Üdvözlöm,

13 éves koromban hunyt el édesanyám, így akkor örököltem egy negyed házrészt! A 2001-ben felmért ház akkori értéke 2.400 000.- volt, mindennel együtt. Édesapám még él, övé a fele. A másik negyede a nővéremé.

Két kérdésem lenne:
1. Ma, ha megszeretném vásásrolni a nővérem részét, akkor újra fel kell mérni, vagy az anyukám örökségi összegét kell kifizetnem?
2. Azóta férjhez mentem, férjemmel gondolkozunk a szocpol felvételén. Úgy tudom "akadály" a tulajdon részem. Ez valóban így van? Mert én igazán nem tehetek róla, hogy megörököltem. Kb. 600.000.- Ft-ról van szó.

Köszönöm a válaszát, segítségét!
Ági

Kedves Ági!

1. Ha szeretné kivásárolni a nővére tulajdoni hányadát, akkor egy banki hitelfelvétel során ismét felértékelik az ingatlant. A vételár az az összeg lehet, amelyben Ön és a nővére megegyeznek. Ezt adásvételi szerződésben rögzíteni is kell. Az adásvételi szerződésnek vannak tartalmi követelményei a pénzintézetek részéről, melyekről igénylés esetén készséggel tájékoztatjuk.

Ha tehát a nővére részének kifizetése hitelből történik, melynek fedezete a szóban forgó ingatlan lesz, annak aktuális értékét az értékbecslő állapítja meg. Ahhoz, hogy fedezetként elfogadható legyen a ház, legalább 4-5 millió forint értékűnek kell lenni. A minimálisan felvehető hitelösszeg 1 millió forint. Mivel az édesapjának is van tulajdonrésze az ingatlanban, ezért neki is részt kellene vennie a hitelügyletben.

A tulajdonrész kifizetéséhez piaci kamatozású lakásvásárlási hitel vehető fel, melynek kamatszintje jelenleg közel azonos a támogatott lakáshitelek kamatával. A kedvező törlesztő részlet annak köszönhető, hogy a piaci lakáshitel alapkamatát jelentő BUBOR mértéke az elmúlt időszakban folyamatosan mérséklődött. Az aktuális törlesztő részleteket honlapunkon megtekinthetik.

2. A szocpol jelenleg új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához igényelhető. Amennyiben ilyen terveik vannak férjével, akkor az 1/4 arányban örökölt ház nem jelent kizáró okot a támogatás igénylésénél. Ha azonban a nővére 1/4 részét vásárlás jogcímén megszerzi, ez akadálya lesz az új házra igényelt szocpoljogosultságnak. A szocpolról bővebben IDE kattintva tájékozódhatnak.

Az új lakásszerzéshez igényelhető kamattámogatott és piaci lakáshitelekről Szakértőink személyre szóló hitelajánlat formájában is készséggel tájékoztatják Önöket. Ehhez kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
29 éve édesapám és új felesége megvásároltak egy önkormányzati ingatlant. A tulajdonjogot 50-50%-ban a nevemre, illetve a felesége unokájának nevére íratták. Jelenleg az unoka szeretné megvásárolni az én részem. Jól értelmezem, hogy több mint 5 év telt el az eredeti vételtől, ezért nincs adófizetési kötelezettségem?
Várom válaszát, köszönöm:
Kati

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném megtudni, hogy mi a helyes menete a válás, vagyonmegosztás, hitelfelvételnek, ha azt szeretném, hogy illetékmentes legyen az ingatlanrész szerzés.
Adott egy közös ingatlan, ami a szétváló felek közös tulajdonát képezi. Ex feleség maradna az ingatlanban és az ex férj tulajdonrészét kivásárolná hitelből. Ahhoz, hogy ez illetékmentes legyen még házastársaknak kell lenniük, ugye. De, ha még házastársként szeretne felvenni hitelt (az lehet lakásvásárlási? vagy szabad felhasználású ingatlanfedezetest kell?), akkor abba nem került bele automatikusan a még férj?
Hogy kell ezt okosan intézni?
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Adott egy ingatlan, amiben én és testvérem 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok. Ezt szeretné a férjem megvenni lakásvásárlási hitellel úgy, hogy az ő tulajdona legyen 1/1. Ebben az esetben, hogy kivásároljuk a bátyám és mondjuk engem is, nem gond hogy házastársak vagyunk? Vehet fel hitel a férjem?
Válaszukat köszönöm!

Helyzetünk a következő: párom és bátyja 50-50%-ban tulajdonosai egy ingatlannak, amiben élünk, és szeretnénk megvenni. Született egy megállapodás ügyvéd segítségével, miszerint most kifizettünk bátyjának 3 millió forintot, majd 3 év múlva esedékes lesz további 4,5 millió Ft egyösszegű kifizetése, amit viszont már hitelből tudunk csak fedezni majd. Viszont a tulajdoni lapon elvileg már bejegyzésre került, hogy férjemé az ingatlan, a bátyja neve már lekerült a tulajdoni lapról (legalábbis az én értelmezésem szerint). Kérdésem: a fennmaradó 4,5 millió forintra vajon tudunk így felvenni lakáshitelt? Van egy szerződésünk, hogy fizetési kötelezettségünk van a bátyja felé, de ha gyakorlatilag már férjem nevén van az egész ingatlan, félő, hogy így elestünk a kedvezőbb lakáshitel lehetőségétől?
Előre is köszönöm a választ.

Tisztelt Hitelnet!
Anyósomék rendelkeznek egy ingatlannal, aminek 1/4 tulajdonrészéről lemondanának a javunkra, 1/4 részét pedig megvásárolnánk.
Lehetséges ilyen konstrukciót hitellel fizetni?
Előre is köszönjük a választ.

Jó napot kívánok!
Apám tulajdonrészét szeretném kivásárolni, özvegyi joga is van. 4.000.000 Ft-ban egyeztünk meg.
Milyen hitellehetőség van?
Testvéreimet is szeretném kivásárolni, egyszerűbb lenne egybe kifizetnem őket, kb: 6.000 0000 Ft körül lenne!
Előre köszönöm, hogy válaszol.

Tiszelt Cím!
A következő lenne a kérdésem: Van egy közös ingatlanunk a testvéremmel (fele-fele arányban), és szeretném az ő részét megvásárolni.
Milyen lehetőségek vannak erre, és mik a feltételek?
Válaszuk előre is köszönöm!

T. C.
Van egy családi házunk, melyet a volt feleségemmel vásároltunk. Ő elhagyta a házat és máshol él. Most peres úton szeretné, hogy eladjam a házat, mert kéne neki 4.000.000 Ft. A ház jelzálog alatt van, mert korszerűsítésre vett fel 5.000.000 Ft-ot. 5 éve ebbe nem fizet egy fillért sem. Ezért szeretnék felvenni, hogy kifizessem.
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel.
László

Üdvözlöm!
Abban kérném a segítségét, hogy van egy ingatlan ami a szülői házunk volt. Édesanyám már elhuny, övé volt az 50 %-a a háznak. Az ő része 2 gyermeke örökölte. (egyik gyermek én vagyok) A másik 50 %-a a háznak az édesapámé, aki jelenleg másik lakcímen van bejelentve. A kérdésem az lenne, ha kifizetném a testvéremet és az édesapámat is , akkor ugyebár a teljes tulajdon az enyém lenne. Viszont, édesapám lehet hogy visszaköltözne, egy külön lakrészre az ingatlanon belül. Tehát a kérdésem, hogyha kifizetem őt is, az 50%át megvásárolom tőle (hitelből), attól ő még bejelentkezhet a mi ingatlanunkba? Amit én kifizetnék neki, ő abból a saját lakrészét újítaná, építené fel. a cím egyezne, de nem tudom lehetőség van-e arra, hogy ha kifizetem banki hitelből, ő visszaköltözzön, ha egyszer úgy dönt…
Köszönöm!
Tisztelettel: Péter

Tisztelt Hitelnet!
Egy 100 m2 lakóház 1/3-át nagypapa halála után az unoka örökölte. 1990-ben az 1/3 rész értékét 150 000 Ft értékre becsülték. Most megjelent az unoka, hogy kéri fizessük ki a részét.
Az lenne a kérdésem, hogy mennyit érhet most az akkori meghatározott összeg? Nem ragaszkodik az értékbecsléshez, azt mondta, adjunk egy ajánlatot, mennyiért vásároljuk meg a részét. Erre az esetre lakáscélú hitelt érdemes felvenni?
Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel.
Ida
,

Kislányom és párja 7 éve vásároltak Üllőn 16 millió Ft-ért 5,5 millió Ft (CHF 20 évre) hitel igénybevételével egy családi házat. Mivel a kapcsolatuk megromlott, kislányom szeretné a volt párjától a fél házrészt hitelátvállalással és "tulajdonrész kivásárlási hitel" igénybevételével megvásárolni. Fél évig 4 órás minimálbérre volt bejelentve, március 20.-tól 130 ezer Ft bruttó bejelentett (valójában 145 ezer Ft nettó) fizetéssel dolgozik. Sajnos a ház jelenlegi piaci értéke kb. 10 millió Ft, a hiteltartozás kb. 7 millió Ft. A volt párja az 50% tulajdonrészéről 3 millió Ft-ért lemondana, így ennyi lenne az igényelt összeg.
Kérem szíves válaszukat.