Tisztelt Hitelszakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lakásvásárlásra milyen lehetőségünk lenne. Párommal nem vagyunk jelenleg még házastársak, gyermeket tervezünk a közeljövőben. Az egy főre jutó nettó kereset: 120 ezer forint. Önerővel és megtakarítással sem rendelkezünk, januártól tervezünk megtakarítást indítani. Olvastam, hogy amennyiben önerővel nem rendelkezünk másik ingatlant tudnánk leterhelni, viszont a mai világban ezt sem vállalja be senki sem.

Ezek ismeretében tudna-e nekem megoldást találni?

Előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Adrienn

Kedves Adrienn!

Lakáshitel nyújtására vonatkozóan van egy olyan törvényi előírás, mely szerint a fedezetként felajánlott ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig nyújtható hitel. Így például lakásvásárlás esetén a vételár fennmaradó minimum 20%-át valamilyen módon elő kell teremteni.

A saját erő legegyszerűbb formája a rendelkezésre álló készpénz. Ez lehet saját megtakarítás vagy egyéb megtakarítási formából – például lakáskassza – nyert összeg, lényeg, hogy a lakás vásárlásakor az adós rendelkezésére álljon. Egy megtakarítási időszakban lévő lakástakarék például nem fogadható el önerőként, csak akkor, ha már lejárt a megtakarítási időszak.

Készpénz helyett a bankok kiegészítő ingatlant is elfogadnak fedezetként, ahogy Ön is olvasta. Mivel ezen kívül egyéb lehetőség nincsen az önerő pótlására, ezért a kiegészítő ingatlanfedezet bevonását kell megfontolni. Jóllehet plusz fedezetként hozzátartozói megkötés nélkül bármely személy ingatlana elfogadható, általában mégis van valamilyen közeli rokoni kapcsolat a hitelfelvevő és a plusz fedezetet felajánló személy között. Lakásvásárlás során jellemzően szülői lakást terhelnek meg pluszban. Ilyenkor a lakásvásárlási hitel teljes összegét mindkét ingatlanra bejegyzik, de a plusz fedezet a futamidő lejárata előtt – a fennálló tartozás csökkenésével – kivonható a kötelemből.

Ha a szülők nem szeretnék a teljes összeggel terhelni ingatlanukat, akkor az is megoldás lehet, hogy arra az ingatlanra egy kisebb összegű szabad felhasználású hitelt vesznek fel, ami biztosítja a lakásvásárláshoz elegendő saját erőt. A nagyobb összegű lakásvásárlási hitelt pedig csak a célingatlanra terhelik.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy a törvény által megengedett 80%-os finanszírozási arányt nem minden bank teszi elérhetővé. A ténylegesen felvehető hitelösszeg az igénylők jövedelmi helyzetétől függően kevesebb is lehet, ezáltal több mint 20% önerőre is szükség lehet.

Ha a fent vázolt lehetőségek egyike sem járható út, akkor csak olyan lakást tudnak 0% önerővel megvenni, melyet tulajdonosa a valós piaci árnál lényegesen – 20-30%-kal – olcsóbban kínál.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Azzal a kéréssel fordulok önökhöz, hogy három gyerekem van, kiskorúak. Én csak gyest kapok, a párom semmit nem kap.
Hogyan tudnám igényelni a szocpolt vagyis használt lakást akarunk vásárolni?
Üdv.
Adrienn

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk egy 9 milliós ingatlant megvásárolni. Van 2db 20 ezer Ft-os Fundamenta megtakarításunk, amit már 2 éve fizetünk. Emellett van 1 millió Ft készpénzünk.
Azt szeretnénk megtudni, hogy van-e esélyünk ilyen feltételekkel hitelt kapni és ha igen, hogyan lenne a legkedvezőbb banknál vagy a Fundamentánál?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Házat szeretnék venni és nincs annyi pénzem és kölcsönt szeretnék felvenni és nem tudom, hogy ez a kölcsön hogy működik és meg szeretném tudni, hogy hogy van ez a kölcsön és ezért kérem önöket, hogy mi hamarabb értesítsenek. Megértésüket köszönöm.