Olyan várakozások vannak jelenleg a piaci elemzők között, hogy az Európai Központi Bank előbb fog kamatot emelni, mint a Svájci Jegybank. Ennek következtében a frank érezhetően gyengülhet az euróval szemben, ami akár hosszabb távon is megmarad. Ez egyébként mindkét jegybanknak érdeke és célja. A svájciak már többször próbálkoztak a frank gyengítésével, de eddig nem nagyon jártak sikerrel, holott a nagyon erős frankárfolyam már a svájci gazdaságnak sem jó. A legutóbbi frankeladási akciója a Svájci Jegybanknak azzal zárult, hogy a frank nem gyengült meg, ám a Jegybank veszteséges lett. Több elemző vélte úgy, hogy a Svájci Jegybank egyedül nem képes a frank gyengítésére, bármennyire is szeretné ezt elérni. Az eurózónát is stabilizálná az erősebb euró. Így mindkét szervezet érdekelt az összehangolt kamatemelésben.

A svájci gazdasági növekedés az utóbbi időben lassult, csökkent a kiskereskedelmi forgalom és a feldolgozóipar bővülése is lassult. Eközben az eurózóna inflációs nyomása nőtt.

Azt már régóta lehetett tudni, hogy a Svájci Jegybank nem fogja emelni a kamatokat. A frank erősödését nem is a kamatok magas szintje adta az elmúlt időszakban, hanem az, hogy a befektetők a piaci bizonytalanságok miatt a biztonságosnak tartott svájci frankba menekítették pénzüket többek közt a válságokkal küzdő euróból is.

Jane Foley, a Rabobank londoni vezető devizastratégája úgy véli, hogy az Európai Központi Bank várhatóan előbb, a negyedik negyedévben fog kamatot emelni, ezzel megelőzve a Svájci Jegybank kamatemelését. A kamatkülönbözet viszont a frank ellen fog hatni. Így elérhető az 1,53-as szint is a frank-euró árfolyamban.

A frank a csúcsot tavaly év végén érte el, akkor a szint1,24 volt. Idén 1,30 körül mozog az árfolyam, ami annak köszönhető, hogy kicsit megnyugodtak a befektetők és nem menekítik pénzüket a biztonságos frankba euró helyett.

Az előrejelzés szerint a frank nagyjából 17%-ot gyengülhet. Ez pedig jó hír a frankhiteleseknek is, ám ehhez az is szükséges, hogy a forint ne gyengüljön tovább az euróval szemben ebben az időszakban.

Ha mindkét feltétel teljesül, azaz a forint nem fog gyengülni az euróval szemben, hanem tartja magát a 270-275-ős árszinten, illetve az euró tényleg 1,53-ra erősödik a frankkal szemben, akkor a frankhitelesek 176-179 forintos svájci frankkal számolhatnak. Így ha az Európai Központi Bank és a Svájci Jegybank kamatemelései a megfelelő sorrendben következnek be és a forintot sem gyengíti semmilyen körülmény az euróval szemben, akkor a frankhitelesek törlesztőrészletei hasonló szintre kerülhetnek vissza, mint 2009 januárjában, hiszen ekkor volt utoljára a frank árfolyama az említett 176-179 forint környékén.

Pozitív tendencia, hogy az utóbbi időben a forint folyamatosan erősödött, aminek egyértelműen az az oka, hogy a piac jól fogadta a kormány reformcsomagjának bejelentését. Ha a februárra tervezett reformcsomag bejelentésekor ígért szociális megszorítások ténylegesen bent lesznek a csomagban, akkor a forint továbbra is tartani tudja erejét az euróval szemben. Ha azonban a konkrét megszorítás kisebb lesz a bejelentettnél, az csalódást okoz, ami azt jelenti, hogy a fent vázolt 176-179 forintos frankárfolyamra még várni kell.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése