Az elmúlt hónapokban a lakásárak jelentős emelkedése figyelhető meg. Új lakás vásárlásához igényelt CSOK-nál eltörölték a korábbi 35 milliós vételár-korlátot, így a megemelkedett lakásárak ellenére – 35 millió forintot meghaladó lakás esetén is – igénybe vehető a kedvezmény. Kérdés, hogy a 3 gyermekesek esetén elérhető 10+10 milliós támogatás felhasználásával hogyan valósulhat meg a finanszírozás.

Mi minősül új lakásnak?

CSOK szempontjából új építésűnek az a lakás számít, melynek használatbavételi engedélyét 2008. június 30. után adták ki, valamint a lakást gazdálkodó szervezet (nem magánszemély!) természetes személy részére való értékesítés céljára építette vagy építtette, és amelyet első alkalommal értékesítenek.

Mennyi CSOK jár új lakásra?

1 gyermek után: 600.000 Ft

2 gyermek után: 2.600.000 Ft

3 vagy több gyermek után: 10.000.000 Ft

Milyen áron juthatunk új lakáshoz?

A 3 gyermekes CSOK-kal finanszírozandó lakás hasznos alapterületének a kormányrendelet alapján legalább 60 m2-nek kell lenni. 5 fős család esetén azonban célszerűbb 60 m2-nél nagyobb lakást vásárolni, ha anyagi forrásaink lehetővé teszik.

Attól függően, hogy az ország mely részén vásárolunk, 60 m2-es új lakáshoz már 20 millió forintért is hozzá lehet jutni, melynek vételára a 10+10 milliós támogatásból, önerő nélkül is kiegyenlíthető, amennyiben az értékesítő cég belemegy a foglaló nélküli adásvételbe.

Ha Budapesten vagy az ország drágább városaiban, megyeszékhelyein kínált új lakás mellett döntünk, akkor 80 m2 körüli lakást nem találunk 30 millió forint alatt.

Példa

Új építésű lakás – 10+10M támogatással

Példaként nézzünk egy megyeszékhelyen található új lakást, melynek vételára 30.000.000 Ft. A vevők 3 gyermek után jogosultak a 10 millió Ft összegű CSOK-ra. Nézzük, mekkora összegű kamattámogatott lakáshitelre lehetnek jogosultak. A család igazolt nettó jövedelme 300.000 Ft/hó. Meglévő hiteltartozásuk nincsen.

A Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) alapján 400.000 Ft alatti kereset esetén az igénylők összes havi törlesztő részlete nem haladhatja meg nettó jövedelmük 50%-át, tehát a JTM alapján adott estben maximum havi 150.000 Ft-ot költhetnénk hiteltörlesztésre. A 10 milliós kamattámogatott lakáshitel törlesztő részlete 20 éves futamidő esetén 55.460 Ft/hó (Kamat: 3%), ami lehetővé teszi a 10 milliós összeg jóváhagyását.

10+10M-s támogatáson felüli, piaci kamatozású lakáshitel

Amennyiben a 10+10 milliós támogatás igénybevétele után fennmaradó 10 milliós vételárrész saját erőként nem áll rendelkezésre, akkor van lehetőség további hitelfelvételre, piaci kamatozású lakáshitel igénybevételével – törvényi előírás alapján maximum az ingatlan forgalmi értékének 80%-áig.

A további hitelfelvételt azonban nagyban befolyásolja az egyes bankok – saját belső szabályzatuk alapján végzett – jövedelemvizsgálata, valamint – az ingatlan területi elhelyezkedésétől függő – maximális finanszírozási aránya. A JTM ugyan lehetővé teszi, hogy igazolt nettó jövedelmünk akár felét hiteltörlesztésre fordítsuk, a pénzintézetek azonban általában ennél szigorúbb jövedelemvizsgálatot végeznek, s vidéken a megengedett 80%-os finanszírozási aránynál is kisebb mértékű terhelhetőséget biztosítanak.

Az tehát, hogy a 30 millió forintos vételáru új lakás 10+10 milliós támogatáson felüli, további banki finanszírozására van-e lehetőség, az adott ügylettől függ, s a hitelbírálat elvégzése után határozható meg. A hitelbírálat végeredményeként kapott ügyfélminősítési kategória alapján kerül végül meghatározásra, hogy milyen kamat mellett és mekkora összeget kaphat a lakásvásárló.

Előzetes hitelbírálat, személyre szabott tájékoztatás díjmentesen a Hitelnet Szakértőitől

Ha Ön is új építésű lakást tervez vásárolni, de nem tudja, hogy mennyi önerőre lesz szükség a vételár megfizetéséhez, akkor kérje Szakértőink segítségét, akik elvégzik az előzetes hitelbírálatot, majd személyre szabott tájékoztatást adnak az 1 vagy 5 éves kamatperiódusú vagy akár 10, 15 illetve 20 évig fix lakáshitelekről Hitelnet irodáinkban  mind az előzetes tájékoztatás, mind a teljes körű CSOK- és hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése