Tisztelt Hitelnet!

Ingatlan eladással és vétellel kapcsolatos kérdéssel fordulnék Önhöz.
Abban az esetben, ha a jelenlegi lakásomat szeretném eladni és ezzel egy időben házat vásárolni, mi a folyamat?

A jelenlegi lakáson hitel van, melyet a vételárból végtörleszteni szeretnék. A fennmaradó összeg (kb. 50%) alkotná az önrészt a vásárláshoz.
Az lenne a kérdésem, hogy azt a köztes állapotot hogyan lehet megoldani?

Félelmem, hogy a lakás eladását követően ha a bank nem pozitívan bírálja el a hitelkérelmet, akkor nem lesz hol laknunk. Erre milyen intézkedések léteznek?
Hogyan vihető véghez egy ilyen folyamat?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Zsolt

Kedves Zsolt!

Mielőtt a lakásértékesítésbe és a másik lakás megvásárlásába belefogna, célszerű tájékozódni az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lakásvásárlási hitelekről. Ebben Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére! Irodáinkban akár egy nap alatt el tudjuk végezni az előzetes hitelbírálatot, továbbá több pénzintézetnél is van lehetőség úgynevezett előbírálati igazolásra. Ez azt jelenti, hogy pozitív hitelbírálatot követően igazolást állít ki a bank, mely szerint Ön adott feltételek mellett 6 hónapig igénybe veheti a bírálatnak megfelelő lakáshitelt.

Ha a lakásvásárláshoz CSOK igénylés is kapcsolódna, akkor a használt lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételek teljesülését is ellenőrizni kell. Ezt követően elindulhat a két adásvételi folyamat. Mivel CSOK igénylésnél az 5 éven belül eladott lakás árát (csökkentő tételek figyelembevételével) tovább kell forgatni a vásárolandó lakás vételárába, ezért először a meglévő lakás eladására vonatkozó adásvételi szerződést szükséges megkötni azért, hogy aztán az abból befolyó összegeket ezt követően továbbadva az Ön eladójának, teljesüljön a továbbforgatási kötelezettség.

A meglévő lakás tehermentesítése történhet az Ön vevője által átadott vételárrészből vagy a vevő által esetlegesen felvenni kívánt lakáshitelből. Ez utóbbi esetben az Ön bankja által a fennálló tartozás összegéről kiállított hivatalos igazolás alapján a vevő bankja utalja a tartozás összegét az Ön bankjának, majd a végtörlesztés igazolása után Ön a fennmaradó összeget kapja meg.

CSOK igénylésnél figyelni kell azonban arra (ha nincs más továbbforgatást csökkentő tétel), hogy a végtörlesztett lakáshitelen felüli összeg maradéktalanul továbbforgatásra kerüljön, az időbeliség szabályait is szem előtt tartva. Ez azt jelenti, hogy a bank az eladott és vásárolt lakás adásvételi szerződésében szereplő dátumok alapján vizsgálja, hogy ténylegesen befolyt az a vételárrész, ami aztán továbbadásra került az Ön eladójának. Amennyiben CSOK igénylés nem kapcsolódik az ügylethez, úgy továbbforgatási kötelezettség sincs, tehát nem feltétlenül szükséges a lakáseladásból származó teljes összeg továbbforgatása.

Javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodával vagy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink díjmentes tájékoztatást fognak készíteni Önnek az elérhető legkedvezőbb támogatott, fogyasztóbarát vagy egyéb piaci lakáshitelekről! Irodáinkban a teljes körű CSOK- és hitelügyintézés is díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése