Tisztelet Hitelnet!

Használt lakást szeretnék vásárolni, de nem sok önerő van hozzá. 2 gyermekem van.

Hogyan tudnék lakáshoz jutni?
Mikortól fog járni a szocpol támogatás használt lakás vásárlásra?
Mi szükséges a hitel felvételéhez?

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Gábor

Kedves Gábor!

Arról egyelőre nincsen információnk, hogy a szocpol használt lakás vásárlásához is felvehető lesz-e, s ha igen, mikortól. A használt lakáshoz lakáshitel segítségével juthat hozzá, ha a rendelkezésre álló önerő és a maximálisan nyújtható lakáshitel összege fedezi a teljes vételárat.

Lakásvásárlási kölcsön piaci kamattal és államilag támogatott kamattal egyaránt igényelhető. Ez utóbbi szigorúbb feltételekkel vehető igénybe. Mindkettőt forint alapon nyújtják a pénzintézetek, s mindkét esetben a vásárolni kívánt lakás forgalmi értékének maximum 80%-áig adható hitel a vonatkozó jogszabály előírása alapján, melyet minden banknak be kell tartani.

Az, hogy pontosan mennyi önerő szükséges, illetve, hogy a rendelkezésére álló saját erő mekkora értékű használt lakás vásárlásához elegendő, függ a lakás területi elhelyezkedésétől és az igénylők jövedelmi helyzetétől. A lakás fekvése alapján a bankok saját finanszírozási arányát az határozza meg, hogy milyen típusú településen található a lakás. Egy megyeszékhelyen vásárolandó lakásra arányaiban magasabb összegű lakáshitel nyújtható, mint egy kisebb településen lévő ingatlanra. Ugyancsak nagyobb mértékben finanszírozható egy jó állapotú lakás, mint egy felújításra váró.

Az igénylők jövedelmi helyzetét illetően nemcsak az számít, hogy mekkora összegű jövedelmet tudnak igazolni, hanem az is, hogy milyen rendszeres kiadásaik vannak. Például van-e már meglévő hitelük, s ha igen, annak mennyi a havi törlesztő részlete.

Ha az önereje kevésnek bizonyul a kinézett lakás megvételéhez, akkor plusz ingatlanfedezet bevonásával van lehetőség a kölcsönösszeg növelésére. A kiegészítő ingatlanfedezet hozzátartozói megkötés nélkül bárki tulajdonában lehet, aki ehhez hozzájárul.

A lakásvásárláshoz az ingatlan- és jövedelemfedezettségen kívül az is szükséges, hogy a hitelügylet szereplőinek adatai negatív tartalommal ne szerepeljenek a KHR-ben (BAR lista). A munkaviszonyt illetően piaci kamatozású lakáshitel már akkor is igényelhető, ha az adós még csak 3 hónapja dolgozik, de nincs már próbaidőn. Államilag támogatott lakáshitel esetén legalább 6 hónapos folyamatos munkaviszonyt kell igazolni.

Ahhoz, hogy Szakértőink személyre szabott hitelajánlatban tudják Önt tájékoztatni az elérhető lakáshitelekről, bővebb információkra van szükség, melyeket online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhat meg. Az elérhető legjobb törlesztőket megtalálhatja hitelkalkulátorunk segítségével. Hitelajánlatunk díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése