Hogyan vehetek másik lakást, ha a meglévőn hitel van?

Tisztelt Hitelnet!

Tanácsot szeretnék kérni, mert szeretnénk nagyobb lakásba költözni, mert 4 gyerekkel egy 2 szobás lakásban lakunk, amin még van hitel és a szocpolt is felvettük rá. Beszéltem egy hiteltanácsadóval, aki azt mondta, hogy lehet, hogy kapnánk 5-6 millió Ft körüli hitelt, de ez csak akkor lesz biztos, ha eladjuk a lakást, leveszik a hitelt a nevünkről és majd utána kiderül, hogy kapunk-e hitelt vagy nem.

Mivel 4 gyerekünk van, a “lehetre” nem igazán szeretnénk adni, mert így legalább van lakásunk. Megkérdeztem ezt a hiteltanácsadót, hogy mi van akkor, ha cserélnénk, erre azt mondta, hogy ehhez hitel nélküli csereingatlan kell, de az meg azért nem jó, mert állítólag az új ingatlant teljesen át kell íratni a mi nevünkre előbb, aztán nézik meg, hogy megfelel a hitel áttételre, és addig a régi tulajdonos nevén nincs semmi, mert addig nem tudják még a mi lakásunkat a nevükre íratni.

Kérdésem az lenne, hogy ez tényleg így van-e, mert közben hallottam valami olyasmit is, hogy a bankkal csináltatni kell egy előzetes értékbecslést, és akkor a bank utána meg tudja mondani, hogy biztos-e a csere vagy nem? Mert ha ez így van, akkor erre tudok hivatkozni a csere ingatlan tulajdonosánál, amikor a mi nevünkre íratják először az ingatlant.

Köszönettel: Éva

Kedves Éva!

Még a lakás eladása előtt van lehetőség arra, hogy Szakértőink előzetes hitelbírálatot végezzenek az Önök jövedelme alapján. Ebből kiderül, hogy hitelképesek-e, illetve jövedelmük alapján kb. mekkora összegű lakáshitelhez juthatnak. Ha esetleg már azt is tudják, hogy hol és milyen lakást vásárolnának, vagy megvan a konkrét lakás, amit megvennének, akkor még pontosabban elkészíthető a kalkuláció. Ha mindezzel tisztában vannak, utána érdemes csak értékesíteni a lakásukat, a rajta lévő hitelt az eladási árból végtörleszteni, az új lakáshoz pedig újabb lakáshitelt felvenni.

Csere esetén valóban csak akkor jegyeztethető át a korábbi jelzáloghitel, ha az új lakás már az Önök nevén van, de az eladó – érthető módon – még egy előzetes pozitív hitelbírálat esetén sem fog belemenni abba, hogy “előre” lemondjon a tulajdonjogáról és az Önök nevére írassa a lakást anélkül, hogy az Ő nevére kerülne a cserelakás. Ha mégis, akkor ez egy járható út lenne.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődni szeretnék, hogy van egy lakásom Budapesten, amin van 13M Ft hitel még. El szeretném adni, de szeretnék egy olcsóbb használt lakást venni. Megoldható-e ebben az esetben egy 6-7M Ft értékű hitel? Természetesen a másik hitel a lakás eladásból kifizetésre kerülne.

Kedves Marika!
Elvileg az újabb lakás vásárlásához is igényelhető lakáshitel. Ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, adott esetben elérehtő-e a 6-7 millió forintos lakáshitel, az ügylet további részleteinek ismerete szükséges. Ezért kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, s Szakértőink tájékoztatni fogják Önt!


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x