Tisztelt Hitelnet!

Az oldalukon azt olvastam, hogy ha használt lakást (első lakás, 35 alatti) akarok venni, akkor önerőnek beszámítható egy másik ingatlan is fedezetként. Lakástakarék pénztáram van a Fundamentánál, és ott azt mondták nekem, hogy a fair bank törvény óta már csak KP lehet önerő, más fedezet nem. Ám a cikkükben más áll. Akkor most mi az igaz?

Viszont ha a fedezetként beszámítandó ingatlanon van jelzáloghitel, akkor arra van esély, hogy önerőnek beszámítson? Főleg a Fundamentára kérdés ez. Vagy maximum az a bank vállalja be a lakáshitelt, akinél a jelzáloghitel is van?

Nagyságrendileg ha 10 milliót akarnék felvenni, a LTP-ból van 1,3M, akkor ehhez 700 ezer vagy 1,2M ingatlanfedezet kellene, a nevezett (fedezeti) ingatlan olyan 16M körüli értéket képvisel. Mi akkor a valós?

Köszönöm segítségüket:
Dániel

Kedves Dániel!

Lakáscélú jelzáloghitel igénylése esetén egy hitelügylethez maximum 3 ingatlanfedezet ajánlható fel, tehát plusz ingatlanfedezet bevonására jelenleg is van lehetőség a pénzintézeteknél. A felajánlott fedezetek együttes forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékének bank által meghatározott mértékéig nyújtható kölcsön. Fundamenta hitelek közvetítésével irodánk nem foglalkozik, így azt nem tudjuk megmondani Önnek, hogy a Fundamenta milyen feltételeket támaszt az ingatlanfedezettséggel szemben.

Jelzáloghitellel terhelt ingatlan is lehet fedezet, de ilyen esetben jóval kevesebb lehetőség van, mivel a legtöbb bank nem fogadja el azt, hogy másik hitelintézetet követően kerüljön bejegyzésre jelzálogjoga. Ilyen esetben a legegyszerűbb megoldás, ha az a bank a finanszírozó, amelyik a plusz fedezetként bevont ingatlanra felvett hitelt is nyújtotta. Ebben az esetben is kérdés azonban, hogy mekkora összegű jelzáloghitel van bejegyezve a plusz fedezetre, és elbír-e az adott ingatlan további terhelést.

Az, hogy 10 millió forint összegű lakáshitel felvételéhez mekkora értékű ingatlanfedezet szükséges, attól is függ, hogy hol találhatók helyileg a fedezetül felajánlott ingatlanok és milyen a háztartás jövedelmi helyzete (igazolható nettó jövedelem – esetlegesen meglévő rendszeres hiteltörlesztések összege). Mindezek ismeretében Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot, ha kitölti online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék venni egy házat. Nincs önerő, viszont a meglévő családi házra és amit szeretnék vásárolni, kaphatok-e hitelt? Vagyis a 2 ház lenne a fedezet.