Tisztelt HItel Ügyintéző!

Segítségét szeretném kérni az alábbiakban:
Tényállás: 1 telken 3 lakás épül I-II-III. ütem szerint.
Az I. ütem: A épület (1/3-ad xy nevén)
A II. ütem: B épület (1/3-ad z nevén)
A III. ütem: C épület.(1/3-ad z nevén)

A épület: 100 %-ig már kész van, így megkapta a használatba vételi engedélyt.
B épület: 80-%-os készültségű. (ezt szeretnék megvenni).
C épület: még csak az alap áll.

Kérdésem: Behitelezhető-e a B épület? Ha igen, hogyan?

Jelenleg 1 helyrajzi számon van a 3 lakásingatlan. A tulajdoni lap tanúsága szerint még beépítetlen területként szerepel. Az A épület már megkapta a használatba vételi engedélyt, de még xy nem jegyeztette be a földhivatalba. A B épület még nem rendelkezik használatba vételi engedéllyel. A C épület sem rendelkezik használatba vételi engedéllyel.

A B épület hogyan hitelezhető? A bank (mivel a telek 1 helyrajzi számmal (280/2) rendelkezik) melyik épületre teszi rá a jelzálogjogot?
Előzetes alapítói okirat készült. Mely a földhivatalban xy és z nevére szól jelenleg 1/3-ad és 2/3-ad arányban.
Ha én megvásárolom B épületet z-től, mely helyrajzi számra teszi rá a hitelt a bank? Így az összes ingatlanon rajta lesz az én hitelem? Mivel osztatlan közös területen vannak a lakások. Az értékbecslő már járt az ingatlanban és felértékelte az ingatlant, tehát hitelképesek lennénk.
Gyakorlatilag xy és z-nek van 3/3-ad tulajdona, amelyből én z-től szeretnék 1/3-ot vásárolni, TEHÁT A B ÉPÜLETET, A 80 %-OS KÉSZÜLTSÉGŰ INGATLANT.
Hitelezhető az ingatlan? Melyiken lesz jelzálog?

Várom a megoldást és a választ!
Tisztelettel: Enikő

Kedves Enikő!

Ahhoz, hogy a B lakás megvásárlásához lakáshitelt tudjon felvenni, meg kell várni, míg meglesz a jogerős használatbavételi engedély. Mivel egy helyrajzi számon szerepel mindhárom ingatlan, vagyis osztatlan között tulajdonról van szó, ezért egy ügyvéd által készített Használati megosztási szerződést szükséges mellékelni a hitelkérelemhez, amely tartalmazza, hogy melyik ingatlan kié. Ez alapján megoldható, hogy a lakásvásárlási hitelt csak a B ingatlanra jegyezzék be.

Amennyiben szeretné megismerni a jelenleg elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási hiteleket, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban fogják Önt tájékoztatni!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kétlakásos ház szerkezetkész felét megvásárolnám és tovább építeném. Csok felvehető? Számlák nincsenek egy évesek. Tavaly tavasszal kezdték.