Igényelhetek fészekrakó hitelt és szocpolt házépítéshez egyedülállóként?

Tisztelt Cím!

Magyar állampolgár vagyok és a fenti címen, szüleimnél vagyok bejelentve. Egyetemi tanulmányaimat Varsóban, Budapesten és Bolognában folytattam ösztöndíjak elnyerésével és a mesterképzést 2013-ban fejeztem be a Corvinus Egyetemen. Jelenleg a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági ZRT-nél dolgozom, mint önálló projektvezető.

Önerőből tavaly vásároltam Budapesthez közel egy építési telket. Ez a telek jelenleg tehermentes. Most tervezek rá építeni egy földszintes új házat.
Jelenleg egyedülálló vagyok, de terveim között szerepel a családalapítás, amint ahhoz a megfelelő körülményeket sikerül teremtenem.

Érdeklődni szeretnék, hogy az én helyzetemben pályázhatom-e a fészekrakó hitelre és a szocpol támogatásra.
Vagy esetleg tudnának-e számomra javasolni olyan kedvező hitel megoldást, aminek igénybevételével rövid időn belül felépíthetném házamat?

Szíves válaszukat előre is köszönöm.
Attila

Kedves Attila!

Fészekrakó hitelre azért nem lehet jogosult, mert ezt a fajta kölcsönt 35 év alatti házastársak, élettársak vagy gyermeket egyedül nevelő személyek igényelhetik. Egyedülállóként csak akkor igényelhetné, ha volna legalább egy eltartott gyermeke.

Lakásépítési támogatás, vagyis szocpol új ház építéséhez akkor is igényelhető, ha még nincsen gyermek, ám vállalt gyermekek után csak házaspárok kaphatnak megelőlegező szocpolt. Ilyen formában tehát e támogatást sem tudja felhasználni az építkezéshez.

Házépítés esetén további lehetőséget az állami kamattámogatású és piaci kamatozású lakásépítési kölcsönök jelentenek. 5 és 20 éves kamattámogatású konstrukció egyaránt igényelhető erre a lakáscélra, de nem biztos, hogy az államilag támogatott hitel jelenti a legkedvezőbb megoldást jelenleg.

Kamattámogatott hitelek esetén ugyanis a vonatkozó kormányrendelet meghatároz egy minimum kamatlábat, mely alapján kell megfizetni a havi törlesztő részletet. A piaci kamatozású építési hiteleknél ilyen minimum kamatláb nincsen. Ennek azóta van nagy jelentősége, mióta a banki hitelek referenciakamatát jelentő BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) mértéke – a jegybanki alapkamat sorozatos csökkentésének köszönhetően – jelentősen mérséklődött, vagyis alacsonyabb, mint a támogatott hitelek esetén fizetendő minimum kamatláb.

Annak, hogy a referenciakamat és kamatfelár alkotta piaci hitelek törlesztő részlete mennyivel kedvezőbb az államilag támogatott hitelek törlesztésénél, online Hitelkalkulátorunkkal számolva Ön is utánanézhet. Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot is a legkedvezőbb építési konstrukciók alapján, ám ehhez további információkra lenne szüksége, melyet online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhat meg!

Az építési hitelekről további információkat IDE kattintva olvashat.

További kérdés esetén online, telefonon és a Hitelnet irodáiban személyesen is készséggel állunk rendelkezésére!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x