Tisztelt Hitelnet!

2007-ben vettünk fel forint alapú, megelőlegező szocpolos lakásépítési kölcsönt (8 millió Ft.) Sajnos hagytuk magunkat rábeszélni egy életbiztosítással kombinált OTP-s termékre. Életbiztosítás a hitelösszegre 8 millió Ft. Már látjuk, amit akkor nem mondtak el, 47.000 Ft a havi törlesztő, ebből 13.000 Ft a kezelési költség, plusz 27.500 Ft a havi biztosítási díj, ami minden fordulón minimum 5%-al emelkedik, azaz évente. Kezdetben 20.000 Ft volt havonta. Mondanom sem kell, a törzstőke a teljes futamidő alatt (20 év) nem csökken!

Szeretnénk átváltani olyan konstrukcióra, melyben folyamatosan csökkenne a tőkénk is, és a törlesztő részlet sem haladja meg a havi maximum 87.000 Ft-ot. Tudom már csak a maradék 13 évet lehet alapul venni!

Köszönöm!
Tisztelettel.
Zoltán

Kedves Zoltán!

Életbiztosítással kombinált hitel esetén valóban számolni kell évente egy bizonyos mértékű indexálással, továbbá a megtakarítási időszak alatt a tőke nem csökken. A havonta befizetett törlesztő részlet egy része az életbiztosítás megtakarítási részét képezi, másik része pedig a hitel kamatát és kezelési költségét fedezi.

Két lehetőség is lenne olyan konstrukcióra váltani, mellyel megszűnne a hitel életbiztosítással kombinált része, s a befizetett törlesztő részlet havi szinten csökkentené a tőkét is. Azt azonban tudni kell, hogyha az életbiztosítást most megszünteti, akkor a befizetett összegnek csak egy részét, töredékét kapja vissza. Az egyik megoldás, hogy a hitelfolyósító banknál kérvényezi az életbiztosítás leválasztását. Ezzel a hitel egyenletes törlesztésűvé alakítható. Ennek lehetőségértől az érintett pénzintézet tud pontos tájékoztatást adni.

A másik lehetőség a hitelkiváltás. Ez esetben is megszűnne az életbiztosítás, s mivel a tőke még nem csökkent a hitelfelvétel óta, ezért akkor összegű hitelkiváltó kölcsönt kellene felvenni, mint az eredeti hitelösszeg. Össze kellene hasonlítani tehát a bankpiacon jelenleg elérhető legkedvezőbb hitelkiváltó konstrukciókat azzal a lehetőséggel, amit az életbiztosítás leválasztásával a hitelnyújtó bank Önnek kínál.

Személyre szóló hitelkiváltó ajánlatukhoz további információkra lenne szükség. Az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő hitelkonstrukciók kiválasztásához Szakértőinknek ismerni kell a fedezetül bevont ingatlant és az Önök jövedelmi helyzetét. A díjmentes hitelajánlat elkészítéséhez szükséges adatokat kérjük, adja küldje el nekünk, miután használta hitelkiváltás kalkulátorunkat! Ezt követően ismertetni fogjuk a hitellehetőségeket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet.
Én egy GB126 jelű forrás II jelzálogkölcsön vegyes életbiztosítással rendelkezzem. Fizetés elmaradás miatt felmondták a szerződésem és az áll a papíron, hogy reaktiválnom kell, viszont ha nem hagyják jóvá, akkor az eddigi befizetett összeggel mi történik?
Választ előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
2007-ben vettem fel hitelt, ami életbiztosítással egybekötött. A hitelszerződés megkötésétől sajnos az életbiztosítási díjat nem tudtam fizetni, de bankot igen. A bank felé ezt a tényt jeleztem még az elején, és szerintem volna valamilyen módon bankon belül megoldást találni. De mivel kevés volt a jövedelem, érdemben nem jutottunk előbbre. Most 9 év elteltével felmondja a szerződést. (jogos)
Miért most? Illetve ajánlott 6 millió Ft + kamat minimálbéres keresetemre.
Kérdésem az, hogy reális-e a bank kérése.
Köszönöm.
Mihály

Tisztelt Hitelnet!
Lakáshitelem az OTP Banknál van OTP Groupama életbiztosítással. /GB126 jelű forrás II jelzálogkölcsön vegyes élestbiztosítás/. Végtörleszteni szeretnék, de a bank azt mondja, hogy a felvett 4.5 M forintot kell visszafizetnem, majd ezután kapom csak meg a biztosító felé befizetett összeget /2.7 M forint/. Így nem tudom megoldani, ennyit nem tud a családom megelőlegezni. 2004-ben vettem fel a hitelt, a biztosítási törlesztésem mára már 13.000 Ft-tal több a kezdetinél és még nincs vége, a futamidő végére még több ezer forinttal fog emelkedni. /évente 5 %-kal/
A bank csak a nehézséget gördíti a szorult helyzetben lévő “embernek”. Olyan lehetőséget kínál fel, amit már nem tudok teljesíteni. Megoldás az nincs.
Tisztelettel várom válaszukat. Csak van kiút?
Köszönettel!

Tisztelt Hitelnet!
Arról érdeklődnék, hogy életbiztosítással kombinált hitelünket szeretnénk kiváltani más hitelintézetnél a következő paraméterekkel: jelenlegi tartozásunk 8,9 millió forint, a biztosítás visszavásárlási értéke 2,6 millió forint. A különbözeti 6,4 millió forintra kapnánk kiváltó hitelt egy másik pénzintézetnél, viszont jelenlegi bankunk azt mondta, hogy csak a 8,9 millió forint kifizetése után szüntethető meg az életbiztosítás, és akkor juthatunk hozzá a visszavásárlási értékhez, nem engedik, hogy a hitel kifizetésébe bevonjuk a biztosítás összegét. Azaz 8,9 millió hitelt kellene felvennünk, majd utána ebbe törleszthetnénk bele a biztosítás értékét.
Kérdésem az lenne, hogy megoldható valami módon, hogy be tudjuk vonni az életbiztosítás visszavásárlási összegét a hitel kifizetésébe?
Válaszukat köszönöm.

Azt szeretném megérdeklődni, hogy pontosak-e a kapott információim? 2005-ben vettünk fel egy életbiztosítással egybekötött deviza alapú hitelt házvásárlásra, 1.800.000 Ft-ot. A házat 3,3 millióért vettük, kaptunk 3 gyerekre szocpolt és 10 éve fizetjük. A ház hitelét forintosították, de az életbiztosításunkat nem, így a házunkon még 1.170.000 Ft van és az életbiztosítónál 1.540.000 Ft.
A kérdésem az lenne, mivel 20 évre vettük fel a hitelt, meg lehet-e szüntetni úgy, hogy a biztosítást felmondjuk és a hitelünket kiváltjuk belőle? Ennek van-e valami akadálya?
Köszönöm a válaszát.