Tisztelt Hitelnet!

Új lakás vásárlását tervezem és az alábbiakban kérem segítségüket a hitellel kapcsolatban.

Az eladandó lakás 100% arányban az én nevemen van, az eladási ár várhatóan 14 millió Ft. Az új vásárolni kívánt lakás ára 18 millió Ft lesz. 5 millió Ft hitelt szeretnék felvenni az OTP-től, de a jelenlegi bejelentett leigazolható jövedelmem alapján egyedül várhatóan nem kapnám meg. Ezért azt tervezzük, hogy a barátnőmmel - akivel közös háztartásban élünk és együtt is költözünk - ketten vesszük föl a hitelt. Neki van folyószámlája is az OTP-nél.

A kérdésem, hogy ez a közös hitelfelvétel hogyan oldható meg, mindketten Adósként kell szerepeljünk a hitelben?
Egyik részről a lényeg az lenne, hogy a bírálatkor jövedelmek összeadódjanak, másrészről hogy a barátnőm meglévő OTP folyószámlájáról mehetne a törlesztés.

Ezen kívül másik oldalról mivel én adom el a meglévő lakásomat és veszek újat, nekem az is fontos, hogy ne kelljen illetéket fizetnem. Csak ugye ha az új lakást mindkettőnk nevére kell íratnunk a hitel miatt, akkor nem tudom ezt hogyan lehet megúszni, ha az én nevemen a lakás 50%-a lesz.

Köszönettel várom válaszukat.
Attila

Kedves Attila!

Párjával közös hitelfelvétel során Ön adósként, párja pedig jövedelmével bevont adóstársként venne részt a hitelügyletben. Adós és adóstárs a kölcsön visszafizetéséért ugyanolyan mértékben felel. Élettársként - közös háztartás - történő hitelfelvétel során az igazolt jövedelmek összeadódnak, vagyis a háztartás igazolt nettó jövedelmét együttesen veszik figyelembe a bankok.

Ami a tulajdonszerzést illeti, nem feltétel, hogy a párja is tulajdonrészhez jusson a célingatlanban. Adóstársként párja akkor is részt tud venni a hitelfelvételben, ha nem szerez tulajdoni hányadot a lakásban. Továbbá az is megoldható, hogy nem 50-50%-os tulajdoni arányban szereznek tulajdonjogot, hanem ettől eltérő mértékben, Ön például 80%-ban, párja 20%-ban.

Javasoljuk online adatlapunk kitöltését, mert a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást is tudnak adni Önöknek az elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási hitelkonstrukciókról, valamint díjmentes vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése