Tisztelt Hitelnet!

Külföldi (Angliai) munkavállalóként milyen feltételekkel kell rendelkeznem a hitel igényléséhez, illetve megkapásához milyen fajta dokumentumok szükségesek?

Illetve, ha az ingatlan becsült értéke 5 millió forint, igényelhetek-e magasabb összeget a vételárnál?

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
István

Kedves István!

Külföldi munkavállalóként is van lehetőség magyarországi lakáshitel felvételére. A hiteligényléshez szükséges jövedelemigazolás bankonként némileg eltérhet. A legtöbb esetben munkáltatói igazolást kell kitölteni, amely nem lehet 30 napnál régebbi. Ez az angol nyelvű formanyomtatvány a hitelintézeteknél elérhető. Amennyiben bankszámlára érkezik a munkabére, akkor az utolsó 3 havi bankszámla kivonat, valamint a munkaszerződés is elegendő lehet. Kézbe kapott fizetés esetén bérjegyzék vagy az adózás helye szerinti, a bruttó jövedelmet és az adótartalmat mindenképpen tartalmazó adóhatósági jövedelemigazolás szükséges. Továbbá a hiteligényléshez állandó magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie a hitelfelvevőnek.

A fentieken kívül földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés (bank által meghatározott tartalommal), valamint tulajdoni lap és (családi ház esetén) térképmásolat szükséges. A tulajdoni lapot a pénzintézetek a TAKARNET rendszerből le tudják kérni.

A maximálisan felvehető hitel összegét MNB rendelet határozza meg, mely szerint a forint alapú kölcsön összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Arra tehát nincs lehetőség, hogy a vásárolandó ingatlanra a teljes vételárat felvegye hitelként. A maximum 80%-os finanszírozási arány sem automatikus. A ténylegesen felvehető hitel mértéke ennél kisebb is lehet az igénylő jövedelmi helyzetétől, valamint az ingatlan területi elhelyezkedésétől függően.

A vételárnál magasabb összeg felvételére nincs lehetőség. A teljes vételár megfelelő jövedelemfedezettség esetén is csak akkor vehető fel, ha van lehetőség megfelelő értékű plusz ingatlanfedezet bevonására. Két ingatlanfedezet bevonásával oldható meg tehát a teljes vételár hitelből történő finanszírozása. A plusz fedezetnek nem kell saját tulajdonban lenni, például szülői ingatlan is bevonható, ám az ingatlantulajdonosoknak a hitelügyletben történő részvételükkel hozzájárulásukat kell adniuk a banki jelzálogjog adott ingatlanra történő bejegyzéséhez.

Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lakáshitelekről, ha kitölti online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése