Tisztelt Szakértő!

2008-ban felvettünk 4,5 millió Ft CHF alapú hitelt, melyet az aktuális árfolyamon visszafizettünk 2012. november 30-án. Azért, hogy a deviza alapú hiteltől megszabaduljunk a házunkat el kellett adni. Sajnos annyi sem maradt, hogy egy másik lakás önerő részét befizessük.

Férjemmel együtt nyugdíjasok vagyunk és már egy éve albérletben lakunk. Van egy 25 éves független lányunk, akinek fix munkahelye van és közalkalmazott. Ő is albérletben lakik, de egy másik városban. Szeretnénk közel kerülni egymáshoz és lakásmegoldást keresünk. Neki és nekünk is OTP Lakáskasszánk van. A mienk februárban lesz egy éves, az övé júliusban.

Kérdésem: Hogyan tudunk önerő nélkül egy 5-6 milliós használt lakáshoz jutni?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel.
Vargáné

Kedves Asszonyom!

Önerő nélkül alapesetben egyik pénzintézetnél sem lehet lakásvásárlási kölcsönhöz jutni. Önerőként két dolog fogadható el: az egyik a lakásvásárló rendelkezésére álló készpénz (ez származhat bármilyen megtakarításból – például lakáskasszából is, ám csak akkor vehető figyelembe, ha a megtakarítási időszak már lejárt) és kiegészítő ingatlanfedezet, ami bárki tulajdonában lehet.

Önerőre azért van szükség, mert a jelzáloghitelek finanszírozási arányát szabályozó rendelet kimondja, hogy a fedezetül szolgáló – adott esetben megvásárolni kívánt – lakás 80%-nál nagyobb mértékben nem terhelhető. A számítás alapja az adott lakás forgalmi értéke. Ez a lakásvásárlás felső finanszírozási korlátja. A ténylegesen nyújtható lakáshitel aránya a banki gyakorlatban jellemzően kisebb. Az, hogy pontosan mennyi, függ a lakás állapotától, attól, hogy helyileg hol található és az igénylők jövedelmi helyzetétől. 5-6 milliós lakás megvételéhez tehát több mint 1-1,2 millió forint szükséges.

Ha ennyi készpénzzel nem rendelkeznek, akkor megoldás lehet még egyéb ingatlanfedezet bevonása. A plusz fedezetnek nem kell az Önök tulajdonában lenni. A lakóingatlanon kívül általában olyan hétvégi házat, nyaralót fogadnak el a bankok fedezetként, melynek értéke eléri legalább a 4,5-5 millió forintot.

Fentiek alapján az Önök nevén lévő, közelmúltban nyitott lakáskassza jelen pillanatban nem jelent segítséget lakásvásárlás esetén. Készpénz és plusz fedezet nélkül esetleg akkor juthatnak lakáshoz illetve lakáshitelhez, ha találnak olyan ingatlant, melyet tulajdonosa a tényleges piaci érték alatt, áron alul kínál eladásra. Ilyen akkor lehetséges, ha a tulajdonos például fizetési nehézség miatt, sürgősen megválna lakásától.

Amennyiben találnak olyan lakást, melynek tényleges forgalmi értéke magasabb az eladási árnál, akkor kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban fogják tájékoztatni Önöket az elérhető lakáshitelekről! A várható törlesztő részlet összegének lakáshitel kalkulátorunk segítségével nézhetnek utána.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Lassan 50 éves leszek, csak 1 autóm van. Anyósnál lakunk. Nagyon szeretnék 1 házat venni itt a faluban. Megtakarításunk nincs. Bejelentett munkám van. Hitelt betudnánk vállalni.
Hogyan kezdjek hozzá?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődök, hogy megfelelő jövedelemmel, hitelképes új ügyfél, önerő nélkül nem kap hitelt, 20%-os önerő kell.
Ezen 20%-ot egy másik banktól személyi hitel jogcímen fel lehet venni?
Ilyen esetben a személyi hitel után kell a jelzáloghitelt intézni.
120 ezer Ft a nettó jövedelem, 7 millió Ft a használt ház. Ebből 20% mehet személyi hitelként?

Tisztelt Címzett.
Férjemmel házat szeretnénk venni. Amit kinéztünk házat 6 millióba kerül. Nekünk önerőként csak 800 ezer Ft van és ez nem elegendő önerőnek. A párom nettó 120-140 között kap, én gyeden vagyok. Másik ingatlant nem tudunk bevonni, mert van rajta jelzálog. Hogy tudnánk megvenni a házat?
Segítséget előre is köszönöm!
Anita