Helló!

Olvastam egy cikket a femina.hu-n. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan és milyen módon igényelhetem és hol? Most szeretnénk házat venni és hitelre lenne szükségünk vagy állami támogatásra. Mindössze 300.000 - 500.000 Ft között lenne szükségünk és ahogy olvastam ezt a cikket élettársak is igényelhetik akkor is, ha nincs gyermekük. Mi ketten vagyunk a párommal és a páromat most vették fel egy évre, én nappali tagozaton tanulok. Mindössze 32.000 Ft jövedelmem van és a páromnak 48.000 Ft fizetése van. És mindössze én 21 éves vagyok, a párom 19.

Részesülhetünk-e ilyesmi állami támogatásban, ami a cikkben olvasható?

Várom a választ.
Köszönettel.

Kedves Érdeklődő!

Használt ház vásárlása esetén egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás nem vehető igénybe. Az állami támogatások közül kamattámogatás igénybevételére van lehetőség. A kamattámogatást az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez biztosítja. Ez a támogatás tehát nem a lakás vételárának kifizetéséhez nyújt segítséget, vagyis nem önerőként jelenik meg a finanszírozásban.

A vásárolandó lakás értékének el kell érni legalább a 4-5 millió forintot ahhoz, hogy a bankok elfogadják fedezetként és hitelt lehessen felvenni rá. Államilag támogatott hitel keretében maximum 10 millió forint vehető fel vásárlásra használt lakóingatlan esetén. A teljes vételár azonban nem érhető el, önerőre is szükség van. A pénzintézetek által maximálisan nyújtható hitel összege függ attól is, hogy hol található a ház helyileg, milyen állapotú és milyen az igénylők jövedelmi helyzete. Tekintettel az előzőekre egy használt lakás árának körülbelül az 50-75%-a vehető fel hitelként. A fennmaradó részt saját erőből kell pótolni. A kölcsönt a bank a vételár utolsó részeként, az önerő átadása után folyósítja az eladó bankszámlájára.

A támogatott hitelt valóban igényelhetik gyermektelen élettársak is, nem kell házasnak lenni. A kamattámogatásra azonban az élettársak csak akkor lehetnek jogosultak, ha legalább egyikük minimum féléves folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik. Az igazolt munkabérnek el kell érnie legalább a minimálbér összegét. Nettó 48 ezer, illetve 32 ezer forintos keresetre sajnos sem államilag támogatott, sem piaci kamatozású lakáshitel nem nyújtható.

A fent leírtak figyelembevételével sajnos nem tudunk az Önök igényeinek és lehetőségeinek megfelelő hitelkonstrukciót ajánlani.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Használt lakás vásárlása esetén otthonteremtési kamattámogatott hitel igénylésénél szükséges-e energetikai tanúsítvány? Vagy csak új lakás vásárlása, építése esetén írja elő a törvény, ha állam által támogatott hitelt igénylek?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Kamattámogatott hitelt szeretnénk felvenni házbővítésre, aminek férjem és én 50-50 %-os tulajdonosai lettünk úgy, hogy a korábbi tulajdonossal, nagybátyámmal eltartási szerződést kötöttünk. Férjem a hiteligénylő, én adóstárs vagyok, nagybátyám haszonélvező, ami a tulajdoni lapon is szerepel. A bank most azt jelezte, hogy nem tudnak adni kamattámogatott hitelt, mert a nagybátyám nem fog OEP igazolást kapni a 180 nap biztosítási időről, mivel már nyugdíjas.
Kérdésem az lenne, hogy szükséges-e egyáltalán számára ez az igazolás, hiszen nekem, mint adóstársnak sem kellett, elég volt egy személynek, férjemnek beszereznie?
Köszönettel: Bernadett