Tisztelt HitelNet!

Erste Banknál történt (CHF-es volt) jelzálog alapú lakáshitel végtörlesztéssel kapcsolatos lenne az én kérdésem is.
2017 novemberében sikeresen kifizettem az utolsó, fennálló tartozás összegét, majd ment egy nagyobb huza-vona, hogy nem jó a helyrajzi szám, albetét száma, de később ez is tisztázódott (nem kevés idegeskedést követően). A lényeg, hogy nem akartak igazolást kiadni a Földhivatalhoz, mely alapján lehet töröltetni a jelzálogjogát a Banknak, mert (mint több hetes levelezést követően) kiderült: nincs a Bank feljegyezve a tulajdoni lapon széljegyben.

A mostani kérdésem az volt feléjük, hogy amennyiben ilyen igazolást nem is állítanak ki, akkor a Végtörlesztés tényéről milyen hivatalos igazolást, és mikor fognak küldeni.

1. A kérdésem itt az lenne, hogy lehet-e ilyen esetben a Banktól olyan igazolást kapni (kötelesek-e kiadni), melyből kiderül, hogy 0 Ft.-os/tartozás mentes az ingatlan?
(Egy ún. Értesítőt továbbítottak a NetBankjukon keresztül, melyben szkennelték azt, hogy a KHR-hez elküldtek egy tájékoztatást, hogy vége a hitelszerződés idejének, stb., de abban sem a 0,- Ft.-os végösszeg szerepel, hanem egy olyan összeg, mely az előző előtörlesztést követően állt fenn.)

2. Továbbá a szerződés megkötésekor egy biztosítási kötvényen is szerepel a Bank, mint “Hitelező”. A neve “Társasház és lakásszövetkezet komplex biztosítási kötvény melléklet hitelfedezeti biztosítottak”, melyben szerepel, hogy “A felek által aláírt külön nyilatkozat alapján kielégítési elsőbbség illeti meg az alábbi hitelezőt.” Ez esetben a hitelező a Bank. Ezt a kötvényt kell-e módosíttatni (ha igen milyen módon, kinél), vagy ez automatikusan megszűnik, amint a végtörlesztés megtörtént?

Nagyon köszönöm előre is szíves válaszukat.
Üdvözlettel:
Tünde

Kedves Tünde!

1. Ebben a kérdésben sajnos nem vagyunk illetékesek állást foglalni. Az ügyben az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat.

2. A jelzáloghitel lejáratakor információink szerint - a törlési engedéllyel egyidejűleg - a bank kiad egy igazolást is, amit az érintett biztosítóba kell eljuttatni. Ily módon szüntethető meg a hitelfelvételkor a bank javára történt biztosítás engedményezés.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése