Tisztelt Hitelnet!

A lányomék egy egyszobás, Pest megyei lakóingatlannal rendelkeznek, melynek forgalmi értéke 10-11 M forint. Két gyermekük van, ezért nagyobb ingatlant szeretnének vásárolni. A kiválasztott ingatlan értéke 17 M forint. Az egyéb jogosultsági feltételeknek megfelelnek (Nincs köztartozás, munkaviszonnyal rendelkeznek). A meglévő ingatlan megvásárlásakor egy gyermekre igénybe vették a FOT-t, hitelük nincs.

Kérdésem, hogy a jelenlegi ingatlan értékesítése esetén az új ingatlan megvásárlásához államilag támogatott lakáshitelt felvehetnek-e? A szükséges hitel összege 7 M forint.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Éva

Kedves Éva!

Használt lakóingatlan vásárlásához az otthonteremtési kamattámogatás keretében érhető el államilag támogatott lakáshitel. A jogosultságot nem befolyásolja, hogy az igénylőknek van-e lakástulajdonuk, illetve a kamattámogatás igénybevételét megelőzően történt-e lakáseladás. A leírtak alapján lányáék jogosultak lehetnek a támogatott lakáshitel igénybevételére, mivel a vásárolandó lakás értéke nem haladja meg a 20 millió forintot, továbbá az igényelt hitel összege sem több 10 millió forintnál.

A kölcsönhöz kapcsolódó kamattámogatást az állam a futamidő első 5 évében biztosítja. A 6. évtől az aktuális piaci kamatláb alapján határozzák meg a hitelintézetek a havonta esedékes törlesztő részlet összegét. Azt, hogy ez konkrét számokban mit jelent egy 7 millió forint összegű kölcsön esetén, online lakáshitel kalkulátorunk segítségével Ön is kiszámolhatja. Emellett célszerű tájékozódni a piaci kamatozású lakásvásárlási hitelek havi törlesztéséről is, ugyanis sok esetben - hitelkonstrukciótól függően - kedvezőbb kondíciók mellett érhető el jelenleg egy piaci kamatozású kölcsön, mint egy államilag támogatott.

Használt lakás vásárlásáról lévén szó, azt is meg kell említeni, hogy 2015. július 1. után a vételár kiegyenlítéséhez gyermekek után támogatás (korábbi nevén félszocpol, új nevén CSOK) is igénybe vehető lesz. Mint ahogy Ön írta, az első gyermekre már megkapták a FOT-t, így utána a kedvezmény nem vehető igénybe, de a második gyermek után jogosultak lehetnek rá. Továbbá, ha lányáék házasok, 40 év alattiak és családbővítést terveznek, akkor maximum két vállalt gyermek után is igényelhetik a megelőlegező CSOK-ot. A CSOK összegéről és az igénylés feltételeiről további részleteket IDE kattintva olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése