A lakásvásárlást tervezők közel 30%-a vár az április 1-jei bevezetéssel remélt félszocpolra, amely még mindig nem érhető el. A lakosság jelentős része kivár a lakás célú hitelfelvétellel, hiába a banki akciók csábítása: van pénzintézet, amely még az ügyvédi költségeket is átveszi és a többség elengedi a folyósítási jutalékát – derül ki a hitelnet.hu összehasonlító elemzéséből.

Az egyes banki lakáshitel termékeket áttekintve megállapítható, hogy a folyósítási jutalék, melynek mértéke az igényelt hitelösszeg 1,5-2 %-a szinte minden esetben elengedésre kerül. Nem kell megfizetni sehol az értékbecslő költségét, ami 30-40 ezer forintos kiadást jelentene egyébként. Az Unicredit minden lakáshitel esetében 50 ezer, míg a Budapest Bank a támogatott vásárlási hitelek esetén 60 ezer forintig megtéríti az adásvételi szerződés ügyvédi költségeit is.

„Egyre több banki partnerünk próbálja hitelfelvételre ösztönözni a lakásvásárlókat és különböző díjelengedési akciókkal igyekeznek magukhoz csábítani a vevőjelölteket. A lakáshitel felvétellel kapcsolatos díjelengedési akciók eddig a válság előtti időkre voltak különösen jellemzőek.” – mondta Fitos Szilárd, a hitelnet.hu hitelpiaci szakértője a banki akciókról készült elemzés alapján, amely azt vizsgálta, milyen kedvezményekkel igyekeznek a cégek hitelfelvételre ösztönözni. „Egy bank akkor hirdet akciót, ha hitelt és minél több hitelt szeretne kihelyezni. Az egyre szaporodó akciókból arra következtethetünk, megfordulni látszik az eddigi hitelezési politika, amely a hitelhez jutás feltételeinek enyhülésében is tapasztalható.” – tette hozzá a hitelpiaci szakember.

Az alábbi táblázat egy hitelfelvétel összes költségét mutatja, melyekkel az igénylőknek számolniuk kell a felvétel során. Látható, hogy a korábbi, akár lényegesen magasabb költségeket a bankok igyekeznek leszorítani. A már említett két pénzintézet a banki költségeken túl az adásvételi költségeket is átvállalja.


koltsegek

* Prémium ügyfelek esetén
** Legalább havi 100.000,- jövedelem jóváírás és netbank használata esetén

A hitelfelvétel során a banki akciók következtében megtakarítható összegeket az alábbi táblázat mutatja 5 millió Ft támogatott lakáshitel esetében. Az összehasonlíthatóság miatt az értékbecslést mindenhol 30 ezer Ft-os értékben vette figyelembe a hitelnet.hu hitelpiaci portál elemzése.

akcios kedvezmenyek


* Prémium ügyfelek esetén
** Legalább havi 100.000,- jövedelem jóváírás és netbank használata esetén

A hitelből finanszírozott lakásvásárlást korábban egyébként számos extra költség terhelte. Az adásvételi szerződés költségén túl, általában jelentős banki költségek is felmerülnek. A hitelbírálat során minden esetben szükség van értékbecslőre és az elkészült szerződéseket közjegyző előtt kell aláírni. Ezen túl a banki jelzálogot a földhivatalnál is be kell jegyeztetni, ami szintén több ezres kifizetést jelenthet. Ezekhez jön még a banki folyósítási jutalék így a költségek akár több százezer forint kiadást is jelenthetnek.

A jegybanki alapkamat hosszabb ideje tartó csökkenése a hitelkamatok csökkenését, és így a havi törlesztő részletek vállalható szintjét is magával hozta. Ennek következtében használt lakás vásárlásra az államilag támogatott hitelek már 6,5 %-os THM értékkel elérhetők, de a támogatás nélküli ajánlatok között is találhatunk 7% körüli banki kondíciókat, ami szintén a válság előtti időket idézi.

Az egyre több kedvezményes lehetőség mellett az ügyféltárgyalások során az a tapasztalat, hogy a vevők több, mint 30%-a még mindig kivár, és abban bízik, hogy a választások előtt a használt lakásra elérhető lesz a „félszocpol” illetve az építkezésre és új lakás vásárlásra már most is elérhető támogatás összegét emelni fogják. Különösen magas a kivárási arány abban az esetben, ha a rendelkezésre álló saját erő kisebb, mint 50% és a megvásárolni kívánt ingatlan értéke nem éri el a 10 millió Ft-ot, tehát első sorban a vidéki lakásvásárlók esetén.

A pontos havi törlesztő részletek kiszámolásában az Ön rendelkezésére áll kalkulátorunk.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy nekünk mostanában fog lejárni az állami kamattámogatásunk, amit 5 évre kértünk új lakás vásárlásnál még 2008-ban, amikor a jegybanki alapkamat 11,6 % volt. Erre kaptunk az AXA banknál egy 55.459.- Ft-os havi konstrukciót. Most ugye a jegybanki alapkamat 2,3 % körül van. Az érdekelne, hogy ezek után mennyi lesz nagyjából a törlesztő részletünk? Növekedni vagy csökkenni fog?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv.
Gábor