Üdvözlet!

István vagyok Tatabányáról. Röviden tömören szeretnék kérdezni.

Élettársammal több alkalommal próbáltunk felvenni áruhitelt 10 vagy 20 hónapos futamidőre úgynevezett 0%-os hitelt. Ő elmondása alapján nem kezes semmilyen banki hitelben. Ő teljes munkaidőben dolgozik, annyival is van bejelentve átlag 150.000-170.000 Ft-ot kap nettó! Én minimálbéren vagyok 81.000 Ft-tal.

Kértünk BISZ Zrt.-től egyszeri jelentést KHR státuszról! Mindketten! Neki A-hitele vagy folyószámla hitelkerete van (250.000 Ft). Nekem nincs A hitelem. A bankváltáskor előző banknál mindent kifizettünk (kb. 1.200 Ft) amit rendezni kellett, így tiszta lappal váltottunk. Amikor az ügyintéző elkezdi bevinni az adatokat a rendszerbe kb. 1,5 perc után a gép kidobja, hogy nem alkalmas! Az én papírjaimat találták alkalmasnak a hitelre már többedszer, SŐT! Most próbáltam a meglévő áruhitel mellé egy kedvező személyi kölcsönt ugyanannál a banknál ÉS ELFOGADTÁK! De nem vettem fel, mert találtam még olcsóbbat és annál a banknál is elfogadták a papírjaimat, csak adóstársként megint ő nem fele meg!

Kérdeztem a hölgyet, hogy ezt honnan tudhatjuk meg, hogy miért nem alkalmas ő SEMMILYEN hitelkonstrukciónál???!!! Ja KHR státuszt mindkettőnkét lekérdezték az előbírálatkor és elfogadták, mert nem vagyunk fent a KHR negatív adóslistán!

Ilyenkor mi van?

Válaszukat NAGYON MEGKÖSZÖNÖM előre is!
István

Kedves István!

Ingatlanfedezet nélküli hitel felvételekor meglehetősen szigorú jövedelemvizsgálatra kell számítani, hiszen ilyen esetben nem áll az ügylet mögött a kölcsön visszafizetésére más biztosíték, mint az igénylők jövedelme. Kölcsönigényléskor párja fennálló A-hitelével és a folyószámla hitelkeretével is számolnak a pénzintézetek a jövedelemvizsgálat során, ami mindenképpen csökkenti a jövőben vállalható törlesztési kötelezettséget, hiszen az adós összes (meglévő és felvenni kívánt) havi törlesztő részlete nem haladhatja meg nettó fizetésének – áruhitel, személyi hitel igénylésnél – általában a 30%-át.

Ugyanakkor a hitelbírálat során meghatározó lehet az életkor, a meglévő munkahelyen eltöltött idő, a munkaszerződés típusa, van-e esetleg a munkáltató ellen csődeljárás folyamatban, felszámolás alatt van-e, továbbá az, hogy rendelkezik-e a párja forgalmazó bankszámlával, s ha igen, mióta, stb.

Kérdésére pontos választ tehát nem tudunk adni, de a fent említett tényezők mind-mind befolyásolhatják a hitelképességet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Azt szeretném megtudni, hogy a Raiffeisen Bankban miért nem sikerült hitelt felvennem. Az számít, hogy már betöltöttem a 23 évet?

Üdvözlet,
8 órás minimálbéres 3 műszakos dolgozó vagyok. Nincs hitelem, sem adósságom. Életembe először akartam egy nyamvadt személyi kölcsönt felvenni, de az Erste, a Budapest Bank is elutasít. Mindenféle idétlen kifogással ráznak le.
Tudna ajánlani valamit?

Ha sokszor próbálom online a hitelfelvételt, akkor is elutasíthat a bank?