Tisztelt Szakértő,

Szeretnénk megvásárolni egy családi házat, melyen jelenleg 3,6M HUF szocpol támogatás van. Ehhez banki hitel kell felvennünk. Ahhoz, hogy a bank hitelt adjon, az ügyintéző szerint nem lehet jelzálog az ingatlanon. Amikor megemlítettük a szocpolt, akkor az ügyintéző úgy nyilatkozott, hogy az államkincstárnak először le kell vennie a jelzálogot, csak akkor kapunk hitelt.

Megkérdeztük az államkincstárt, Ők úgy nyilatkoztak, hogy 3 mód van a jelzálog megszüntetésére:
1) Eladó visszafizeti a 3,6 milliót, jelzálogot leveszi a kincstár
2) Eladó vesz egy új ingatlant, erre átjegyezteti a jelzálogot
3) Eladó kérésére a támogatást “felfüggesztik”, amíg vásárol egy új ingatlant, majd az újra átteszik a jelzálogot. Ez esetben a felfüggesztésre azt mondták, hogy egy felfüggesztett számlára be kell fizetni a 3,6 milliót, majd ha megvan az új ingatlan, akkor visszakapják.

Sajnos mindhárom eset azt kívánja, hogy a 3,6 millióval rendelkezzen az eladó a jelzálog levételéhez. Sajnos nem ez a helyzet, az Önrészünk pedig nem tudja fedezni ezt a 3, 6 milliót.

Feltételezem valahol van egy hiba a bank és az államkincstár által elmondottakban, hiszen biztosan nem a mi adásvételünk lenne az első ilyen ügylet, másoknak is sikerült megoldani a dolgot, de sajnos magunktól nem jövünk rá hol lehet a hiba.

Segítségüket előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Dániel

Kedves Dániel!

Lakásvásárlási hitel terhelt ingatlan vásárlására is nyújtható. Ez esetben az az eljárás, hogyha önerőből vagy a vevő által átadott saját erőből az eladó nem tudja tehermentesíteni az ingatlant, akkor mindez a vevő által felvett banki hitelből történik. Mindezt az adásvételi szerződés is tartalmazza. A hitelnyújtó bank elsőként a fennálló tartozást utalja el a jelzálogjogosultnak, majd a jelzálogjog törlésének igazolása után az eladó is megkapja a vételár fennmaradó részét.

Véleményünk szerint ez így működik akkor is, ha a megvásárolni kívánt ingatlant szocpol terheli. Ez esetben a vevő bankja a szükséges összeget a kincstári felfüggesztő számlára utalja. Javasoljuk, mindezek ismételt egyeztetését az érintett pénzintézettel!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése