tulajdonú családi ház 1985-ben épült. Szeretném a tetőt felújítani. Az a kérdésem, hogy „az otthon melege” program keretében igényelhetem-e a vissza nem térítendő állami támogatást? Ha igen, milyen feltételei vannak?
Várom válaszát, tisztelettel, Katalin

Családi háznál, tetőcserére állami támogatásra van-e lehetőség? Ha igen, mik szükségek hozzá, hogy kell elindítani?

Szeretném megkérdezni, hogy használt családi ház szigetelésére lehet-e vissza nem térítendő támogatást kapni. Élettársi viszony egy gyerekkel.

Igényelhetünk-e állami támogatást? 30 évvel ezelőtt építettük a házunkat és most szeretnénk a tetőt felújítani. Nem akarunk hitelt felvenni, de támogatást igényelnénk, ha kaphatnánk. Lehet-e és hol, hogyan lehet igényelni?