Tisztelt Hitelnet!

2010-ben vásároltunk vidéken egy családi házat önrésszel és az Erste Bank által nyújtott 15 millió Ft-os, 25 év futamidejű svájci frank alapú jelzáloghitellel.
2016-ban elváltunk. Vagyoni megállapodásunk értelmében volt férjem kifizette a tulajdonrészem, a családi házban ő maradt, ő vállalta a hitel fizetését és ezt rendesen teszi is. Elmaradásunk egyébként sohasem volt.

A bankhoz benyújtottuk a kérelmünket a közös hitel megszüntetése végett a válás és a vagyonközösség megszüntetését bizonyító papírokkal. A volt férjemnek egy EU tagállam bankja a munkáltatója, de itthon dolgozik, és kifejezetten magas a jövedelme, melyről a munkáltatójától kapott jövedelemigazolást, illetve a magyar adóbevallást is benyújtotta, de az Erste Bank indoklás nélkül elutasította a kérelmünket.

Tanári fizetésből albérletben kényszerülök lakni, mert a kapott rész nem elég lakásvásárláshoz, ahhoz kb. 5 millió Ft-os nagyságrendben új hitelt kellene felvennem. Volt férjem nem tudja 1/1 tulajdonolni a családi házat, mert kifejezetten magas jövedelme dacára a bank indoklás nélkül elutasította a közös hitel megszüntetési kérelmünket. Volt férjemnek nincsen olyan rokona, aki helyettem adóstárs lehetne és miután engem kifizetett, egyelőre nincs annyi pénze, hogy végtörlesszen. Mindketten jó szándékkal vagyunk egymás iránt, de patt helyzetben vagyunk, nem tudjuk mit tegyünk, hogyan szabaduljunk meg a közös hiteltől.

Tanácsukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Sára

Kedves Sára!

A leírtak alapján sajnos nem tudjuk megmondani, hogy az Erste Bank miért utasíthatta el a közös hitel megszüntetésére vonatkozó kérelmüket. Az adóstárs hitelből történő kiengedésének alapfeltétele, hogy az adós jövedelme egyedül is kellő fedezetet nyújtson a szerződésszerű törlesztéshez. Külföldi munkaviszonyból származó jövedelem is elfogadható a munkaszerződés típusától, munkaviszony időtartamától függően.

Amit javasolni tudunk, töltsék ki online adatlapunkat és az ügylet részleteinek ismeretében Szakértőink utánanéznek annak, hogy milyen lehetőségek lennének arra, hogy Ön – esetleg hitelkiváltással – ki tudjon szállni a hitelügyletből. Ezt követően Szakértőink készséggel segítenek Önnek is a megfelelő lakásvásárlási hitel kiválasztásában. Irodáinkban a személyre szabott tájékoztatás és a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelszakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy kaphatok-e hitelt (jelzálog alapú), ha kb. 5 évvel ezelőtt az akkori férjem hitelfelvételénél, mint házastárs kötelező kezességet vállaltam.
A jelenlegi egyéb hitelfelvételi szempontoknak megfelelek.
A volt férjem szabályosan törleszt. (A felvett 10 000 000 huf-ból már csak kb. 3 millió van vissza, amit hamarosan végtörleszteni fog.)
A hitelfelvételnél akkoriban azt mondták, hogy a válás után lekerülhetek a kezes listáról.
Ezt azonban nem kértem eddig hivatalosan.
(A volt férjem közben újra megnősült.)
Kaphatok-e ebben a helyzetben hitelt? (Ha nem: mi a teendőm ill. mikorra válok hitelképessé? (Mind a két hitel ugyanannál a banknál van/lenne.)
Köszönettel:
Nóra

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem a témában, hogy a feleségem váláskor, ha nem tud behozni új adóstársat, valamint felvett személyi kölcsönt és maradni szeretne a házban, akkor mi a teendő, ha a bank neki nem fogja megadni a hitelt ugye a személyi kölcsöne miatt? A jövedelme garantált bérminum. A házat ugye nem szeretnénk eladni.
Tanácsukat köszönöm előre is.
Tisztelettel:
Nándor