Hogyan válthatja ki hitelét az adós, ha bárlistás?

Tisztelt Hitelnet!

Kérdésem az lenne, hogy jelenleg több bank felé is hitelem van. Összesen 3 millió forintra lenne szükségem ahhoz, hogy egy hitellé tudjam alakítani a meglévő hiteleket. Ez miatt sajnos már BAR listás vagyok.-
Olyan kérdésem lenne, tavaly vett fel a testvérem hitelt a lakásra, ami közös, de mivel fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok, én pluszban a saját részemet meg tudnám-e terheltetni? Mivel csak hitelfedezettel juthatnék hitelhez, így hogy bárlistás vagyok. Tudnának ebben segíteni nekem?

Válaszukat köszönöm.
István

Kedves István!

Ahhoz, hogy több meglévő kölcsönét egyetlen adósságrendező hitellé vonja össze, több feltételnek is meg kell felelni mind az igénylő személyére, mint az ingatlanfedezetre vonatkozóan.

Fedezetként csak olyan ingatlant fogadnak el a pénzintézetek, melynek az összes tulajdonosa részt vesz a kölcsönügyletben, illetve haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan esetében ez a haszonélvezőre is vonatkozik. További lényeges tudnivaló, hogy tulajdoni hányadra nem nyújt hitelt egyik bank sem. Az tehát nem kivitelezhető, hogy Ön az 50%-os tulajdoni hányadára vegyen fel jelzáloghitelt.

A testvére által történt hitelfelvétel esetén is a teljes tulajdoni hányadra adott kölcsönt a bank, s nem csak a testvére tulajdonrészére. Vagyis a már felvett hitel is a teljes házat, mindkettejük tulajdoni hányadát terheli. Ön is biztosan szerepel abban a hitelügyletben.

A másik lényeges kritérium hitelfelvétel esetén a BAR lista kérdése. A jelenleg érvényes szabályozás szerint sem fedezet nélkül, sem ingatlanfedezet bevonásával nem juthat hitelhez bárlistás személy. Hiába tudna tehát biztosítékként ingatlant felajánlani, ha BAR listás, hitelkérelmét elutasítja minden pénzintézet. Függetlenül attól, hogy aktív vagy passzív BAR státuszban szerepel, jelenleg nem hitelképes.

Adósságrendező hitel felvételénél a bankok azt is vizsgálják, hogy a kiváltandó hiteleket problémamentesen törlesztette-e az adós. Ha az egyenleg elmaradást, hátralékot mutat, esetleg a mulasztások miatt az adós adatai BAR listára kerültek, akkor ez szintén a hitelkérelem elutasításához vezet.

A BAR lista miatt jelenleg sajnos nem tudunk olyan hitelkonstrukciót ajánlani Önnek, mellyel egybevonhatná tartozásait, így csökkentve a havi törlesztő részlet összegét.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődni szeretnék, hogy tudnak-e nekünk segítséget nyújtani, mert több banknak tartozunk és egy banknak szeretnénk fizetni!!! Kb. másfél millióra lenne szükségünk, hogy ki tudjuk egyenlíteni a Bár listát is!!!
Segítségüket és megértésüket előre is köszönjük!!!

Tisztelt Hitelezők!
Érdeklődni szeretnék, hogy aktív bárlistás vagyok, 1,5 millió Ft-tal, ez kettő helyről tevődik össze. Hogy tudnám ezt kiváltani, és rendezni, hogy ne legyek bárlistás? Nincs olyan lakás, amit fedezetként tudnék adni. A két hitelt összevonva tudnám fizetni csak.
Várom válaszát!
Zsuzsa


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x