Tisztelt Hitelnet Szakértő!

Négy éve vettem fel lakáshitelt, de azóta megromlott párommal a kapcsolatunk, így most a két és fél éves kislányommal egyedül maradtam a hiteltörlesztéssel is. Már háromhavi elmaradásom van, és nem látom a kiutat a helyzetből. Milyen lehetőségeim vannak?

A lakás az én nevemen van, a hitelt is én vettem fel. A hitelfelvétel idején aktív dolgozó voltam és nem okozott gondot a hiteltörlesztés. Később ugyan gyedre mentem, de akkor a párommal ketten fizettük, így szintén soha nem volt elmaradásom. Nehéz helyzetbe csak most kerültem, amikor a párom sem segít már, de még gyesen vagyok.

Fél év múlva visszamehetek a volt munkahelyemre dolgozni, de addigra félek, már késő lesz a lakáshitel részleteit fizetni, és egyébként is tetemes hátralék össze fog gyűlni. Nagyon szeretném, ha lenne mód arra, hogy megmaradjon a lakás, de eddig nem sok jóval kecsegtettek. Remélem, Ön tud valami pozitív információval szolgálni.

Ha tudnának kedvezőbb hitelkonstrukciót javasolni, akkor akár szívesen ki is váltanám a kölcsönt, de attól tartok, hogy a gyes miatt erre nem nagyon van lehetőség egyik banknál sem.

Várom válaszát.
Magdi

Kedves Magdi!

Az egyik probléma az lenne, hogy elmaradással rendelkező hitelt egyik pénzintézet sem vált ki. A fennálló tartozás összegéről hivatalos banki igazolást kell benyújtani, s amennyiben a hitel egyenlege hátralékost mutat, a hitelkérelem elutasításra kerül. A hitelkiváltás egyik feltétele tehát az lenne, hogy a jelenlegi elmaradást minél hamarabb rendezni kellene saját erőből, esetleg családi segítséggel.

A nagyobbik probléma az, hogy a gyes önálló jövedelemként nem fogadható el a hitelintézeteknél, sem az összegét, sem a jövedelemtípust illetően. Ebben a helyzetben tehát sajnos nincs lehetősége hitelkiváltó kölcsön igénybevételére.

Annak érdekében, hogy ne veszítse le lakását, a pénzintézet fizetéskönnyítő lehetőségeinek kellene utánanézni, s a leginkább megfelelőt igénybe venni. Fizetéskönnyítést jelenthet a tőkemoratórium, a futamidő hosszabbítás, stb. A konkrét lehetőségekről a hitelfolyósító bank tud pontos tájékoztatást adni. Javasoljuk, hogy keresse fel személyesen az érintett bankfiókot.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Nejemmel 2008 februárjában kaptunk devizahitelt közel 5,6 millió forintot, havi 35- 36 ezer forint havi törlesztő részlettel. Gazdasági válság címén felemelték a törlesztő részletet a duplájára, mely az évek során csak emelkedett, így fizetni már nem tudjuk. A bank azt mondta, ha kifizetünk 10 milliót, elfelejtjük egymást. Ezt a hitelt szeretnék normális havi törlesztővel kiváltani. Ennek lehetőségéről szeretnék információt, javaslatot kérni.